Foto: Monika Rittershaus

Kinoteātrī "Splendid Palace" 4. februārī pulksten 19 varēs noskatīties Vīnes teātra (Theater an der Wien) iestudējumu – Džakomo Pučīni "Tosku" – ar latviešu soprānu Kristīne Opolais titullomā.

Rīgas skatītājiem būs iespēja baudīt jaunākā operas "Toska" iestudējuma pirmizrādes ierakstu. Izrādi veidojis režisors Martins Kušejs, pie diriģenta pults – Ingo Mecmahers. Pirmizrāde Vīnē notika 2022. gada 18. janvārī.

Kristīne Opolais ir dziedājusi Tosku vairākos pasaules operteātros un iestudējumos, taču jaunā versija, kas iestudēta un inscenēta Vīnes teātrī , sola atklāt un skatītājiem nodot īstas kaislības.

Iestudējumā Karavadosi lomā būs redzams Džonatans Tetelmans, Skarpija būs
Gabors Brecs, bet Čezāres Andželoti lomā - Ivans Zinovjevs.

Džakomo Pučīni piektā opera "Toska" atnesa autoram panākumus, vienlaikus radot diskusijas sabiedrībā. Operas pirmizrāde notika 1900. gada 14. janvārī Romas Teatro Costanzi diriģenta Leopoldo Muņjones vadībā.

Pirmie triumfālie panākumi sekoja divus mēnešus vēlāk, kad Arturo Toskanīni diriģēja pirmizrādi Milānas Teatro alla Scala. Kopš tā laika "Toska" ir neatņemama operteātru repertuāra sastāvdaļa.

Muzikologs Jūlijs Korngolds izsmēja "Tosku" kā melodrāmu, kas uzdzen šermuļus, Rihards Špehts nosauca to par visliekulīgāko lubeni, atgādina seansa rīkotāji. Vairāki tā laika kritiķi to novērtēja kā muzikāli pārāk primitīvu – un apsūdzēja dzejiskuma trūkumā. Tikai pēc 1945. gada stāstu par dziļi reliģiozo Tosku, kaislīgo Kavaradosi un sadistisko Skarpiju sāka interpretēt psiholoģiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!