Foto: DELFI
Piecos koncertos no 16. līdz 29.oktobrim Rīgas Domā izskanēs latviešu mūzikas koncertcikls "Latvijas rudens", portālu "Delfi" informē rīkotāji.

Tajā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un Māris Sirmais, vokālā grupa "Ars Antiqua Riga" un Uģis Prauliņš, mecosoprāni Ieva Parša un Laura Grecka, saksofonists Artis Sīmanis, kā arī ērģelnieki Kristīne Adamaite, Ligita Sneibe, Aigars Reinis, Jānis Pelše.

Kā sola rīkotāji, koncertu ciklā sagaidāmi īpaši pārsteigumi – Jēkaba Nīmaņa, Uģa Prauliņa un Paula Dambja skaņdarbu pirmatskaņojumi, kā arī vairāki Latvijas pirmatskaņojumi – Ērika Ešenvalda, Ligitas Sneibes, Indras Rišes un Dzintras Kurmes-Gedroicas skaņdarbi.

Īpašs notikums būs Tālivalža Dekšņa CD atklāšanas koncerts, kurā muzicēs profesora bijušie studenti – Diāna Jaunzeme-Portnaja, Larisa Carjkova, Una Cintiņa un Aigars Reinis. Šajā diskā apkopota profesora (in memoriam) vairāk nekā 20 gadu laikā ieskaņotā latviešu ērģeļmūzika, kas līdz šim vēl nav tikusi izdota.

Kā uzsver koncertu cikla rīkotāji, Rīgas Doms ir īpaša vieta Vecrīgas sirdī, kurā kristīgā vēsts laiku laikos cieši savijusies ar mūziku – dievnama velves glabā Rīgas seno dziedājumu atbalsis, mūsu acis priecē krāšņais ērģeļu prospekts, kuru pirms 400 gadiem darinājis meistars Jakobs Rābs, te kopš 1884. gada skan "Walcker" firmas ērģeles, kuras tobrīd bija lielākās pasaulē. Bet Doms ir kas vairāk par vēsturi – tas ir iedvesmas avots latviešu komponistiem, latviešu ērģeļmūzikas centrs un šūpulis. Šeit ir pirmatskaņota lielākā daļa latviešu komponistu ērģeļmūzikas, šeit atklātas visdaudzveidīgākās variācijas kamermuzicēšanai.

Visi koncerti būs ar video translāciju baznīcas zālē. Precīzs koncertu saraksts – www.doms.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!