Foto: Publicitātes foto
Atklājot 34. Starptautisko Ērģeļmūzikas festivālu pie Rīgas Doma ērģelēm sēdīsies Amsterdamas "Concertgebow" titulārais ērģelnieks Leo Van Duselārs (Leo van Doeselaar), portālu "Delfi" informē organizatori. Koncerts notiks 14. jūlijā pulksten 19.

Koncerta programmā iekļauti Johana Sebastiana Baha, Ferenca Lista, Johannesa Brāmsa skaņdarbos, bet arī Latvijā vēl neskanējušu Nīderlandes komponistu ērģeļmūzikā – Jana Villema Brandta-Baiza (Jan Willem Brandts-Buys), Jana Velmersa (Jan Welmers) un Bērta Metera (Bert Matter) darbi.

Kā informē Rīgas Doma mūzikas direktors, Katedrāles ērģelnieks Aigars Reinis, ar šā izcilā, pasaulslavenā ērģelnieka koncertu Rīgas Doms pēc ilgāka laika atkal atgriežas Starptautiskā apritē. "Rīgas Doma izcilās "Walcker" ērģeles ir katra ērģelnieka sapnis spēlēt tās, bet arī reizē izaicinājums. Amsterdamas "Concertgebow" un Rīgas Doms – suģestējoša satikšanās gan ērģelniekam ar pasaulslaveno instrumentu, gan klausītājam ar atzītu mākslinieku Leo Van Duselāru, kā arī vē nedzirdētu Nīderlandes komponistu mūziku," stāsta Reinis.

Leo Van Duselārs studējis ērģeles un klavierspēli Amsterdamas konservatorijā, saņēmis Prix d`Exellence ērģeļspēlē. Papildinājis zināšanas vēsturiskajās interpretācijās, apguvis franču ērģeļmūzikas repertuāru pie Andrē Izuāra (Andre Isoir) kā arī apguvis āmuriņa klavieru spēli. Kopš 1995. gada - ērģeļspēles profesors Berlīnē Universität der Künste.

Leo Van Duselārs ir titulārērģelnieks pie diviem izciliem Nīderlandes vēsturiskajiem instrumentiem Leidenas Sv. Pētera baznīcā un Groningenas Sv. Mārtiņa baznīcā. Uzstājies kā ērģeļu solists ar daudziem orķestriem, taču visvairāk – kā Amsterdamas "Concertgebow" galvenais ērģelnieks muzicējis kopā ar Karalisko "Concertgebow" orķestri. Spēlējis ar slavenāko Eiropas baroka ansambļu sastāvā.

Leo Van Duselārs ir aktīvs koncertērģelnieks, pieprasīts žūrijas loceklis un atzīts meistarklašu vadītājs Eiropā un Āzijā. Plaša diskogrāfija gan kā solo ērģelniekam (J. P. Svēlinka, H. Šeidemaņa, G. F. Hendeļa darbi), gan continuo sastāvos. Saņēmis "Echo" un "Grammy" balvas par ierakstiem.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs. Ieeja ar derīgu Covid-19 sertifikātu (vakcinētiem, pārslimojušajiem un testētiem), lietojot sejas maskas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!