Foto: Publicitātes foto
19.martā, pulksten 19 Rīgas Domā uzstāsies avangarda komponists un mūziķis Jēkabs Nīmanis, kurš kopā ar fonogrāfu Maksimu Šenteļevu apmeklēja Rīgas Doma torni, lai ierakstītu katedrāles un pilsētas skaņas, kas tiks izmantotas koncertprogrammā "Lietas, kuras iedvesmo un lietas", portālu "Delfi" informē "MansDoms" projekta vadītājs Gatis Vectirāns.

Koncertā varēs dzirdēt Nīmaņa skaņdarbus no izrādēm "Voiceks", "4est" un "Partitūra Ekosistēmai", kā arī būs dzirdamas īpaši katedrālei radītas kompozīcijas. Nedēļu pirms koncerta Nīmanis un Šenteļevs devās skaņu meklējumos Rīgas Domā, pētot gan katedrāles akustiku, gan apmeklēja tās 80 metrus augsto torni, lai ar īpaši jūtīgu skaņas lasītāju uztvertu senās ēkas un apkārtējās pilsētas radītās vibrācijas, ko tie izmantos koncertprogrammā.

Līdztekus pianista Uģa Krišjāņa un diriģenta Artūra Ancāna vadītā "Swedbank" kora izpildījumam, klausītājiem būs iespēja dzirdēt un pirms koncerta arī klātienē skatīt Nīmaņa un Šenteļeva roku darinātus oriģināl instrumentus.

""Lietas kuras iedvesmo un lietas" ir apzīmējums daļai no tā, kas mani ir aizrāvis un izraisījis interesi pēdējos gadus. Tās ne vienmēr ir arvien jaunas frekvenču kombinācijas elektroakustiskajā un akustiskajā skaņu pasaulē, es vēlos arī uzsvērt senākas mūzikas ietekmi. Koncerts nav par mani, es vienkārši meklēju tēmas sarunai starp māksliniekiem, klausītajiem, šo mirkli un vietu. Sarunas, kas notiek bez vārdiem, ieklausoties, iztēlojoties," par koncertu stāsta Nīmanis.

Biļetes iespējams iegādāties Rīgas Doma kasē un www.eKase.lv. Biļešu cena – septiņi lati, studentiem, skolēniem un pensionāriem - pieci lati. Bērniem līdz septiņu gadu vecumam ieeja bez maksas.

Visi ienākumi tiks novirzīti Rīgas Doma jaunās vitrāžas "Ar degsmi par brīvu Latviju" izveidei.

Sabiedriskā kustība "Mans Doms" ir Rīgas Doma un biedrības "Ascendum" ilgtermiņa sadarbības projekts, kas pievēršas Doma katedrāles sabiedriskās nozīmes aktualizēšanā. Tā ietvaros plānota virkne nozīmīgu kultūras pasākumu - koncerti, izstādes un citas aktivitātes visu vecumu auditorijai Rīgas Domā un Doma dārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!