Foto: Publicitātes foto
Rīgas festivāla koncertā "Mocarta mūzikas pērles", kas notiks 16. jūnijā Mazajā ģildē, dzirdēsim neatklātās Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas pērles, kā arī varēsim baudīt skaisto Franča Šūberta darbu "Ganiņš uz klints" un Džakomo Meijerbēra "Ganu dziesmu" soprāna Ingas Šļubovskas, klarnetista Egīla Šēfera un pianista Toma Ostrovska atskaņojumā, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Koncerta pirmajā daļā skanēs Volfgnaga Amadeja Mocarta ārijas ar sakrālo tekstu. Ārijas ir komponista agrīnie darbi, kuri rakstīti Prāgas gados. Savukārt otrajā daļā baudīsim Franča Šūberta darbu “Ganiņš uz klints” ar Vilhelma Millera vārdiem, vienu no skaistākajiem skaņdarbiem soprānam, klarnetei un klavierēm. Klausīsimies arī šim pašam sastāvam komponēto Džakomo Meijerbēra “Ganu dziesmu” un Roberta Šūmaņa dziesmas un romances.

Skaņdarbus papildinās Egīla Šēfera komentāri par spēlēto repertuāru. “Nu, nevaru nepastāstīt! Citādi – uznāku uz skatuves, un tad ir tas jocīgais mirklis, kad visi uz tevi skatās. Nu, ko – tad tikai spēlēsi? Manuprāt, klusēšanas ledus ir jāsalauž. Tad ir cita spēlēšana”, uzskata Egīls.

Inga Šļubovska absolvējusi J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, iegūstot maģistra grādu profesores Anitas Garančas klasē. Vokālās prasmes papildinājusi meistarklasēs pie dažādiem pasniedzējiem. Kopš 2008. gada – Latvijas Nacionālās operas soliste un šobrīd tiek lutināta ar skaistākajām soprāna lomām: tā ir gan Džilda (“Rigoleto”) un Suzanna (“Figaro kāzas”), gan Nineta (“Mīla uz trim apelsīniem”), Lučija (Lucia di Lammermmor), Adīna (“Mīlas dzēriens”) un Mizete (“Bohēma”). Iestudējusi lomas arī Rīgas Muzikālajā teātrī.

Kā soliste dažādos projektos sadarbojusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri, Sinfonietta Rīga, Sanktpēterburgas filharmonijas orķestri, Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri, Helsinku Filharmonijas orķestri, Valsts akadēmisko kori "Latvija", diriģentiem Karelu Marku Šišonu, Andresu Mustonenu un citiem māksliniekiem. Piedalījusies Tallinas baroka mūzikas festivālā, festivālā Musica Sacra Lietuvā, Siguldas Opermūzikas festivālā, Latvijas Opermūzikas svētkos Jūrmalā un Dziesmu svētkos, piedalījusies daudzos lielformas darbu atskaņojumos.

Dziedātājas radošo sasniegumu klāstā ir Starptautisko operdziedātāju meistarkursu Bēskovā (Vācija) publikas simpātiju balva (2002) un Starptautiskā dziedātāju un pianistu koncertmeistaru konkursa Viļņā 2. vieta (2005). 2009. gadā Inga kļuvusi arī par Starptautiskā vokālistu konkursa Pasavā (Vācija) finālisti un A/S "Latvijas Gāze" Gada balvas 2009 laureāti nominācijā Labākā operas soliste. Bijusi nominēta Lielajai mūzikas balvai 2009 kategorijā “Gada debija”, bet 2010. gadā kļuvusi par finālisti un saņēmusi žūrijas speciālbalvu Hariclea Darclee vokālistu konkursā Brailā (Rumānija, 2010).

Egīla Šēfera smalki izkoptais klarnetes spēles stils, erudīcija un estētiskie principi ļauj pilnasinīgi atskaņot visplašākās amplitūdas repertuāru. Mūziķis ieguvis mākslas bakalaura grādu J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur mācījies pie Ģirta Pāžes, studējis "Butler" universitātes maģistrantūrā un prestižajā Indiānas Universitātes doktorantūras programmā, kur apguvis arī klasicisma laikmeta klarnetes spēli.

Jau studiju laikā Latvijā kļuvis par laureātu vairākos nacionāla un starptautiska mēroga konkursos. Pēdējo gadu laikā ar panākumiem sniedzis solo un kamermūzikas koncertus ne tikai uz ievērojamākajām Latvijas koncertskatuvēm un ar vadošajiem orķestriem – "Sinfonietta Rīga", Liepājas Simfonisko orķestri un Latvijas Nacionālo simfonsiko orķestri, bet arī regulāri koncertē Skandināvijā, Vācijā, Šveicē, ASV un Āzijas valstīs. Bijis arī Odenses simfoniskā orķestra (Dānija) solo klarnetists.

2003. gadā Egīlam Šēferam piešķirts Dalasas goda pilsoņa nosaukums. Jau vairākus gadus Egīls muzicē Dānijā mītošajā, starptautisku atzinību guvušajā koka pūšaminstrumentu kvintetā "Carion".

Viņa kontā – arī Latvijas Lielā mūzikas balva 2013 kategorijā “Par izcilu interpretāciju”. Būdams vitāls un zinātkārs mūziķis, savos kamermūzikas koncertos Egīls neskopojas ar trāpīgiem komentāriem par programmā iekļautajiem darbiem. Viņa apbrīnojami daudzpusīgā radošā darbība izpaužas arī ārpus koncertēšanas – kopš šī gada sākuma Egīls Šēfers kļuvis par vienu no Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu veidotājiem un Latvijas nacionālās ierakstu kompānijas “Skani” idejisko virzītāju un producentu.

Kritiķi augstu novērtējuši arī Egīla Šēfera ieskaņotos kamermūzikas albumus (“Ziemeļsaule” un “Dzintargraudi”), kā arī divus kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga ieskaņotos CD, ko klajā laidusi mūzikas izdevniecība Challenge Records (Nordic Atmospheres un Concertante – Virtuosic Wind Concertos).

Toms Ostrovskis JVLMA ieguvis bakalaura grādu, bet Londonas Gildholas Mūzikas un drāmas skolā – maģistra un doktora grādu. Profesionālo meistarību cēlis meistarkursos daudzviet pasaulē. Piedalījies neskaitāmos pianistu konkursos, iegūstot godalgotas vietas, kā solists uzstājies kopā ar pašmāju un ārvalstu simfoniskajiem orķestriem. Ļoti aktīvi darbojas arī kamermūzikā – kopš 2010. gada ir izpildītājmākslinieku platformas "Amber Coast Artists" mākslinieks. Ar šo kolektīvu sniedzis koncertus Latvijā, Zviedrijā, kā arī Polijā, festivāla “Varšavas rudens 2013” ietvaros. No 2007. gada - JVLMA Klavieru katedras docētājs.

Sniedzis klavierspēles meistarklases Itālijā, Igaunijā, Somijā, Londonā un citviet; no 2007. gada ir projekta "Innovative Conservatoire" biedrs, no 2014. gada – viens no šī projekta radošajiem direktoriem. Sadarbība ar klarnetistu Egīlu Šēferu mērāma jau vairāk nekā desmit gadu garumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!