Foto: Publicitātes foto
"Rīgas festivāla" starptautisko viesu vidū šovasar būs arī izcilais vokālais kvartets no ASV – "Anonymous 4", kuru izpildītie viduslaiku dziedājumi skanēs Sv. Pētera baznīcā 6. jūnijā. Koncertā dzirdēsim skaņdarbu programmu, kas izveidota par godu "Anonymous 4" pastāvēšanas 25. gadadienai, portālu "Delfi" informē "Rīgas festivāla" organizatori.

Programmā iekļauts pa vienam skaņdarbam no katra "Anonymous 4" albuma, kas nācis klajā skaņu ierakstu namā "harmonia mundi usa", kā arī divi speciālkomponēti jaundarbi, kuru autori ir Ričards Einhorns un Deivids Lengs. Tā ir vokālā ansambļa dalībnieču dāvana klausītājiem pašām savā dzimšanas dienā. Pašu pirmo "Anonymous 4" albumu (1992) programmā pārstāv dziedājums "Gaude Virgo salutata" no CD "An English Ladymass", bet no ansambļa jaunākā albuma koncertā izskanēs Dievmātei veltīts dziedājums, kas atrasts kādā Spānijas kodeksā. Būs kāds Ziemassvētku kerols; Džona Tavenera populārais antēms "The Lord's Prayer", ko slavenais angļu meistars pārdarinājis viendabīgam balsu sastāvam speciāli Anonymous 4 lietošanai; ritmiski savdabīgs 13. gadsimta kondukts (sakrāls, bet neliturģisks dziedājums), kas veltīts Svētajam Nikolajam; kāds ungāru viduslaiku mūzikas opuss; īru tautas melodija, kas vēsta par Jēzus vecāku bēgšanu uz Ēģipti; viduslaiku mistiķes Bingenes Hildegardes iedvesmojošās melodijas; Frančesko Landīni sveiciens pavasarim un amerikāņu folkloras paraugi.

"Anonymous 4" savās programmās iekļauj mūziku, kas tapusi beidzamajos 1000 gados. Grupas repertuārā ir 12. gadsimta mūķenes mistiķes Bingenes Hildegardes ekstātiskā mūzika un dzeja; 13. un 14. gadsimta angļu, franču un spāņu dziedājumi; viduslaiku un laikmetīgi Britu salu keroli jeb Ziemassvētku dziesmas; amerikāņu tautasdziesmas un gospeļi; arī opusi, kas rakstīti tieši šim dāmu kvartetam. Grupas ieskaņojumi saņēmuši Francijas prestižo ierakstu balvu "Diapason d'Or", "Classic CD" gada CD titulu, "Classic FM" senās mūzikas gada ieraksta titulu, Antonio Vivaldi balvu, "Le Monde de la Musique" titulu "Choc"; tie vairākas reizes iekļuvuši žurnāla "Gramophone" slejā "Izdevēja izvēle", divas reizes pabijuši "Billboard's Top Classical Artists" sarakstā. Nesen "Anonymous 4" atgriezās "Billboard" ar ierakstu "Secret Voices" (2011), kur ieskaņota mūzika no 13. gadsimta spāņu krājuma "Codex Las Huelgas".

Vokālajam ansamblim "Anonymous 4" komponējuši tādi pasaules mēroga skaņraži kā Deivids Lengs (pilnmetrāžas koncertdarbs "love fail", pirmatskaņots 2012. gadā), Ričards Einhorns (oratorija "Voices of Light" mēmajai filmai un "A Carnival of Miracles" vokālam kvartetam un diviem čelliem), Džons Taveners ("The Bridegroom" grupai "Anonymous 4" un "Chilingirian String Quartet"), Pīters Meksvels-Deiviss ("A Carnival of Kings") un Stīvs Reihs ("Know What is Above You").

Vokālā ansambļa "Anonymous 4" sadarbības partneri ir slavenais arfists Endrū Lourenss-Kings, "Chilingirian String Quartet", "newgrass" virziena pārstāvji – vijolniece Derola Andžera un mandolīnists, ģitārists Maiks Māršals. Viens no ansambļa jaunākajiem kopprojektiem sadarbībā ar "indie" rokgrupu "Mountain Goats" ir Džona Dārnjela dziesmas, ko kvartetam pārlicis Ouens Palets.

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandinās vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā - „Rīgas festivāls". Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi. Festivāls šogad notiks no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un pasaules māksliniekus. Koncertos dzirdēsim mūsu izcilos mūziķus Vestardu Šimkus un Baibu Skridi, Lielās mūzikas balvas 2012 laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, Latvijas Radio kori un valsts akadēmisko kori "Latvija", pianistu Juri Žvikovu, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, kanādiešu mecosoprānu Mišu Brigergosmani, Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri u. c. Plašāka informācija: www.rigasfestivals.lv.

Biļetes uz „Anonymous 4" koncertu „Viduslaiku dziedājumi" un citiem „Rīgas festivāla" koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!