Foto: F64

15. jūnijā plkst. 20 Rīgas Sv. Pētera baznīcā skanēs Pētera Vaska The Fruit of Silence ("Klusuma auglis"), Jura Karlsona Lag'rime Dell'Anima ("Dvēseles asaras") un Vestarda Šimkus 2. Klavierkoncerts - "Man labvēlīgā tumsā", kā arī Deivida Langa, Hansa Otes, Pētera Butāna, un Bernata Vivankosa mūzika, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju - "Latvijas koncertu" pārstāvji.

Juris Karlsons par skaņdarbu: "Nevarēju atrast iecerei piemērotu dzeju, tāpēc tekstu uzrakstīju pats. Lai doma būtu skanīgāka, to tulkoju itāliski. Tas ir veltījums izciliem Latvijas mūziķiem – Sigvardam Kļavam, Radio korim un Vestardam Šimkum."

Pēteris Vasks par otro versiju savam sākotnēji rakstītajam a cappella darbam saka: "Tā ir pavisam klusa meditācija par ceļu. Uz šī ceļa stabiņiem ir piecas norādes – lūgšana, ticība, mīlestība, kalpošana, miers. Ar šo darbu vēlos atgādināt par šāda ceļa esamību."

Vestards Šimkus: "Ideja par koncertžanra skaņdarbu neparastam ansamblim – klavierēm un korim bez orķestra – manī mājoja jau ilgāku laiku, un Otrais klavierkoncerts "Man labvēlīgā tumsā" ir tās īstenojums.

Darbs ir viendaļīgs, taču tajā ir sakoncentrēti koncertžanram raksturīgie elementi – aktīva saspēle starp solistu un kori (kurš savā ziņā spēlē orķestra lomu), nedaudz pārveidota sonātes forma kā muzikālā stāstījuma pamatelements un virzītājspēks, kā arī izvērsta solista kadence, kura šajā gadījumā atrodas skaņdarba sākumā un vienlaicīgi arī kalpo kā minētās sonātes formas ekspozīcija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!