Foto: Publicitātes foto
26. maijā Lielajā ģildē Rīgas festivālu atklās Jeruzalemes simfoniskais orķestris, kas Latvijā viesosies pirmo reizi, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji no VSIA "Latvijas koncerti".

Diriģenta Andresa Mustonena vadībā skanēs Fēliksa Mendelszona uvertīra "Sapnis vasaras naktī, Ludviga van Bēthovena Trešais koncerts klavierēm ar orķestri un Johannesa Brāmsa Ceturtā simfonija. Solists – Telavivā dzimušais, jaunais talantīgais pianists Toms Borovs.

Jeruzalemes simfoniskais orķestris, kas slavens ar mūsdienu komponistu skaņdarbu pirmatskaņojumiem, pagājušajā sezonā svinēja 80. gadadienu. 1948. gadā orķestris kļuva par Nacionālo radio orķestri un ir pazīstams kā "Kol Israel Orchestra". Kā radio simfoniskajam orķestrim lielākā daļa orķestra koncertu notiek rezidences zālē "Henry Crown Auditorium" un koncerti tiek ierakstīti un pārraidīti "Kol Ha'musika" raidstacijā.

Orķestris saglabā daudzveidīgu repertuāru no baroka un klasiskās mūzikas līdz romantismam, paplašinoties līdz mūsdienu komponistiem, no kuriem daudzus pirmatskaņojis tieši Jeruzalemes simfoniskais orķestris. Orķestris bija pirmais Izraēlas orķestris, kas izpildīja slaveno komponistu, piemēram, Sofijas Gubaiduļinas, Anrī Ditjē, Alfrēda Šnitkes un citu komponistu darbus. Kopš dibināšanas Jeruzalemes simfoniskais orķestris ir veicinājis Izraēlas komponistu daiļradi, pasūtot un izpildot viņu skaņdarbus.

Telavivā dzimušais Toms Borovs (Tom Borrow, 2000) uzsāka klavierspēles mācības 5 gadu vecumā Givatajimas Mūzikas konservatorijā. Pašlaik viņš mācās pie profesora Tomera Leva, Telavivas Universitātes Buhmana-Mehtas Mūzikas skolas vadītāja.

Toms piedalījies dažādos mūzikas festivālos gan Izraēlā, gan ārpus tās robežām, tai skaitā Tel Hai starptautiskajās klavieru meistarklasēs, "Music Fest Perugia" Itālijā un "Alion Baltic International" festivālā Igaunijā.

Toms Borovs uzstājies kā solists ar vairākiem orķestriem – Jeruzalemes simfonisko orķestri, "Rishon LeZion Israel" simfonisko orķestri un Ašdodas simfonisko orķestri. Jaunais pianists ieguvis vairākas godalgas konkursos, trīs reizes plūcis laurus Izraēlas nacionālajā konkursā "Klavieru drudzis" Ašdodā trīs dažādās vecuma grupās. Toms ieguvis Amerikas-Izraēlas Kultūras fonda izcilības stipendiju 2012. gadā.

Jau ziņots, ka Rīgas festivāla koncerti notiks no 26. maija līdz 21. jūnijam. Šogad festivālā skanēs emocionāli piesātināta un romantiska mūzika, kā arī džeza skaņdarbi. Uz skatuves kāps pianisti Vestards Šimkus un Antons Ļahovskis, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Radio koris, Latvijas Radio bigbends, "Concertgebouw" džeza orķestris. Festivāla ietvaros notiks Latvijas valsts simtgades projekta "Latvijas gredzens" koncertuzvedumu atkārtojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!