Foto: Publicitātes foto
Rīgas projektu koris (RPK) tā otrā projekta ietvaros mākslinieciskā vadītāja Kristofera Volša-Sinkas vadībā iepazīstinās klausītājus ar astoņiem ārvalstu komponistu skaņdarbiem, kas tapuši pēdējo piecu gadu laikā, portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

Programma "Grezna planēta" izskanēs divos koncertos – 7. martā pulksten 20.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkās Ziedoņa zālē un 10. martā pulksten 17.00 Saldus Mūzikas un Mākslas skolu akustiskajā koncertzālē. Ieeja abos koncertos ir bez maksas.

Koncerta skaņdarbus vieno trīs plašas tēmas: dzīve, attiecības un daba. Piemēram, Deivida Šapiro (David Shapiro) skaņdarbā "Grezna planēta", kam par godu ir izvēlēts programmas nosaukums, teksta autors atzīst pasaules miljonu gadu senās pastāvēšanas pārākumu pār cilvēka īso un gaistošo mūžu.
Programmas mūzikas autoru vidū ir gan talantīgi un augsti novērtēti jaunie komponisti, gan vairāki jau plašu atpazīstamību ārpus Latvijas guvuši skaņraži. To vidū ir tādi meistari kā Pulicera balvu ieguvušais amerikāņu komponists Deivids Langs (David Lang), šveiciešu komponists Ivo Antognini un nopelniem bagātais britu komponists Tariks O'Reigans (Tarik O'Regan). Uz koncertu Latvijā ieradīsies arī viens no programmā iekļauto skaņdarbu autoriem – amerikāņu komponists Bleiks Vilsons (Blake Wilson), kuru ir patiesi aizrāvusi Latvijas un Baltijas kormūzikas tradīcija un īpašā skaņa.

Klausītāji koncertā tiks iepazīstināti ar jauniem un neparastiem kompozīcijas stiliem, kā arī atklās mūsdienīgu interpretāciju par klasiskās mūzikas kanoniem. RPK pirmo reizi uzstāsies ar instrumentālo pavadījumu, ko vienā no programmas krāšņākajiem skaņdarbiem izpildīs izcilā koncertmeistare Liene Andreta Kalnciema.

Lai palīdzētu klausītājiem pilnvērtīgi sekot līdzi un labāk atklāt katra darba saturu, koncertā virs dziedātājiem reālajā laikā tiks projicēti satura tulkojumi. Mūzikas tekstus, kurus radījuši tādi zināmi autori kā Gēte, poļu autore un Nobela prēmijas laureāte Vislava Šimborska vai mūsu pašu Kārlis Vērdiņš, latviešu valodā tulkojusi lieliskā tulkotāja Ieva Lešinska-Geibere.

Rīgas projektu koris (RPK) ir amatieru koris, ko 2018. gadā nodibināja tā mākslinieciskais vadītājs, amerikāņu kordiriģents Kristofers Volšs-Sinka, kurš pirms trīs gadiem, iedvesmojoties no Latvijas koru tradīcijas un augstā līmeņa, pārcēlās uz dzīvi šeit. RPK pamatā ir Kristofera un koristu aicinājums iepazīstināt dziedātājus un klausītājus ar Latvijā mazāk zināmu repertuāru, katru gadu piedāvājot trīs saturiski dažādas un muzikāli izaicinošas koncertprogrammas. Kora dalībnieki ir Latvijas labāko profesionālo un amatierkoru bijušie dziedātāji, kas tiekas trīs reizes gadā pa sešām nedēļām, katrā periodā sagatavojot jaunu programmu. Tieši šis īpašais formāts ļauj korim piesaistīt augsta līmeņa pieredzējušus dziedātājus, kuru pamatdarbs šobrīd tomēr ir saistīts ar citām nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!