Foto: AFP/Scanpix
Ceturtdien Ņujorkas arēnā "Madison Square Garden" ar īpašu koncertu tika svinēta Rokenrola slavas zāles 25 gadu jubileja, kas pulcināja daudzus viesus.

Lai atspoguļotu rokenrola vēsturi, pasākumā uzstājās Brūss Springstīns, Pols Saimons un Ārts Garfunkels, trio "Crosby, Stills and Nash", Stīvijs Vonders, Stings, B.B. Kings un Billijs Džoels.

29.oktobra uzstāšanās bija pirmais no diviem plānotajiem koncertiem, kura mērķis ir izsekot līdzi rokenrola vēstures 60 gadiem, sākot ar soulmūziku un beidzot ar smago roku. Rokenrola slavas zāles pamati likti 1983.gadā, lai paustu atzinību mūziķiem, kuri devuši ievērojamu ieguldījumu rokenrola attīstībā. Katru gadu Rokenrola slavas zālē tiek uzņemti jauni mūziķi.

Saimons un Garfunkels kopā nodziedāja savu leģendāro dziesmu 'Sound of Silence'. Tālāk koncertā mūziķi uzstājās arī atsevišķi - Garfunekls izpildīja 'Bridge Over Troubled Water', savukārt Saimons – 'You Can Call Me Al'. "Ņujorka pret mani un duetu izturas sirsnīgi, šķiet, ka cauri gadiem šeit izstiepies drošības tīkls," atzina Ārts Garfunkels. "Es uzstājos, cik labi vien varēju. Kaut gan nebiju formā, jo esmu mazliet saaukstējies, tomēr darīju, ko spēju."

Lai atbildētu uz reportieru jautājumiem, aizkulisēs bija ienācis arī dedzīgais Rokenrola slavas zāles atbalstītājs aktieris Toms Henks. "Tā ir mūsu paaudzes mūzika. Mūzika, pie kuras mēs uzaugām. Tas viss, kas šovakar skan, ir mūsu dzīves skaņu celiņš. Es neesmu nekāds lielais līdzjutējs, bet fanoju par visiem māksliniekiem, kuri uzstājās koncertā," sacīja aktieris.

Kāds no žurnālistiem uzdeva visai provokatīvu jautājumu dziedātājai Bonijai Raitai - kā viņa jūtas kā daļa no sistēmas, lai gan rokenrols no pašiem pirmsākumiem ir bijis dumpja forma? Dziedātāja neapjuka un atbildēja, ka viņas paaudzes mākslinieki nav atteikušies no enerģiskuma un nekaunības, kāds raksturīgs žanram. "Kā redzat, gan "Rolling Stones", gan mēs, mēs visi esam palikuši vecāki. Neviens nav padevies. Neviens netaisās būt vispārpieņemts. Ko nozīmē sistēma? Vai to, ka mēs sekojam kā aitu bars? Nē, mēs ejam savu ceļu. Rokenrols ir vitāla un plaukstoša mūzikas forma, un mums šķiet, ka mēs paši esam vitāli un plaukstoši. Mēs neesam padevušies un atdevuši to nākamajai paaudzei."

Grupas "Crosby, Stills and Nash" dziedātājs Greiems Nešs kavējās atmiņās par uzņemšanu slavas zālē, kas notika 1997.gadā. "Būt kopā ar visiem maniem varoņiem bija neticami. Ar "The Everly Brothers", Bītliem un visiem izcilajiem. Aretu un Reju Čārlzu. Tas ir neticami. Kā jūs justos, ja būtu uzņemts Rokenrola slavas zālē? Es jūtos diezgan labi!"

Otrajā koncertā, kas notiks 30.oktobrī, uzstāsies tādi mūziķi kā Ēriks Kleptons, Areta Frenklina, grupa "Metallica", "U2" un citi.

Koncertos gūtie ienākumi tiks ziedota Rokenrola slavas zāles fondam un muzejam, ko 1984.gadā nodibināja turku izcelsmes amerikāņu uzņēmējs Ahmets Ertegins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!