Foto: DELFI

Otrdienas vakarā bārs "Vest" ir stāvgrūdām pārpildīts. Cilvēki ir iespiedušies visos pieejamajos platības stūrīšos un jaunā latviešu psihedēliskā roka grupa "The Pink Elephant" nospēlē savu albumu, kas tās dienas rītā nodots klausītāju vērtējumam internetā.

Albums ar daudznozīmīgo nosaukumu "Mellowing" bija klausāms internetā par brīvu visu otrdienu, jo tā fiziskie eksemplāri bija aizkavējušies ceļā un līdz Latvijai prezentācijas dienā tā arī nenonāca, taču grupa sola, ka drīz albums būs pieejams visiem.

Grupa sastāv no četriem dalībniekiem - Edvarda Brodera (ģitāra, balss), Rūdolfa Ozola (ģitāra, balss), Kalvja Sleža (bungas, balss) un Alberta Levica (bass, balss). Basģitārists gan šajā koncertā nepiedalās, jo pēdējā laikā uzturas Dubaijā, arī albuma ierakstā viņš piedalījies no attāluma, pārsūtot iespēlētās partijas elektroniski. Koncertos viņu pagaidām aizstāj basists Andris Jeziks.

"The Pink Elephant" debijas albums sastāv no desmit dziesmām - koncertā tiek izpildītas deviņas no tām, jo vienā vokāla partiju izpilda basģitārists Levics. Koncertā dziesmas tiek izpildītas nesteidzīgi, atbilstoši žanram, ļaujoties variācijām un improvizācijai. Muzikālais materiāls tik tiešām ir veidots labākajās psihedēliskā roka tradīcijās, miksējot tās ar džeza ritmiku un tehniski sarežģītām partijām, saspēlēm un trikiem. Taču pat koncertā neatskan neviena būtiska kļūda, tehniski sarežģītais ritms tiek turēts pārliecinoši un droši.

Jauno mūziķu prasmes var tikai apskaust - par spīti tam, ka grupa pastāv salīdzinoši neilgi un albums ir ierakstīts vien divu (!) mēnešu laikā, Latvijas rokmūzikā grūti atrast līdzvērtīgus piemērus. Dziesmas, neapšaubāmi, ir piepildītas ar atsaucēm, parafrāzēm un aizmetņiem no žanra klasikas - "Pink Floyd" un "The Doors" -, kā arī psihedēliskās mūzikas svaigākā viļņa, proti, "Mac DeMarco", Konana Mokasīna, "Grizzly Bear", "Tame Impala", "Foxygen" u.c., taču tajā neieskanas plaģiātisms, bet gan veiksmīgas manipulācijas ar žanra kanoniem.

"Mellowing" ir ierakstīts pašrocīgi, taču māsteringu veicis Ingus Baušķenieks uz lentām, tādējādi ierkasta skanējums ir izdevies silts un dzīvs, uzskatāmi atšķirot to no mūsdienu mūzikas digitālās precizitātes klišejām. Taču arī šī pieeja neatstāj pašmērķības iespaidu, bet gan kārtējo reizi apliecina jauno mūziķu nopietno pieeju mūzikas kvalitātei.

Foto: Publicitātes foto

Par spīti iepriekšminētajiem neparastajiem elementiem, "The Pink Elephant" mūzika nebūt nav smagnēja vai pārbāzta ar garlaicīgiem, tehniskiem gājieniem - atsperīgais ritms un Matīsa Repša piespēlētās perkusijas, mijoties ar precīzām basa līnijām, kopējo skanējumu padara patiesi grūvīgu un aizraujošu arī tiem, kas nepārzina rokmūzikas enciklopēdijas. To pierāda arī cilvēku atsaucība prezentācijas koncertā - visi šķiet vienoti kā vecos rokkoncertu ierakstos.

"The Pink Elephant" pirmais albums satur gan smagākas un agresīvākas dziesmas, gan arī dažas balādes un pat tradicionāls regeja gabals. Dziesmas ir garas un attālinātas no radio formāta, dodot vietu dažādiem eksperimentiem un nekautrīgiem muzikāliem meklējumiem, kurus caurvij prieks par atrasto. Nav šaubu, ka grupa, par spīti savai jauneklībai, ir bez liekas uzpūtības un iedomības pašķīrusi jaunu lapu Latvijas rokmūzikā, un citām jaunajām grupām būs smagi jāstrādā, lai nenobālētu "The Pink Elephant" priekšā.

Pēc albuma prezentācijas "The Pink Elephant" dosies Baltijas tūrē. Gaidāmi koncerti Viļņā, Valmierā, Cēsīs, Tartu, Tallinā un Pērnavā. Intervija ar grupu portālā "Delfi" būs lasāma nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!