Foto: Publicitātes foto

Rudens kamermūzikas festivālu šogad atklās viens no pasaules izcilākajiem stīgu kvartetiem – "Hagen" kvartets no Zalcburgas, vēsta festivāla rīkotāji "Latvijas Koncerti". 26. septembrī Mazajā ģildē kvarteta atskaņojumā dzirdēsim Volfganga Amadeja Mocarta un Ludviga van Bēthovena Stīgu kvartetus.

Rudens kamermūzikas festivāla mākslinieciskā vadītāja, muzikoloģe Baiba Kurpniece: "Domājot par "Hagen" kvartetu, man prātā nāk kāda mūzikas kritiķa trāpīgi teiktais, ka "Hagen" kvarteta prieksnesumā mūzika plūst kā pretstraume ierastajam un savā skaistumā liek noslīgt ceļos. Tā patiešām ir īsta meistaru spēle – atdevīga, dziļa un gluži vai reibinoša savā krāsu un emociju bagātībā.

Un vēl - ansambļa īpašā skanējuma garants ir Stradivari instrumenti. Savulaik tie piederēja Nikolo Paganīni, tāpēc pasaulē šo instrumentu kvartetu dēvē par Paganīni kvartetu. Klausīties dižos Vīnes klasiķus – Mocartu un Bēthovenu – Hagen kvarteta interpretācijā, tā patiešām ir bauda, jo viņi, kas piedzimuši un izskolojušies šajā tradīcijā, Vīnes meistaru mūziku spēj izlasīt tik eleganti, dabiski un stilam atbilstoši."

Kvarteta aizsākumi meklējami 1981. gadā, kad regulāru koncertdarbību uzsāka četri Hāgenu ģimenes locekļi no Zalcburgas. Spilgtā debija Gidona Krēmera dibinātajā kamermūzikas festivālā Lokenhauzā un uzvaras vairākos prestižos konkursos pavēra iespēju "Hagen" kvartetam izvērst starptautisku karjeru. Kvartets devās koncertturnejās pa Eiropu un ASV, nesot līdzi spožu panākumu virkni.

Savas karjeras laikā kvarteta mūziķi sadarbojušies ar tādām mūzikas personībām kā Nikolauss Arnokūrs, Ģergs Kurtāgs, Mauricio Pollīni, Kristians Cimmermans, Mitsuko Učida, Heinrihs Šifs, Sabīne Meijere. Šīs vasaras Zalcburgas festivālā kvartets Mocarta un Brāmsa Klarnetes kvintetus atskaņoja kopā ar harizmātisko vācu klarnetistu Jērgu Vidmani, kurš arī ir šī gada Rudens kamermūzikas festivāla viesis.

2011. gadā "Hagen" kvartets ieguva prestižo "ECHO Klassik" balvu kategorijā "Gada ansamblis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!