Foto: DELFI
Nedēļas nogalē Salacgrīvā jau 13. reizi notiks "Positivus" festivāls. Šo gadu laikā tas izgājis dažādus attīstības posmus – no paša stilīgākā vasaras pasākuma melomāniem līdz vareniem apmeklētāju pūļiem un koncertiem uz vismaz piecām skatuvēm vienlaikus, no pieticīga sākuma ar pāris tūkstošiem klausītāju kāpu priedēs līdz dzirkstošām un pārbagātām 10 gadu jubilejas svinībām trīs dienu garumā. Šobrīd festivāls nonācis jauna cikla sākumā, kurā atkal ir jāatrod sava niša, nezaudējot līdzšinējās pamatvērtības.

Ar "Positivus" rīkotāju Ģirtu Majoru tiekamies dienu pēc festivāla iesildīšanas pasākuma K.K. fon Stricka villas dārzā. Savu sarunu mēs sākam ar smago artilēriju – ir vai nav krīze "Positivus" festivāla rīkošanā? Festivāla rīkotājs atklāti atzīst – 13 gadu laikā festivāls nevar bezgalīgi augt, turklāt tik mazā tirgū. Ir bijušas kļūdas, ir piedzīvota gan iedvesmojoša izaugsme, gan gūtas labas mācības. Tomēr par festivālu tiek domāts ilgtermiņā, ideju netrūkst, gan veidojot programmu, gan domājot par citām aktivitātēm, joprojām nākotnē redzot sevi kā nozīmīgu punktu Eiropas festivālu kartē.

Šogad "Positivus" ir atkāpies atpakaļ uz divām norises dienām. Paskatoties aplikācijā, ir redzams, ka arī skatuvju paliek mazāk – tās ir vairs tikai trīs, plus deju zona un kinoteātris. Vai ir pamats runām par krīzi festivālā?

No programmas viedokļa īsti nevaram runāt par to, ka kaut kā ir mazāk nekā pērn. Nav "Dabas skatuves", bet vērtīgākās un populārākās lietas integrējušās uz "Piena svētku skatuves". Taču zonu skaits gan nav mainījies pēdējos divus vai pat trīs gadus. Tāpēc runāt par krīzi ir absolūti nepamatoti. Ja būtu krīze vai nepārvarama situācija... Nu, mums taču nav jārīko festivāls tāpēc, ka mums cita nekā nav, ko darīt. Mēs tomēr spējam lietas izvērtēt objektīvi. Skaidrs, ka visi festivāli piedzīvo augšupejas un atslābuma ciklus. Tas ir tikai dabiski.

Lēmums atgriezties pie divām festivāla norises dienām bija ļoti pragmatisks. Mēs sapratām, ka lielākā daļa publikas festivālu līdz šim tik un tā apmeklēja divas, nevis trīs dienas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!