Foto: Lucs Kēlers. Publicitātes attēls

Šā gada 20. augustā plkst. 17:00 Rundāles pils Baltajā zālē Liepājas Simfoniskais orķestris sniegs koncertu izcilā vācu maestro Luca Kēlera vadībā. Kā solisti Mocarta Piektā vijolkoncerta atskaņojumā piedalīties ievērojamais diriģēšanas profesors aicinājis solisti Līgu Baltābolu.

"Šis būs mans otrais solo ar orķestri Luca Kēlera vadībā. Pagājušā gada vasarā man tika dota lieliska iespēja kopā ar viņu spēlēt Mendelszona vijolkoncertu. Tāpēc jutos ārkārtīgi pagodināta, kad Lucs Kēlers mani uzaicināja spēlēt Mocarta koncertu. Šī diriģenta muzikālās pieredzes un erudīcijas amplitūda ir grūti aptverama – viņš ir kā rietumu mūzikas un mākslas mantojuma dzīva enciklopēdija. Viņam vienmēr ir ļoti stingra un skaidra koncepcija, ko tieši viņš vēlas no mūziķiem konkrētajā programmā sagaidīt, kā arī ir skaidrs bezkompromisa ceļš izvirzītā mērķa sasniegšanai," saka Liepājas Simfoniskā orķestra I vijoļu grupas koncertmeistare Līga Baltābola.

Foto: Līga Baltābola. Publicitātes attēls

No Mocarta sešiem vijolkoncertiem austrumnieciskais Piektais ir pats populārākais. Tas tāpat kā pirmie četri, komponēts padsmit gadu vecumā – tie ir pilni prieka, vienkāršības, sapņainības un izsmalcinātības. Piektā koncerta finālā var saklausīt Vīnē tobrīd populāros turku mūzikas ritmus un intonācijas, ne velti šo opusu mēdz dēvēt arī par turku koncertu.

Par Mocarta Piekto vijolkoncertu Līga Baltābola stāsta: "Esmu to spēlējusi daudzkārt, bet solo ar orķestri tā man būs pirmā reize. Lai arī mūzika ir tik ļoti labi pazīstama, ikreiz, kad pie tās strādāju, atklāju arvien jaunas nianses – ikviena skaņa un frāze ir tik ļoti izteiksmīga un filigrāna, ka toņa krāsainības slīpēšanai nav apjaušamu robežu. Man tas sagādā pavisam fizisku laimes sajūtu, jo Mocarta mūzika ir tik harmoniska un pārcilvēciski daiļa – patiesa veldze dvēselei. Īpašu šo koncertu padarīs neatkārtojamā Rundāles pils, kuras arhitektūra un Baltās zāles akustiskās īpašības ir visizcilāk atbilstošas 18. gadsimta mūzikas atskaņojumam."

Koncerts Rundālē iesāksies ar Volfganga Amadeja Mocarta 35. simfoniju, kas saukta arī par Hafnera simfoniju, jo tā tapusi par godu Mocartu ģimenes drauga Zigmunda Hafnera iecelšanai aristokrātu kārtā. Simfonija sarakstīta vien 10 dienās un piedzīvojusi milzīgu muzikālo triumfu vēl paša Mocarta dzīves laikā.

Savukārt koncerta izskaņā klausītāji varēs baudīt vācu agrīnā romantisma komponista Fēliksa Mendelszona priekpilno Ceturto jeb "Itāļu" simfoniju, kur dāsni iedzīvinātas saules pielietas itāliskas ainas. Te portretēta Itālija visā tās krāšņumā – krāsainībā un skaņās, kas sastopamas šīs zemes dabā, cilvēkos un mākslā. Komponista dzīves laikā šī simfonija tā arī netiek publicēta, jo Mendelszons ar savu darbu līdz galam neesot bijis apmierināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!