Foto: Publicitātes foto

Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sōla" un a capellavokālā grupa "LatvianVoices", kā arī nodibinājuma "Rīga 2014" darba grupa pārstāv Latviju Pasaules koru Olimpiādē, kas no 4.jūlija līdz 14.jūlijam notiek ASV pilsētā Sinsinati (Cincinnati), portālu "Delfi" informē nodibinājuma pārstāve Renāte Franke.

Šogad Sinsinati pulcējas vairāk nekā 15 000 dziedātāju no 75 pasaules valstīm. Pavisam 370 kori sacentīsies 23 dažādās kategorijās. Koris "Sōla" un "Latvian Voices" piedalīsies vairākās konkursu kategorijās.

Pasaules koru Olimpiāde ir pasaulē vērienīgākais kora dziedāšanas pasākums, kurā kora muzicēšanas autoritātes no visas pasaules apvienojušās, lai godātu un popularizētu katras dalībvalsts kora mūzikas tradīcijas.

Lai uzsāktu aktīvu gatavošanos nākamajai koru olimpiādei, kas, kā jau ziņots, 2014. gadā notiks Rīgā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada ietvaros, uz Sinsinati dosies arī Nodibinājuma "Rīga 2014" darba grupa. Tās mērķis ir iepazīstināt pasākuma dalībniekus ar Rīgu kā nākamo Pasaules koru Olimpiādes norises vietu. Tāpat tiks iegūta pieredze, kā rīkot Pasaules koru Olimpiādi Rīgā, kad pilsēta uzņems pāri par 20 000 dziedātāju no visas pasaules un sagādāt prieku kora mūzikas klausītājiem visā Latvijā. Koru Olimpiāde kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas vienu no vērienīgākajiem notikumiem, piesaistot lielu starptautisku rezonansi.

Koris "Sōla" un a capella vokālā grupa "Latvian Voices" olimpiādes laikā kļūs par Rīgas - 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas vēstnešiem un piedalīsies pasākumos, kas prezentēs Rīgu un Latviju koru diriģentiem un Pasaules Koru Olimpiādes padomei, kuras sastāvā ir ar kordziedāšanu saistītas autoritātes no 80 valstīm. "Rīga 2014" pārstāvji kopā ar dziedātājiem līdzdarbosies arī īpašā Rīgas stendā, kas būs veidots kā tikšanās vieta koristiem no visas pasaules - tajā darbosies improvizēta bibliotēka, varēs skatīties videofilmas par Rīgu, Latviju un Dziesmusvētku tradīciju.

Vizītē ASV viesosies arī Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme- Grende un Rīgas mērs Nils Ušakovs. Viņiem plānotas tikšanās ar Sinsinati mēru Marku Melroju (Mark Mallroy), Pasaules koru Olimpiādes rīkotājorganziācijas no Vācijas "Interkultur" prezidentu Ginteru Tīču (Günter Titsch) un mediju pārstāvjiem.

Pirmā Pasaules Koru Olimpiāde notika 2000. gadā Lincā (Austrija) ar mērķi caur dziesmu veicināt izpratni un mieru starp tautām, vienot cilvēkus no visas pasaules draudzīgā sacensībā gan profesionālos, gan amatieru korus no visas pasaules, neatkarīgi no kontinenta vai mūzikas žanra, kuru tie izpilda savos repertuāros. Pirms 10 gadiem Pasaules Koru Olimpiādes padomē tikai uzaicināts maestro Imants Kokars, kurš savas darbības laikā veltīja lielas pūles, lai šie dziedāšanas svētki notiktu arī Latvijā. Kopš 2008. gada viņa darbu padomē turpina diriģents Romāns Vanags, un ar šo gadu padomes darbam pievienojies arī Mārtiņš Klišāns.

Pasaules koru olimpiādēs ir piedalījušies vairāki kori no Latvijas - "Balsis", "Gaudeamus", "Absolventi" un citi. 2006. gadā Pasaules Koru Olimpiādē Ķīnā koris "Kamēr" pārliecinoši ieguva pirmo vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!