Foto: Publicitātes foto

26.jūlijā plkst. 20 Jēkabpilī, Krustpils brīvdabas estrādē, virmos mīlestība un greizsirdība, saldkaisle un atriebība, kārdinājums, dusmas un atriebes alkas. Visas šīs emocijas divcēlienu traģikomēdijā "Dons Žuans" izdzīvos Krievijas Valsts kamermūzikas teātra "Sanktpēterburgas Opera" mākslinieki, vēsta Jēkabpils pilsētas domes pārstāvji.

Leģenda par neremdināmo dzīves baudītāju donu Žuanu radusi atspoguļojumu vairāk nekā deviņdesmit augstvērtīgos dažāda žanra sacerējumos - prozā, dzejā, dramaturģijā, kino un mūzikā, un spožākais starp tiem, neapšaubāmi, ir Volfganga Amadeja Mocarta un libretista Lorenco da Pontes 1787.gadā radītā opera "Dons Žuans", kas vēl joprojām ir daudzu pasaules opernamu repertuārā, stāsta pasākuma rīkotāji.

Izrādi iestudējis Jurijs Aleksandrovs, viens no šobrīd titulētākajiem operas režisoriem Krievijā un pieprasītākajiem arī pasaulē. Meistars paguvis iestudēt vairāk nekā 200 izrādes Vīnes operā, Metropolitēnā, Zalcburgā, Veronā, "La Scala" un daudzviet citur. Latvijā Aleksandrovs vairākkārt režisējis Operas svētkus Siguldā un nu jau trešo vasaru aicinās uz emocionālu dialogu opermīļus Jēkabpilī.

"Donu Žuanu" Aleksandrovs jau agrāk iestudējis Turcijā, Itālijā, Lietuvā un Marijas teātrī Sanktpēterburgā, un, kā atzīst meistars, katrā laikā Dona Žuana tēls "nolasās" citādāk – no romantiska mīlētāja līdz ciniskam izvirtulim, jo, viņa vārdiem runājot, "sabiedrība ielūkojas mākslas tēlā un saskata tajā sevi - kā spogulī."

Dona Žuana lomā redzēsim Sergeju Kaļiņinu, kurš Jēkabpilī uzstājās ar dedzīgos jūtu pretmetos krāšņi izdziedāto Rigoleto lomu aizpērnajā vasarā. Arī citu lomu izpildītāji ir jau labi pazīstami – Vladimirs Feļauers, kura varenais bass liek nodrebēt un izraisa baisas priekšnojautas par gaidāmajiem notikumiem uz skatuves, mecosoprāns Larisa Pominova un citas Pēterburgas spožākās balsis - Jeļena Severina, Jevgeņijs Bajevs, Larisa Ivanova.

Mūziku atskaņos viens no Sanktpēterburgas labākajiem orķestriem (diriģents V.Goihmans).

Izrāde pārsteigs arī ar grezniem samta tērpiem, kas ievedīs Mocarta laikmetā (izmaksu dēļ režisors tos nosaucis par "antikrīzes tērpiem"). Tos darinājis Krievijas Tautas mākslinieks Vjačeslavs Okuņevs, kurš ietērpis skatuves tēlus vairāk nekā 300 baleta un operas iestudējumos ne tikai Krievijas vadošajos teātros, bet arī Glāzgovas Karaliskajā teātrī, Grieķijas Nacionālajā operā, Nacionālajos teātros Polijā, Tokijā un Seulā.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes tīklā. Biļešu cena 8 - 20 eiro; prmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas, bet, ja nav nepieciešama atsevišķa sēdvieta, bērniem līdz 12 gadu vecumam biļetes ar 50% atlaidi. Invalīdiem ar kustību traucējumiem un vienam pavadonim ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!