Foto: DELFI

Pirmdien ar koncertu pulksten 15 Saulkrastu pilsētas centrā sāksies festivāls "Saulkrasti Jazz Festival", kas notiks līdz 21.jūlijam un šogad atzīmē 15.jubileju.

Šogad festivālā gaidām arī kāds jaunieviesums – "Jazz Fashion Week". "Džeza kultūras plašumu retāk pieminētās škautnes ir deja un mode, kas saplūdušas ar džeza mūziku. Kopīgā mākslas sesijā festivāla dienas koncertos to demonstrēs Latvijas Mākslas akadēmijas studenti sadarbībā ar "I-dejas mājas" horeogrāfiem, vēsta festivāla organizatori.

Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu Paradīzes" kasēs. Biļešu cena uz pirmdienas un otrdienas vakara koncertiem – trīs lati, uz pārējiem darba dienu koncertiem – pieci lati. Ieejas biļete uz sestdienas koncertu maksā 10 latus. Ir nopērkama arī nedēļas biļete, kas būs derīga pilnīgi visu koncertu apmeklējumam, tās cena – 25 lati.

Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar festivāla programmu un "Saulkrasti Jazz 2012" māksliniekiem.

Izdrukā programmu: 'Saulkrasti Jazz 2012' koncertu norises vietas un laiki

Ola Onabule

Sestdien, 21.jūlija vakarā, festivālā "Saulkrasti Jazz" uzstāsies iedvesmojošs 21. gadsimta dziedātājs Ola Onabule, kurš ir uzrakstījis, ierakstījis un producējis septiņus albumus viņa paša leibla "Rugged Ram Records" paspārnē.

Ola Onabule ir uzstājies uz pasaules lielāko festivālu galvenajām skatuvēm ieskaitot "Montreal Jazz Festival", "Vancouver Jazz Festival" un daudzus citus.

Viņš ir bijis vienīgais mākslinieks Viktorijas un Deivida Bekhemu kāzās, kā arī uzstājies kopā ar tādiem pasaules soul un jazz māksliniekiem kā Al Jarreau, Dianne Reeves, Joe Zawinul, Roberta Flack, Natalie Cole, Roy Hargrove, Gladys Knight un Patti LaBelle.

Biļetes uz sestdienas koncertu nopērkamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un to cena ir 10 lati. Ir nopērkamas arī nedēļas biļetes, kuru cena ir 25 lati, un ar tām ir iespēja apmeklēt pilnīgi visus "Saulkrasti Jazz Festival 2012" koncertus.

Mo’ Blow

Piektdien, 20.jūlijā, "Minhauzena Undā" uzstāsies "Frank/Pashkevich Quartet", "Mo’ Blow" un "The Drumbassadors"

"Ar kreatīvu mīlestību pret detaļām, Berlīnes grupa bāzēta ap saksofonistu Felix Falk veido pikantu un groovy funk mūziku.

Rhodes, elegants un pasaulīgs bass, precīzi aizkavētas bungas un spēcīga skaņa no Felix Falk saksofona tradīcijā ar "Texas Tenors"," par "Mo' Blow" rakstīja "JazzThing".

'Sofia Fusion Quartet'

"Saulkrasti Jazz Festival 2012" galā koncerta ietvaros sestdien, 21.jūlijā, pulksten 19 uzstāsies viesi no Bulgārijas - "Sofia Fusion Quartet".

Šī muzikālā apvienība kā jauns veidojums kopā sanāca un sevi pieteica pagājušā gada oktobrī. Grupā spēlē četri mūziķi un viņi paši stāsta, ka visus vieno līdzīga gaume un apsēstība ar mūziku. Viņu paraugi mūzikā ir izcilā Miles Davis ieraksta "Bitches Brew" dalībnieki "Weather Report", "Yellow Jackets", "Brecker Brothers", H. Hancock, W. Shorter un citi.

Miles Davis albums "Bitches Brew tika izdots 1970. gadā, un iezīmēja pavisam jaunas aprises ierastajā tradicionālajā džeza mūzikā. Albumā apvienots jazz rock un pop skanējums ar sarežģītām harmonijām un ritmiem.

Vēlāk tas viss tika apvienots zem viena vārda – fusion. Tieši fusion tradīcijas turpina šis kvartets. Kā vēsta organizatori, "Sofia Fusion Quartet" ir teju vienīgais šādā stilā spēlējošais ansamblis Bulgārijā, taču tas labi iekļaujas fusion stila mūzikas attīstībā, kas pasaulē uzņem arvien jaunus apgriezienus.
Vasil Enchev (saksofons, EWI) ir absolvējis Burgas mūzikas skolu Bulgārijā un spēlējis pirmā tenorsaksofona partiju Bulgārijas Nacionālā radio orķestrī.

Tieši te viņš iepazinies ar otru grupas dalībnieku Atanas Miladinov (taustiņinstrumenti). Kopīgi viņi sāka apsvērt ideju pievērsties savai oriģinālmūzikai. Ceļš uz to sākās ar dažādu džeza, rock un pop hitu pārveidošanu džeza ritmos. Pamazām radās vajadzība pēc vēl diviem grupas dalībniekiem – basa virtuoza un bundzinieka. Vasil un Atanas pievienojās Ivaylo Zvezdomirov (bass, agrāk spēlējis kopā ar John Lord, FSB) un Venko Poromanski (bungas, agrāk spēlējis kopā ar John Lord, David Garfield). Visi kopā viņi izveidoja "Sofia Fusion Quartet".

Biļetes uz sestdienas koncertu nopērkamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un to cena ir 10 lati. Ir nopērkamas arī nedēļas biļetes, kuru cena ir 25 lati, un ar tām ir iespēja apmeklēt pilnīgi visus "Saulkrasti Jazz Festival 2012" koncertus.

'The Drumbassadors'

"The Drumbassadors" Saulkrastos uz galvenās "Saulkrasti Jazz Festival" skatuves atpūtas kompleksā "Minhauzena Unda" kāps piektdien, 20. jūlijā, pulksten 20.

Kā vēsta festivāla organizatori, grupa "The Drumbassadors" ir īpaša ar to, ka tajā ir divi dalībnieki un abi spēlē bungas. Un spēlēt divatā taču ir jautrāk kā vienam pašam – tieši tāds ir iemesls, kāpēc radās šī muzikālā apvienība. Abi tās dalībnieki René Creemers un Wim de Vries lieliski saspēlējas, jo nevainojami jūt un papildina viens otru. Vēl vairāk – priekšnesumu laikā viņi abi viens otru izaicina.

"The Drumbassadors" par oficiālo kopā sanākšanas gadu sauc 2000. Beidzot bija izveidojusies īsta grupa BEZ ģitārām, basiem, taustiņinstrumentiem, klavierēm, ragiem, perkusijām, back vokāliem, dejotājiem un visiem pārējiem. René un Wim radīja unikālu šovu, kas, pateicoties muzikālam, radošam, virtuozam un humoristiskam priekšnesumam, ātri ieguva popularitāti uz daudzu valstu mūzikas skatuvēm. Šovs kļuva interesants ne vien bundziniekiem – to ar apbrīnu vēroja cilvēki, kas nekad paši bungas nav spēlējuši.

Grupa apvieno Eiropas, Āfrikas un Amerikas ritmus un skaņas, radot savu īpašo un neatkārtojamo skanējumu. Izmantojot dažādas bungu vālītes, pirkstus, dziesmu skaņas un repa elementus, René un Wim dueta mērķis ir parādīt bungu komplekta neierobežotās iespējas.

'Kestutis Vaiginis Quartet'

Trešdiena 18.jūlija vakarā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros notiks "Kestutis Vaiginis Quartet" koncerts.

Kā vēsta festivāla organizatori, "Kestutis Vaiginis Quartet" ir džezs visā tā krāšņumā, īpaša kvarteta izpildījumā.

Kęstutis Vaiginis – viens no viskreatīvākajiem un aktīvākajiem lietuviešu saksafonistiem, Dmitrij Golovanov (taustiņi) – daudzu internacionālu džeza konkursu uzvarētājs, Ferit Odman (bungas) – pavadījis divus gadus Ņujorkā un mācījies kopā ar tādām džeza zvaigznēm kā Mulgrew Miller, Harold Mabern un Bill Goodwin. Francesco Angiuli – viens no vispieprasītākajiem itāliešu džeza basistiem.

Frank/Pashkevich Quartet

Piektdien, 20.jūlija vakarā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros uzstāsies "Frank"/"Pashkevich Quartet".

Kā vēsta festivāla rīkotāji, tā ir Latvijas un Dānijas divu džeza mākslinieku saspēle, kas nejauši satikās Kopenhāgenā 2010. gadā.

Auditorija var sajust spēcīgu strāvojumu, kur mūsdienu džezs satiekas ar improvizāciju, blūzīgiem fragmentiem un skaistām balādēm. Grupas skanējums ir unikāls džeza tradīciju un tīras improvizācijas sajaukums. Christian Frank – ģitāra, Deniss Pashkevich – saksafons, Claus Kaarsgaard – bass, Artis Orubs – bungas.

'TomTomm Quartet'

Trešdien, 18.jūlija vakarā, "Minhauzena Undā", festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros uzstāsies "TomTomm Quartet".

"Neskatoties uz to, vai tu proti dziedāt vai spēlēt kādu instrumentu, tevī mājo mūzika. Kam ir nozīme? Brīvai gribai? Atver savu prātu un ielaid mūziku sevī. Džeza mūzika ir nepareizu nošu nepārtraukta labošana," par mūziķu filozofiju stāsta festivāla rīkotāji.

Raun Juurikas – taustiņi, Marek Talts – ģitāra, Mihkel Mälgand – bass, Toomas Rull – bungas.

Vilnius Jazz Orchestra & Neda

Festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros uzstāsies Vilnius Jazz Orchestra & Neda.

Viļņas džeza orķestris ir pilnīgi jauns džeza kolektīvs, veidots no labākās jaunās un vecās paaudzes Viļņas džeza skatuves mūziķiem.

Kā vēsta festivāla organizatori, sastāva līderi ir Remigijus Rančys un viena no labākajām lietuviešu džeza dziedātājām Neda Malūnavičiūtė.

Orķestris atskaņo orģināli aranžētu džeza un brazīliešu mūziku no māksliniekiem kā Charlie Parker, Wynton Marsalis un Tania Maria.

Pedagogi & 'Mirage Jazz Orchestra'

Ceturtdien, 19.jūlijā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros "Minhauzena Undā" uzstāsies festvivāla pedagogi & "Mirage Jazz Orchestra".

"Dom Famularo - iespējams labākais bungu skolotājs pasaulē. Ferit Odman - viens no perspektīvākajiem jaunajiem Turcijas bundziniekiem. Anka Koziel - Hāgas Karalisikās konservatorijas vokālā pasniedzēja. Steinar Aadnekvam - Norvēģijas viens no talantīgākajiem ģitāristiem.

Francesco Angiuli - itāļu bass mūziķis, kas pieprasīts visā Eiropā. Kestutis Vaiginis - aizrautīgākais lietuviešu saksafonists. Nachum Pereferkovich - klasiskā džeza pianists no Izraēlas. Mirage Jazz Orchestra ir piaicināti labākie džeza mūziķi Latvijā un jau pašlaik orķestris ir kļuvis par neatņemamu sastāvdaļu valsts mūzikas dzīvē," vēsta festivāla rīkotāji.

'Sinkope'

Trešdien, 18.jūlija vakarā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros izskanēs mūziķu apvienības "Sinkope" koncerts.

Kā vēsta festivāla rīkotāji, grupas skanējumu veido talantīgi mūziķi no Latvijas ar dažādu mūzika stilu pieredzi.

Katrs no grupas mūziķiem ir pierādījis sevi gan kā ansambļa dalībnieku, gan kā lielisku solistu dažādos muzikālajos sastāvos. Āris Ozols – ģitāra, Pēteris Liepiņš – bass, Mareks Logins – bungas, Raivo Stašāns – sax.

'Baltic Drummers’ League'

Ceturtdien, 19.jūlija vakarā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ievaros notiks 3. Starptautiskā konkursa "Baltic Drummers’ League" fināls.

Kā vēsta "Saulkrasti Jazz" rīkotāji, šogad Baltijas bundzinieku līga pulcēs labākos pašmāju un tuvāko kaimiņzemju jaunos bundzieniekus.

Konkursā pārstāvētas četras valstis un finālisti ir – Iļja Stepanovs (Baltkrievija), Ažuolas Paulauskas un Adas Gecevičius (Lietuva), Karl-Juhan Laanesaar un Rauno Pella (Igaunija), Mareks Logins un Rinalds Maksimovs (Latvija).

Jaunos bundziniekus vērtēs starptautiska žūrijas komanda ar Dom Famularo no ASV un Ferit Odman no Turcijas.

RM5

Otrdien, 17.jūlija vakarā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros uzstāsies Raimonda Macata kvintets 'RM5'

Tajā apvienojušies šī brīža vieni no spilgtākajiem džeza mūziķiem valstī – Raimonds Macats (mutes harmonikas, taustiņi), Juris Kristons (taustiņi), Kārlis Vanags (saksofons, EWI), Oskars Sproģis (bass), Artis Orubs (bungas).

RM5 repertuārā lielākoties ir Raimonda Macata, Kārļa Vanaga un citu grupas dalībnieku skaņdarbi, kā arī citu komponistu skaņdarbu aranžējumi mutes harmonikām. Ansambļa vienotā muzikālā valoda, vitālā, pozitīvām emocijām piesātinātā saspēle, neatstāj klausītāju vienaldzīgu.

Siauliai Big Band

Otrdien, 17.jūlijā, festivālā "Saulkrasti Jazz" uzstāsies "Siauliai Big Band".

Kā vēsta festivāla rīkotāji, rodoties kopējai vēlmei atdzīvināt pilsētas bigbenda tradīcijas, 2002. gadā vieni no labākajiem Šauļu mūziķiem radīja "Siauliai Big Band".

Sastāvs uzstājies neskaitāmos koncertos kopā ar Lietuvas un ārzmeju labākajiem džeza mūziķiem.

Skirmantas Sasnauskas ir viena no vadošajām Lietuves folk jazz skatuves personībām, kā arī vokālais pedagogs Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā, viņš ir saņēmis balvu par mūža ieguldījumu Lietuvas džeza mūzikā.

RDKS

Pirmdien, 16.jūlijā un otrdien, 17.jūlijā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ievaros uzstāsies RDKS II ansamblis.

Kā vēsta festivāla organizatori, ansamblis apvieno desmit no talantīgākajiem un radošākajiem Rīgas Doma kora skolas audzēkņiem, kurus visus vieno vēlme izpaust sevi džezā.

Repertuārā atrodami gan populārākie džeza standarti, gan arī dažādas funk, blues un free jazz stilā veidotas kompozīcijas. Sabīne Petruseviča – vokāls, Džanete Tabaka – vokāls, Toms Andersons – saksofons, Arnis Cielava – saksofons, Viesturs Grapmanis – trompete, Krists Liepa – trombons, Kārlis Mangulsons – ģitāra, Rūdolfs Ozols – ģitāra, Alberts Levics – bass, Kalvis Sležis – bungas.

'Retro Music Quartet'

Piektdien, 20.jūlijā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros uzstāsies "Retro Music Quartet".

Kvarteta stāsts iesācies pirms 30 gadiem, kad tā dalībnieki spēlējuši skolās un džeza klubos, vēsta festivāla rīkotāji.

"Mēs nekad nebeidzām spēlēt, organizējām aizvien labākus un labākus sastāvus. Daži no tiem uz Latvijas džeza skatuves ir kļuvuši labi zināmi," stāsta kvarteta mūziķi.

Gadu gaitā kolektīva meistarība augusi, un šodien tas ir viens no labākajiem kolektīviem visā Baltijā. Muzikālie pamati sakņojas dziļās New Orleans tradīcijās. Balstoties uz tām, mūziķi atraduši savu stilu ar dinamisku ansambļa spēli, spožiem solo, pieturoties pie tradīcijām.

JVLMA

Pirmdien, 16.jūlijā uz "Saulkrasti Jazz" skatuves kāps Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas džeza nodaļas pārstāvji.

"Viņu repertuārā atrodamas oriģinālkompozīcijas un džeza standarti, kuri ir aranžēti, ietekmējoties no mūsdienu mūzikas un modernā džeza mūzikas ietekmēm. Pateicoties ansambļa dalībnieku muzikālās gaumes atšķirībām, šīs muzikālās apvienības koncertos dzirdama dažādu džeza mūzikas apakšžanru sintēze, kas padara tās skanējumu īpašu un nebijušu," vēsta festivāla rīkotāji.

Jelgavas Big Band

Pirmdien, 16.jūlijā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros uzstāsies "Jelgavas Big Band".

Festivāla organizatori vēsta, ka "Jelgavas Big Band" izveidojies 1991. gadā no visdažādākā ranga džeza mūzikas entuziastiem.

Visus šos gadus bigbends piedalījies dažādos džeza mūzikas pasākumos, koncertos, pieņemšanās un privātos sarīkojumos gan Latvijā, gan ārzemēs.

Bigbendam ir plašs repertuārs, kas tālu pārsniedz klasiskās džeza mūzikas robežas, variējot starp džezu, izklaidējošo mūziku un popmūziku. 2002. gadā ierakstīts televīzijas koncerts ar leģendāro dziedātāju no Vācijas Freddy Quinn.

La Petite Paris

Trešdien, 18.jūlijā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros uzstāsies grupa "La Petite Paris".

Kā vēsta festivāla organizatori, grupas līderis un vadītājs ir Marko Ojala (1969) Kalajoki, Somija, kurš kopš 2000.gada dzīvo Latvijā.

Ar savu muzikālo un virtuozo akordeona spēli izvirzījies par vienu no šodien vispieprasītākajiem mūziķiem. "La Petite Paris" repertuāra lielako daļu veido labi zināmas, tomēr nekad nenovecojošas melodijas, īpašu akcentu liekot uz “musette” dzimtenes – Francijas dziesmām. Kopā ar Marko muzicē arī trombonists Lauris Amantovs un pavadošā ritma grupa.

'4some'

Pirmdien, 16.jūlijā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros muzicēs pašmāju apvienība "4some".

""4some" ir četru jaunu un daudzsološu mūziķu apvienība, kurus visus vieno Ventspils mūzikas vidusskola.

Šajā sastāvā kvartets jau aptuveni gadu sniedz lieliskus koncertus klausītājiem gan Ventspilī, gan citās Latvijas pilsētās, pierādot sevi Latvijas jauno džeza mūziķu aprindās," stāsta festivāla rīkotāji.

Roberts Martinovskis – saksofons, Rihards Goba – ģitāra, Uldis Vītols – bass, Jēkabs Macpans – bungas.

Ata Vintuka Jazz Project

Pirmdien, 16.jūlijā, festivāla "Saulkrasti Jazz" ietvaros muzicēs "Ata Vintuka Jazz Project".

Kā vēsta festivāla rīkotāji, projekts tapis īpaši "Saulkrasti Jazz Festival 2012".

Grupas skanējumu veido talantīgi mūziķi no visas Latvijas, kas mācās Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā.

Projekts izpilda gan jazz, gan blues, gan latino stila muzikālās kompozīcijas. Atis Vintuks – vibrafons, marimba, Mareks Logins – bungas, Anna Vibe – klavieres, Viktors Prūsis – bass.

'Dice Quartet'

Otrdien, 17.jūlijā, uz festivāla "Saukrasti Jazz" skatuves kāps "Dice Quartet".

"Dice Quartet" ir Cēsu stīgu kvarteta - Andris Riekstiņs, Fiona Vilnīte, Agnis Krūzītis, Ilze Petrovska - nosaukums, kad repertuāra meklējumos tas "nomaldās no akadēmiskās mūzikas taisnās taciņas".

Kā vēsta festivāla rīkotāji, ansamblis šādā sastāvā strādā kopš 1998. gada un, paralēli akadēmiskai koncertdarbībai, pamazām uzkrājis arī nelielu evergreen skaņdarbu programmu.

Atšķirībā no citiem džezu spēlējošiem stīgu kvartetiem, "Dice Quartet" pamatdoma ir panākt džezam līdzīgu skanējumu bez tādiem džezam raksturīgiem elementiem kā kontrabass, bungas vai īpaša apskaņošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!