Foto: Publicitātes foto

Festivāla "Eiropas Ziemassvētki" ietvaros Rīgā koncertēs senās mūzikas ansambļis "Hortus Musicus", kas šogad atzīmē 40. pastāvēšanas jubileju, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori no VSIA "Latvijas Koncerti".

Koncerts notiks 9.decembrī, plkst.19:00. Ansamblim raksturīgajā kvēlajā muzicēšanas stilā skanēs Vidusjūras reģiona un austrumzemju mūzika.

"Hortus Musicus" pirmo koncertu sniedza 1972. gadā ansambļa dibinātāja Andresa Mustonena vadībā. Līdz ar to "Hortus Musicus" var uzskatīt par senāko joprojām koncertējošo senās mūzikas ansambli Austrumeiropā un par vienu no ilgāk strādājošajiem visā Eiropā.

Padomju kultūras izolācijas apstākļos grupu izveidoja entuziastu grupa, kas savu jauneklīgo enerģiju tērēja, lai atrastu "Hortus Musicus" īsteno un vienīgo seju. Andresa Mustonena nesamierināšanās ar režīma piedāvāto ideju aprobežotību, kā arī akmenī cirstās koncepcijas par mūziku prasmīgi un radoši virzīja grupas darbību līdz tam mazzināmajā pirmsbaha mūzikas pasaulē. "Hortus Musicus" nenostājas opozīcijā tā sauktajai autentiskā atskaņojuma praksei, taču šāda vēsturiska muzicēšana nekad nav bijis grupas darbības pašmērķīgs nolūks. Tādēļ "Hortus Musicus" koncerti un ieraksti skan dzirkstīgi, saprotami un iespaidīgi - tā ir mūsdienu cilvēku dzīvīga muzicēšana.

Četrdesmit gadu laikā ansamblis "Hortus Musicus" izveidojis un parādījis dažādās programmas, kurās iekļauta mūzika no 8. līdz 20. gadsimtam: gregoriskie dziedājumi, viduslaiku liturģiskā drāma, himnas un motetes, flāmu skolas mūzika, 16. gadsimta polifonija, franču dziesmas, itāļu madrigāli, renesanses deju svītas no visas Eiropas, 17. un 18. gadsimta baroka sonātes, kā arī laicīgie un sakrālie opusi, 20. gadsimta skaņdarbi, kas nereti komponēti tieši "Hortus Musicus". Ansamblis koncertējis gandrīz visās Eiropas valstīs, ASV, Japānā, Izraēlā un vairumā bijušās PSRS teritorijas, kā arī piedalījies ievērojamākajos senās mūzikas festivālos. "Hortus Musicus" ieskaņojis ap 40 programmām, kas izdoti tādos skaņu ierakstu namos kā "Erdenklang", "Musica Sveciae", "Forte" un "Finlandia Records".
Ar šo koncertu turpinās festivāls "Eiropas Ziemassvētki". Visa festivāla koncertu programma atrodama šeit.

Biļetes uz šo un citiem "Eiropas Ziemassvētku" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!