XXI Starptautiskā senās mūzikas festivāla atklāšanas koncertā 8. jūlijā Mazajā ģildē skanēs itāļu baroka operu ārijas un senās angļu dziesmas soprāna Elīnas Šimkus, baroka mūzikas orķestra "Collegium Musicum" Riga un mākslinieciskā vadītāja Māra Kupča izpildījumā.

Programmā - Džona Daulenda, Georga Frīdriha Hendeļa, Tomasa Kempiona, Henrija Pērsela un  Antonio Vivaldi skaņdarbi.

Elīna Šimkus par gaidāmo stāsta: "Manuprāt, senā mūzika nav iestīvināta un bāli nopūderēta, bet gan dzīvīga, silta un ļoti cilvēcīga. Un tādu es to izjūtu arī dziedot. Man patīk spēlēties ar skaņu un tembru nokrāsām, atklājot katra tēla savdabīgo raksturu - vitālu, jūsmīgu, krāšņu, juteklisku vai pavisam sērīgu."

Senās mūzikas festivāla atklāšanai gatavoto solokoncertu "Sievietes mīla un dziesmas" Elīna  sirsnīgi sauc par rūpīgi izauklētu bērnu, taču vienlaikus - arī varenu izaicinājumu: lai to īstenotu, nepieciešamas labas zināšanas par laikmetam raksturīgo stilistiku un vokālā meistarība virtuozu koloratūru izpildīšanai, vēsta koncerta organizatori.

"Senās mūzikas festivāla atklāšanas koncerta programmu tematiski vieno romantisma pasaules izjūtai raksturīgi motīvi un tēli: sapņi, nakts, asaras, skumjas un cerības. Spožās, virtuozās, vokāli sarežģītās un filigrāni ornamentētās 17. - 18. gs. itāļu baroka operu ārijas kontrastēs ar saldsērīgi apcerīgajām, viegli plūstošajām senajām angļu Art songs žanra dziesmām teorbas pavadījumā. Art songs stils paredz īpašu intimitāti un mūziķu prasmi sniegt klausītājam vissmalkākās emocijas, ko piedāvā dzeja un mūzika. 

Šīs dziesmas vēsta par mīlētāju sarežģītajām attiecībām: dziesmu vārdiem raksturīgs lirisks sentiments un nostalģija pēc pagājušām dienām, savukārt mūzikai - melodijas daiļums, jutekliskums un apgarotība. Programmā Elīna Šimkus iekļāvusi Art songs žanra spilgtāko pārstāvju - 16. un 17. gadsimta angļu komponistu Henrija Pērsela, Džona Daulenda un Tomasa Kempiona dziesmas," raksturo rīkotāji.

Sadarbība ar baroka mūzikas orķestri "Collegium Musicum Riga" un tā māksliniecisko vadītāju Māri Kupču Elīnai izveidojusies jau kopš 2008. gada -  kopā atskaņotas daudzas senās mūzikas programmas un iestudētas arī četras baroka operas.

Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!