Foto: Publicitātes foto

Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 15. oktobrī pulksten 19 un Rundāles pilī 16. oktobrī pulksten 17 Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) koncertēs ar vienu no spožākajām latviešu čellistēm Margaritu Balanas, savukārt pie diriģenta pults stāsies senās mūzikas eksperts – maestro Andris Veismanis.

Kā "Delfi" informē LSO pārstāve Iveta Vēvere, čelliste Margarita Balanas spēlēs čehu izcelsmes komponista Antona Krafta Koncertu čellam ar orķestri Domažorā.

Stāsta Andris Veismanis: "Pirmo reizi Margaritu Balanas dzirdēju Lielajā mūzikas balvā, un tas bija neaizmirstami. Kad Liepājas Simfoniskais orķestris mani uzrunāja par koncertprogrammu Liepājā un Rundālē, uzreiz iedomājos Margaritu un Antona Krafta čellkoncertu. Tie ir virtuozākie un grūtākie šajā žanrā, un laikam Margarita ir vienīgā, kas to var atskaņot."

Antons Krafts ir viens no sava laika virtuozākajiem čellistiem, kam savus ģeniālos sacerējumus veltījuši arī Vīnes klasiķi Jozefs Haidns, Volfgangs Amadejs Mocarts un Ludvigs van Bēthovens.

Margarita Balanas patlaban aktīvi koncertē gan Latvijā, gan citās pasaules valstīs. Viņa ir daudzu starptautisku koncertu laureāte, uzstājusies dažādās prestižās koncertvietās un sadarbojusies ar daudziem izciliem mūziķiem un kolektīviem.

Stilistiski daudzveidīgajā programmā skanēs arī nepārspētā polifonijas meistara Johana Sebastiana Baha Trešā orķestra svīta un izcilā melodiķa Franča Šūberta Astotā, jeb Nepabeigtā simfonija, kā arī uvertīra "Rozamunde".

Par koncertprogrammu turpina stāstīt Andris Veismanis: "Mans mūžam pielūgtais Šūberts ar savu mistisko Nepabeigto simfoniju – līdzīgi kā Mocarta Rekviēms man šķiet fantastisks augstākās raudzes darbs. Tā nereti tiek dēvēta par pirmo romantisko simfoniju. Savukārt Baha svīta ir slavena ar āriju, kas bieži tiek atskaņota atsevišķi, taču es gribētu publiku iepriecināt ar visu svītu, kas neapšaubāmi ir baroka mūzikas instrumentāls meistardarbs, un mūziķus šī skaņdarba atskaņošana paceļ jaunā garīgā līmenī."

17. decembrī LSO ar Margaritu Balanas tiksies vēlreiz, un viņai uz skatuves Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" pievienosies vijolniece Kristīne Balanas koncertprogrammā "Māsas Balanas un Liepājas Simfoniskais orķestris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!