Foto: F64
Augstākās tiesas (AT) Senāts trešdien nodeva atkārtotai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā mūziķa Guntara Rača prasības lietu par dziesmas "Mana vienīgā ziņģe" teksta autora individuālā ieguldījuma norobežošanu un līdzautorības izbeigšanu.

Par to informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Rīgas apgabaltiesa iepriekš Rača prasību bija noraidījusi. Šo spriedumu trešdien atcēla AT Senāts, liekot lietu atkārtoti izskatīt tai pašai tiesai citā sastāvā.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, iepriekš tiesa atbildētāju šajā lietā - 2010.gadā mūžībā aizgājušo Jāni Grodumu - aizstāja ar viņa tiesību pārņēmējiem mantiniekiem Elvi Grodumu un Kristīni Grodumu. Abi mantinieki bija lūguši lietu izskatīt bez viņu klātbūtnes.

Jau ziņots, ka Račs prasību bija vērsis pret Uģi Rūķīti un Grodumu. Senāts vērtēja Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru 2010.gada 3.februārī Rača prasība tika noraidīta. Grodums mūžībā aizgāja 2010.gada jūnijā.

Račs iepriekš pauda uzskatu, ka viņš neuzskata, ka Rūķītis, kurš Rača tekstam "pielicis četrus vārdus", būtu vērtējams kā teksta līdzautors un viņam pienāktos autoratlīdzība.

Tā kā AT Senāts savā iepriekš pieņemtajā spriedumā par dziesmas "Mana vienīgā ziņģe" autortiesību pārkāpumu atzinis Rūķīti par teksta līdzautoru, tagad tiesā Račs bija lūdzis noteikt proporciju, kādā teksta autors ir viņš, bet kādā - Rūķītis.

Račs uzskatīja, ka atbilstoši būtu dalāma arī autoratlīdzība, tāpēc procesā tika pieaicināta arī "Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/ Latvijas autoru apvienība" (AKKA/LAA), kas veic izmaksas. "Strīds nav par naudu," pirms pirmās instances tiesas sēdes norādīja Račs un piebilda, ka vēlas aizstāvēt savas autora tiesības.

Račs prasību bija vērsis pret Rūķīti, Grodumu un arī AKKA/LAA, lūdzot norobežot autora individuālo ieguldījumu, izbeigt pazīstamās dziesmas "Mana vienīgā ziņģe" līdzautorību, veikt grozījumus reģistrācijas (uzskaites) kartītē, kā arī piedzīt zaudējumus, autoratlīdzību un likumiskos procentus.

Račs vērsās ar prasību tiesā un apstrīdēja Rūķīša kā dziesmas "Mana vienīgā ziņģe" teksta līdzautora tiesības, kā arī vainoja Grodumu par nesaskaņotu izmaiņu veikšanu dziesmas tekstā.

Račs savā prasībā norādīja, ka sākotnējais dziesmas "Mana vienīgā ziņģe" teksts, kura autors viņš ir, mainīts bez viņa ziņas. Prasība tika celta arī pret dziesmas mūzikas autoru Grodumu, kas esot mainījis tekstu, nesaskaņojot to ar Raču.

Rūķītis iepriekš pauda uzskatu, ka viņam Rača neatlaidība nav nekāds pārsteigums, bet Grodums savulaik notikumus nodēvēja par "īstu muļķību", kas tikai traucē Latvijas tiesām izskatīt daudz nopietnākas lietas.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 2008.gada 26.februārī noraidīja Rača prasību, kas tiesā tika iesniegta 2005.gada nogalē. Račs spriedumu pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesā, kas apelācijas kārtībā strīdu izskatīja 2010.gada 20.janvārī un savu spriedumu pasludināja 3.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!