Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
"Positivus" festivāls šogad ir mainījis savu konceptu, ierasto trīs dienu vietā piedāvājot izklaides divu dienu garumā, līdz ar to arī mākslinieku sastāvs šogad ir skaitliski mazāks, nekā pēdējos gados. Lai vai kā – ballīte Salacgrīvā būs ne pa jokam un arī divu dienu programmā ir atrodami izcili mākslinieki, kuru vizīti mūsu pusē varam uzskatīt par īstu dāvanu. Īpaši lutināti šogad ir elektroniskās un deju mūzikas cienītāji. Tāpat varēsim līksmot par lielisku vietējo mūziķu plejādi un abām kaimiņu grupām, kas jau ierasti pieskandinās Baltijas populārāko mūzikas festivālu.

'The 1975'

Šo grupu diezgan droši var saukt par šīgada skaļāko vārdu un daudzi uz festivālu dosies tieši šo zvaigžņu dēļ. Četri kungi no Mančestras pasaules slavu sāka iekarot 2013. gadā un kopš tā laika viss gājis tikai uz augšu. Novembra beigās iznākušais albums "A Brief Inquiry Into Online Relationships" ir augsti novērtēts ne tikai fanu, bet arī kritiķu starpā, tostarp iegūstot arī pretižo "Brit Awards" kā gada labākais albums. Starp citu, vairākas balvas šie kungi ir saņēmuši arī par izcilu uzstāšanos "dzīvajā", tāpēc varam būt droši, ka Salacgrīva šogad piedzīvos vienu no pēdējā laika labākajiem koncertiem.

'Cut Copy'

Melburnas puikas ar saviem disko – sintpopa – indī mūzikas ritmiem ir kā radīti saulainajai Salacgrīvas pludmalei un iegriezīs pamatīgu ballīti piektdienas vakarā. Pat, ja grupa liekas nepazīstama, dziesmas "Lights & Music", "Hearts on Fire" un "Take Me Over" būs dzirdējuši teju visi. Kopumā šīs apvienības dziesmas "Spotify" platformā klausītas teju 100 miljonus reižu. Jā, grupas nosaukums tiešām radies no populārajām datora klaviatūras funkcijām un ne pārāk tālajā 2012. gadā šī Austrālijas apvienība ir nominēta prestižajai "Grammy" balvai par labāko deju mūzikas albumu.

'Underworld'

Velsas elektromūzikas pārstāvji ar mūzikas radīšanu nodarbojas jau teju 40 gadu un viņi ar savu klātbūtni regulāri pagodina pasaules lielākos festivālus.

Par viņu lielāko panākumu varam uzskatīt 2012. gada Londonas Olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, kurai viens no dueta pārstāvjiem – Riks Smits bija muzikālais direktors.
Dziesma "Born Slippy" ir šī gada festivāla populārākā dziesma un arī citus Kārdifas elektrodueta grāvējus jūs noteikti atpazīsiet jau no pirmajām notīm. Ja pērn obligāti apmeklējamais pasākums bija Niks Keivs un grupa "The Prodigy", tad šogad pavisam noteikti jāizmanto izdevība vaigā aplūkot šis leģendārais duets.

'Royal Blood'

Sestdienas vakarā nepaejiet garām lieliskajam Braitonas duetam. Viņi nekad nav slēpuši savu ietekmi no "The White Stripes" un "The Black Keys", kas jūtams arī viņu daiļradē. Pēdējos gados viņi ir pelnīti izrotāti ar dažādiem apbalvojumiem, gan kā labākā Lielbritānijas grupa, gan kā izcili dzīvo priekšnesumu meistari – tā uzreiz nepateiksi, ka visa apjomīgā skaņa rodas no diviem cilvēkiem un diviem mūzikas instrumentiem. Pasaules starmešu gaismās viņi nonāca pēc tam, kad kulta grupas "Arcic Monkeys" dalībnieks uzstājās Glastonberijas festivālā, rotājies "Royal Blood" kreklā. Vēlāk par grupas fanu kļuvis arī leģendārais Džimijs Peidžs no "Led Zeppelin".

'Superorganism'

Šī Londonas īndīpopa apvienība varētu kļūt par šī festivāla lielāko pārsteigumu tiem, kuri par šo ansambli nebūs pirms tam dzirdējuši. Vairākas dziesmas no viņu pērn iznākušā albuma ir pietuvojušās 20 miljonu klausījumu robežai un likušas par sevi runāt . Grupa ir diezgan internacionāla, jo tās dalībnieki nāk no Japānas, Anglijas, Jaunzēlandes, Dienvidkorejas un Austrālijas, un grupas solistei Orono Noguchi, jeb "OJ" dzīve pēdējo gadu laikā ir pārvērtusies līdz nepazīšanai, jo vēl nesen viņa bija nepazīstama studente no Meinas pilsētas, taču šobrīd Orono ir līdere vienai no karstākajām indī grupām pasaulē. Ne velti "Superorganism" fani mēdz grupas nosaukumā izlaist burtus "ni".

Adam Naas

Lai gan franču izcelsmes mākslinieks vēl nevar lepoties ar miljoniem skatījumu "Youtube", šis varētu būt tas gadījums, kad "Positivus" veiksmīgi trāpa noķert mākslinieku vēl pirms viņa karjeras līknes spožākajiem palēcieniem. Dziesmas "Please, Come Back to Me" un "Fading Away" piepildīs Salacgrīvas āres ar juteklisku, emocionālu un siltām sajūtām bagātu atmosfēru. Cita starpā viņš izceļas ar diezgan neparastu ģērbšanās stilu, kas noteikti paliks atmiņā festivāla apmeklētājiem. Ir grūti nepamanīt, ka viņš būtiski ietekmējies no leģendārā mākslinieka Prinsa, papildinot savu performanci ar šarmantām kustībām un graciozu vijību.

'Husky Lopps'

Vēl viena Lielbritānijas grupa, kas pagaidām nevar lepoties ar galvu reibinošu slavu, taču ar savu skatuves enerģiju un netradicionālo izpildījumu iekritīs ausīs daudziem festivāla apmeklētājiem. Arī ar pašapziņu džekiem viss ir ok, jo sevi mēdz dēvēt par labāko grupu Lielbritānijā. Lai gan savulaik visi iepazinušies Boloņā, vēlāk visi pārcēlušies uz Londonu, kur pamazām ieguvuši slavu kā skaļi rokmūziķi. Starp citu – viņiem ir viena no oriģinālākajām grupu mājaslapām, jo katrs tur var ieiet un uzzīmēt pats savu vāciņu viņu albumam "I Can't Even Speak English".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!