Foto: A. Ozoliņa skice operai "Masku balle"

XXIV Starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki, kas šovasar notiks no 29. līdz 31. jūlijam, kā centrālo notikumu piedāvās komponista Džuzepes Verdi operas "Masku balle" brīvdabas oriģināliestudējumu, preses konferencē 7. aprīlī žurnālistiem stāstīja svētku rīkotājs Dainis Kalns.

Iestudējumā piedalīsies gan ārvalstu viešņa Barbara Havemane no Francijas, gan pašmāju dziedātāji Jānis Apeinis, Andris Ludvigs, Krišjānis Norvelis, Andžela Goba, Kristīne Gailīte, Rihards Mačanovskis un citi. Iestudējumu veidos režisors Edmunds Freibergs.

Dainis Kalns "Masku balli" uzskata par Verdi interesantāko un melodiskāko operu. Brīvdabas oriģināliestudējuma veidošana būs pārbaudījums ne tikai dziedātājiem, kuriem būs pieejamas tikai sešas dienas kopīgiem mēģinājumiem, bet arī scenogrāfam.

Iestudējuma scenogrāfs Aigars Ozoliņš informēja, ka izrāde nebūs īpaši pielāgota mūsdienām. Tas būs stāsts, kurā valda politiskas intrigas. Karaļa Gustava un Amēlijas mīlestība ir nolemta iznīcībai. Scenogrāfijā dominēs skarbas faktūras. Uz skatuves būs 15 metru augsta metāla siena, kas radīs asociācijas ar klinti. Savukārt ar gaismu palīdzību tiks radīta jauna vide un sajūtas.

Šovasar klausītājiem būs lieliska iespēja iepazīt Verdi darbus, jo līdzās Siguldas iestudējumam, arī Rīgas Operas festivāls šovasar programmu veltīs Verdi, izrādot piecas viņa operu izrādes.

Foto: LETA. Dainis Kalns

"Masku balle" ir ļoti krāšņa un spilgta opera. Šī ir Verdi pēdējā "bel canto" stilā sarakstītā opera. Līdzīgi kā "Aīda" un "Makbets" šī ir koru opera, taču netipiski, ka pārsvarā dominē vīru koris. "Šī opera negarlaikos klausītājus," sola kormeistars Gatis Langenfelds.

Iestudējumam kostīmus veidos Ieva Kundziņa, kurai režisors Edmunds Freibergs viņai māksliniekiem pasūtījis stilizētus laikmeta kostīmus. Pētot 18. gadsimta tērpu vēsturi, Kundziņa atradusi interesantas detaļas, ko izmantos arī iestudējumā.

XXIV Starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki sāksies 29. jūlijā plkst. 19.00 Siguldas Jaunās pils dārzā ar svētku atklāšanas koncertu, kurā piedalās solisti Dināra Rudāne, Irma Pavāre, Miervaldis Jenčs, Juris Ādamsons, Marta Sudraba un Gints Bērziņš.

Savukārt 30. jūlijā plkst. 15.00 Siguldas Jaunās pils dārzā notiks koncerts "Jaunie talanti", bet tās pašas dienas vakarā plkst. 21.00 Siguldas pilsdrupās izskanēs operas "Masku balle" brīvdabas oriģināliestudējums.

Foto: A. Ozoliņa skice operai "Masku balle"

Svētku turpinājumā 31. jūlijā plkst. 13.00 Siguldas Evanģēliski luteriskajā baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts, bet svētku Gala koncerts izskanēs plkst. 18.00 Siguldas pilsdrupās.

Gala koncertā piedalīsies pasaulē pazīstamais soprāns Marina Rebeka, soprānu trio no Itālijas "Appassionante", franču solists Filips Do, kā arī Latvijas operas mākslinieki Margarita Vilsone, Kalvis Kalniņš, Krišjānis Norvelis, Rihards Mačanovskis, Irma Pavāre un citi. Koncertā piedalīsies festivāla koris un orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā.

Biļetes uz XXIV Starptautisko Siguldas opermūzikas svētku programmas koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!