Foto: Publicitātes foto

Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" aicina uz koncertu "Mendelszona simfonija un Šnitkes klavierkoncerts" šo sestdien, 31. oktobrī, plkst. 19 Lielajā ģildē.

Kā portālu "Delfi" informē kamerorķestra preses pārstāvji, vakara programmā skanēs Gabriela Forē svīta "Maskas un bergamaskas", Fēliksa Mendelszona priekpilnā Ceturtā jeb "Itāļu" simfonija un Alfrēda Šnitkes ekspresīvais klavierkoncerts četrrocīgi, kurā par solistēm aicinātas talantīgās latviešu pianistes Agnese Egliņa un Elīna Bērtiņa. Pie diriģenta pults - Andris Poga.

Vācu agrīnā romantisma komponists Fēlikss Mendelszons savā Ceturtajā simfonijā Lamažorā dāsni iedzīvinājis saules pielietas itāliskas ainas: komponists vēlējies portretēt Itāliju tās krāsainībā, skaņās atveidojot šīs zemes dabu, cilvēkus un mākslu. Savukārt krāsas, gaismēnas un noskaņas, ko savā skaņdarbā "Maskas un bergamaskas" iepinis franču komponists Gabriels Forē, ļaus orķestrim uzburt svinīgo Francijas galma atmosfēru.

Koncertprogrammas virsotne būs padomju varas laika spilgtā avangardista Alfrēda Šnitkes ekspresīvais un dramatiskais Koncerts klavierēm četrrocīgi. Klavierkoncerts sarakstīts 1985. gadā, kad strauji pamainījās komponista rokraksts: Šnitke centies radīt ko līdzīgu muzikālai "prozai", - noslēpumainu, intravertu, mainībā nepārtrauktu tēlu, piebārstītu skaniskām ceļazīmēm un spilgtām kultūratsaucēm. Skaņdarba atskaņojumā pie klavierēm sēdīsies divas talantīgas un spilgtas latviešu pianistes - ekstravagantā Agnese Egliņa un noslēpumainā Elīna Bērtiņa.

Abām māksliniecēm publika uzgavilējusi jau daudzviet pasaulē. Agneses Egliņas personībā dinamiski apvienojas solistes un kamermūziķes talants, viņas skatuves priekšnesumu raksturo drosmīga temperamenta dzirksts un sievišķīgi smalka iejūtība. Savukārt Elīna Bērtiņas klavierspēlei raksturīga pasteļkrāsu sievišķība, stings tvēriens un ass prāts.

Koncerta vadība uzticēta Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra mākslinieciskajam vadītājam un galvenajam diriģentam, Eiropas un Japānas labāko orķestru pieprasītajam maestro Andrim Pogam. Viņš ir diriģents ar spožu tehniku, augstām prasībām pēc nevainojami profesionāla izpildījuma un izcilu formas izjūtu. Andris Poga ir gaidīts viesis pie "Sinfonietta Rīga" diriģenta pults, jo sadarbībā ar viņu tiek veidotas arvien jaunas un neordināras programmas, ko piedāvāt Latvijas klausītājiem.

Koncertu organizē "Latvijas Koncerti". Biļetes iespējams iegādāties par septiņiem līdz 25 eiro. Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!