Foto: Ģirts Raģelis

Svētdien, 11. jūlijā, pulksten 20 Pērnavas festivāla atklāšanas koncertā uz Pērnavas koncertzāles skatuves kāps Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" maestro Pāvo Jervi (Paavo Järvi) vadībā.

Kā "Delfi" informē "Sinfonietta Rīga" pārstāvis, festivāla 11 pastāvēšanas gados šī ir jau otrā reize, kad nozīmīgā mūzikas foruma atklāšanas gods tiek uzticēts latviešu mūziķiem. Savukārt koncerta programmā iekļauti divu ievērojamāko mūsdienu igauņu komponistu darbi. Publikas vērtējumam tiks sniegts Erki Svena Tīra (Erkki-Sven Tüü) "Grammy" balvai nominētais darbs "L'ombra della Croce", kā arī divi Arvo Pērta (Arvo Pärt) pie mūsdienu klasikas "zelta kanona" pieskaitāmi opusi – "Summa" un "Fratres". Pēdējā vijoles solo atskaņos Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertrmeistare Trīna Rūbela. Koncerta programmā iekļauts arī veltījums pērnā gada jubilāram Ludvigam van Bēthovenam. Pāvo Jervi un "Sinfonietta Rīga" sniegumā tiks atskaņota dižā klasiķa astotā simfonija, informē Ozoliņš.

Vienu no visvairāk gaidītajiem vasaras muzikālās dzīves notikumiem Baltijā – ikgadējo Pērnavas mūzikas festivālu 2010. gadā nodibināja ievērojamā Jervi mūziķu dinastija. Desmit gadus ilgajā pastāvēšanas vēsturē festivāls ir spējis iekarot stabilu vietu Ziemeļeiropas muzikālo norišu kalendārā. Par festivāla galveno norises vietu kļuvusi 2002. gadā atklātā Pērnavas koncertzāle.

Par Igaunijas vasaras galvaspilsētu dēvētā kūrortpilsēta ir cieši saistīta ar Jervi dinastijas vārdu. Šeit savas bērnības vasaras kopā ar tēvu, leģendāro diriģentu Nēmi Jervi ir pavadījis vēlākais "Orchestre de Paris", Brēmens vācu kamerfilharmonijas un Cīrihes Tonhalles orķestra mākslinieciskais vadītājs Pāvo Jervi. Šeit, apliecinot Pērnavas īpašo muzikālās pievilcības spēku, jaunu radošo enerģiju vasaras atvaļinājumos Baltijas jūras krastā ir smēlušies komponists Dmitrijs Šostakovičs un vijolnieks Dāvids Oistrahs, atgādina "Sinfonietta Rīga" pārstāvis.

Pērnavas festivāls norisināsies no 11. līdz 18. jūlijam un klausītājus pulcēs ne tikai Pērnavas koncertzālē, bet arī Sv. Elizabetes baznīcā un vēsturiskajā kūrmājās zālē.

Viena no svarīgām festivāla misijām ir jauno mūziķu izglītošana. Šī gada meistarklasēs par pedagogiem aicināti arī latviešu mūziķi – vijolniece Eva Bindere un klarnetists Guntis Kuzma. Savukārt studentu statusā pie diriģentiem Pāvo un Kristiāna Jervi skolosies kamerkora "Kamēr…" mākslinieciskais vadītājs, diriģents Aivis Greters un čelliste Margarita Balanas.

Festivāla koncerti būs klausāmi gan klātienē, gan arī tiešsaistē Pērnavas festivāla TV tīmekļa vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!