Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē sestdien, 13. aprīlī, uzstāsies valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" kopā ar somu diriģentu Juhu Kangasu, portālu "Delfi" informē orķestra pārstāvji.

Koncerta programmā iekļauti divi pazīstami klasicisma laikmeta šedevri – Volfganga Amadeja Mocarta lielās fināla triloģijas ievadošā, 39. simfonija un Jozefa Haidna Otrais čellkoncerts. Līdzās Vīnes klasicismam koncertprogrammā iekļauti arī divu mūsdienu somu komponistu – Pēra Henrika Nūrdgrēna un Kalevi Aho opusi.

Koncerta solists būs daudzsološais igauņu jaunākās paaudzes čellists Teodors Sinks.

"Kaislīgs mocartists, nenogurstošs Ziemeļvalstu un Baltijas mūzikas pētnieks un popularizētājs, Kangass ir aizrautīgs muzikālais stāstnieks. Ar Latviju Kangasu vieno līdzīga pasaules izjūta un trīs gadu desmitus sena draudzība ar pazīstamo latviešu komponistu Pēteri Vasku. Arī pērn Vidzemes koncertzālē "Cēsis" rīkotajā festivālā "Pētera Vaska mūzikas aprīlis" diriģents stājās pie "Sinfonietta Rīga" diriģenta pults, un šī sadarbība vainagojās ar nomināciju Lielajai mūzikas balvai," raksta koncerta rīkotāji.

Līdztekus Mocartam, Kangass jaunākajā koncertprogrammā pievērsies arī Haidnam. Pēc diriģenta ierosmes Haidna čellkoncerta Rīgas lasījumam tika pieaicināts igauņu jaunākās paaudzes čellists Teodors Sinks, kurš maestro Nēmes Jervi vadībā Haidna čellkoncertu pērn atskaņoja Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertā.

Teodors Sinks (1992) ir jaunākās paaudzes igauņu čellists. Mācījies pie Laines Leihteres, Leho Karina, Henrija Dāvida Varemas, bet Sibēliusa mūzikas akadēmijā Helsinkos studējis pie Marko Ilenena.

Savu orķestra mūziķa pieredzi jaunais čellists veidojis Tallinas Kamerorķestra, Ziemeļu simfoniskā orķestra (Nordic Symphony Orchestra) un Pāvo Jervi Igaunijas Festivāla orķestra rindās. Kā solists viņš 2017. gadā debitēja Igaunijas mūzikas dienās ar Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri, atskaņojot Erki Svena Tīra Čellkoncertu, Kopš 2017. gada Sinks ir arī šī orķestra čella grupas koncertmeistars.
Sinks ticis apbalvots ar Igaunijas Kultūrkapitāla fonda balvu par izcilu muzikālo sniegumu.

Plašs ir Sinka muzikālo interešu loks: sākot ar Johana Sebastiana Baha un Jozefa Haidna mūzikas līdz pat mūsdienu skaņu meistaru – Kaijas Sāriaho, Erki Svena Tīra un Pētera Vaska darbiem. Sinks ir sadarbojies ar tādiem mūziķiem kā čellistiem Dāvidu Geringu un Georgiju Aničenko un franču vijolnieci Marinu Šišu, bet viņa solo un orķestra muzicēšanas ģeogrāfija aptver tādas valstis kā Austrija, Nīderlande, Krievija, Somija, Vācija, Ungārija un Slovākija.

Teodors Sinks spēlē Ogista Sebastjēna Bernardela 1842. gadā būvētu instrumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!