Foto: Publicitātes foto

Karela Marka Šišona palikšana Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja amatā ir teorētiska - gadījumā, ja orķestrim atradīsies tāds finansējums, kādu mūziķi ir pelnījuši, Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" atzina pats diriģents.

Tomēr intervijas laikā viņš piekrita arī tiem mūziķiem, kuri viņu kritizējuši, ka viņš orķestrim pievērsies pārāk maz, jo bijis aizņemts ar citiem darbiem ārzemēs.

"Manis šeit vienmēr ir bijis par maz, bet iemesls tam ir finansējums, tas tiek plānots tikai gadu uz priekšu, bet mans plānotājs ir pilns līdz 2017.gadam. Ja esmu parakstījis līgumu ar Berlīni vai Vīni, nevaru taču pateikt, piedodiet, bet es nebūšu. Es domāju, ka labāk esmu šeit, cik varu, nekā neesmu vispār. Varbūt tā bijusi mana lielākā kļūda," komentēja Šišons.

Orķestrī uzplaiksnījuši konflikti, jo mūziķi mazās algas dēļ spiesti strādāt vēl citviet. Pēc Šišona vārdiem, "tas ir necilvēcīgi saņemt mazāk nekā 300 latu mēnesī un tad vēl nāk diriģents, kas pieprasa kvalitāti".

LNSO mūziķi īpaši Šišonu kritizējuši par nepiedalīšanos LNSO sezonas atklāšanā. Kā iemesls bija norādīta diriģenta slimība, lai gan nākamajā dienā Šišons uzstājies Parīzē. Šišona vietā pie diriģenta pults stājās igauņu diriģents Olari Eltss un sezonas atklāšanas koncerts notika.

Šišons atzina, ka šī situācija uzskatāma par viņa karjeras beigu sākumu LNSO. Viņš juties apbēdināts, ka neviens nav respektējis faktu, ka cilvēks var vienkārši saslimt - "vienu reizi 12 gadu laikā, vai tas ir daudz?".

Jau ziņots, ka Šišons šonedēļ paziņoja, ka 1.janvārī pamet darbu LNSO. Līgums tiek lauzts pirms laika. Iemesli ir mazais finansējums orķestrim un doto solījumu nepildīšana no Kultūras ministrijas (KM) puses. Šišons arī paziņojumā presei norādīja, ka tā dēļ ir zaudējis lielākās daļas LNSO mūziķu atbalsta, kas nepieciešams, lai sasniegtu mākslinieciskos mērķus.

KM nākamā gada sākumā tiksies ar mūziķiem un orķestra vadību, taču papildus finansējums orķestrim netiek solīts. Ja apstiprinātā valsts 2013.gada budžeta ietvaros kādam kultūras kolektīvam vai iestādei ministrija gribētu piešķirt vairāk līdzekļu, tad kādam to vajadzētu atņemt, un tas neesot pieļaujams, paziņojumā pauda ministrija.

Vai sarunās piedalīsies arī Šišons, vēl neesot zināms. Ministrijas pārstāve Annija Senakola sacīja, ka tas tikšot izlemts kopīgi ar orķestra pārstāvjiem, respektējot viņu viedokli.

Šišons ar LNSO sadarbojies pēdējos 13 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!