"Es nevaru ilgāk samierināties ar to, ka pret LNSO Kultūras ministrija attiecas kā pret jebkuru citu, ir lietas, ko Kultūras ministrijai vajadzētu prast novērtēt," tā intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" otrdien par savām iespējām turpināt darbu ar Latvijas Nacinoālo simfonisko orķestri paudis tā galvenais diriģents un vadītājs Karels Marks Šišons, kuram pēc līguma šī ir pēdējā sezona LNSO galvenā diriģenta amatā.

Šisons, kurš šajā sezonā vadīs arī Vācu radio filharmonijas Zārbrikenes Kaizerlauternas orķestri, teic, ka ļoti iespējams, līgums ar LNSO tiks pagarināts, lai gan pašreizējiem nosacījumiem būs grūti piekrist.

"Latvija cieš no pamatīgas finanšu krīzes, kas ietekmē visus procesus, taču es vienmēr izskatīšu iespēju pagarināt līgumu, ja vien jaunā Kultūras ministrijas komanda pieņems dažus manus nosacījumus. Es nerunāju par savu algu, bet gan par daudzām lietām, kuras nepieciešamas LNSO, lai tas varētu attīstīties, un kuras galvenokārt bremzē tieši finanšu problēmas," teic Šišons, piebilstot, ka nevar ilgāk samierināties ar to, ka pret LNSO Kultūras ministrija attiecas kā pret jebkuru citu Latvijas orķestri.

"LNSO ir pārāks par visiem Latvijas orķestriem, un patiesībā es esmu pārliecināts, ka tas ir labākais orķestris Baltijas valstīs. Finanšu krīzes laikā, kamēr citas kultūras institūcijas Latvijā samazināja uzstāšanos līmeni līdz minimumam, jo nebija nekādu stabilitātes pazīmju, atskaitot augošo māksliniecisko kvalitāti, LNSO darīja tieši pretējo. LNSO demonstrēja augstu profesionalitāti un pašcieņu, kas varētu būt piemērs ne tikai visiem mūziķiem, bet ikvienam latvietim attiecībā uz to, kā ir jāizturas, nonākot aci pret aci ar krīzi," intervijā "Neatkarīgajai" uzsver diriģents.

"LNSO mūziķi ikvienā pasaules pilsētā, kur mēs sniedzām koncertus 2010. un 2011. gadā bija acīmredzams pierādījums tam, kāpēc Latvija ir īsta lielvalsts – tie ir Latvijas fantastiskie cilvēki un viņu spēja stāties pretī dzīves likstām un tās pārvarēt. Man šķiet, ka tās ir lietas, ko Kultūras ministrijai vajadzētu prast novērtēt. Taču tā vietā ierēdņu acīs LNSO ir tikai viens no orķestriem citu kultūras institūciju pūlī, it kā visi šie centieni un sasniegumi neko nenozīmētu. Tas ir aizvainojoši un reizē smieklīgi, tomēr es negribētu pieļaut, ka šāda situācija var atkārtoties nākotnē," piebilst Šišons.

Dirģents uzskata, ka orķestris sasniedzis diezgan daudz, taču šī jaunā sezona pašlaik nozīmējot labāku laiku gaidīšanas režīmu, kamēr uzlabosies finansiālā situācija, nevis iespējas attīstīties un virzīties uz augstiem mērķiem, jo tam vienkārši nav naudas.

Par visbargāko mācību Latvijā Šišons sauc ikdienas tenkas un intrigas, kas šeit ir neatņemama sastāvdaļa, vismaz muzikālajās aprindās noteikti: "Pirmos pāris mēnešus, kad 2009. gadā tikko uzsāku darbu, es mēdzu satraukties par to, ko cilvēki domā vai saka. Tagad esmu uzaudzējis diezgan biezu ādu, un mani nav viegli ar kaut ko satriekt. Laikam tā arī jābūt – vadītājam ir jābūt vadītājam. Cilvēki var runāt, cik vien vēlas un ko vien vēlas. Es izvēlos mazāk runāt, bet vairāk darīt!"
Savukārt Latvijas klausītājus Karels Marks Šišons sauc par pašu labāko publiku pasaulē.

"Latvijas publikai ir ļoti lieli nopelni LNSO pēdējo, ļoti veiksmīgo sezonu veidošanā. Es ļoti mīlu Rīgas publiku, neliekuļojot varu teikt, ka šie ir mani mīļākie klausītāji pasaulē. Tiešām! Mūs tomēr saista desmit gadi un daudz skaistu atmiņu. Man viņu trūkst jau tagad, joprojām ar nepacietību gaidu katru koncertu," teic diriģents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!