Foto: Publicitātes foto
Rīgā, Anglikāņu baznīcā, 29. novembrī, plkst.19:00, noritēs "Skaņu meža" desmitgades izlaiduma noslēguma koncerts. Kā viesi tajā ar audiovizuāliem priekšnesumiem uzstāsies vokāliste Džuliana Bārvika un ģitārists/elektronikas mūziķis Roberts Lipoks (To Rococo Rot), portālu "Delfi" informē festivāla organizatos Viestarts Gailītis.

Pirms viņiem spēlēs pašmāju mākslinieki Jeļena Glazova (elektronika) & Zane Raudiņa (video), "Knauzer" (industriālās mūzikas veterāni Stropu Jurka un Knābis), "Dubna" (Māris Butlers no 1/2 h 1/2w).

Kā informē Gailītis, koncertā neuzstāsies iepriekš izziņotais amerikāņu minimālisma komponists Fils Nibloks (Phill Niblock), kurš grasījās savus darbus izpildīt kopā ar latviešu ērģelnieci un trombonistu. Mūziķis uzstāšanos atlicis nupat veiktās sirds operācijas dēļ.

Koncerta galevenā māksliniece Luizianā dzimusī Džūliana Bārvika "stilistiki mīt folkmūzikas un elektronikas krustcelēs un skaņdarbus veido, dzīvajā režīmā vairākos slāņos ierakstot savus dziedājumus, tādā veidā radīdama ēteriskas, sapņainām balss cilpām piesātinātas dziesmas."

"Skanējumā tās ir radniecīgas gan pacilājošai baznīcas kora mūzikai, gan tādām mūsdienu neatkarīgās mūzikas parādībām kā "Grouper" un "How To Dress Well", kā arī Braiena Īno ambientās mūzikas un grupas "Cocteau Twins" darbiem," raksta Viestarts Gailītis.

Par vienu no būtiskākajām ietekmēm uz savu darbu Bārvika sauc laukos pavadīto bērnību un klausīšanos vietējās baznīcas kora dziedājumos. Bārvikas pērn izdotais pirmais albums "The Magic Place'' izpelnījās izteikti labvēlīgus kritiķu vērtējumus par tā pastorāli atmosfērisko un reizē mundro skanējumu. Runājot par muzicēšanu, Bārvika saka, ka "sajūta, ko es no tās saņemu, ir brīnišķīga – savdabīga reibuma sajaukums ar savādu smagumu, ne gluži skumjām.'' Šie vārdi arī labi raksturo pašas Bārvikas mūzikas radīto melanholisko noskaņu.

Savukārt Roberts Lipoks ir uzskatāms par vienu no būtiskākajiem darboņiem kādreizējās VDR undergraund mūzikas scēnā un skaņu pasaulē, kas attīstījusies pēc tās. Pēc Berlīnes mūra sabrukšanas viņš izveidoja formāciju "To Rococo Rot", kas ātri guva starptautisku atzinību.

Lipoks šobrīd ir 46 gadus vecs un Rīgā viņš prezentēs savu jauno audiovizuālo projektu redsuperstructure, ko 2011. gadā klajā laida skaņu ierakstu studija "Raster-noton", ko veidojuši kādreizējie austrumvācieši, bet tagad izdod starptautiskus māksliniekus kā Alva Noto, Ryuichi Sakamoto un Franku Bretšneideru. Savas smalki izjustās skaņas sintēzes Lipoks arvien no jauna papildina ar sampliem un vides ierakstiem un prezentē tos abstrakti minimālistiskā vizuālajā skurbumā. Lipoka daiļradē interesantas kontrastu spēles veido apvienojumi starp emocionālo un tehnisko, kā arī izklaidējošo un saturīgo.

"Skaņu mežs" ir dalībnieks Eiropas nepieradinātās mūzikas festivālu asociācijā "European Cities of Advanced Sound".

Koncerts Anglikāņu baznīcā 29. novembrī sāksies plkst.19:00 Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu servisa" kasēs. Biļete iepriekšpārdošanā maksā 7 latus, pie ieejas- 10 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!