Foto: Publicitātes foto

11. oktobrī festivāla "Skaņu Mežs'2014" ietvaros mūzikas namā "Daile" uzstāsies slavenās vācu eksperimentālās rokgrupas Einstürzende Neubauten līderis Bliksa Bārgelds (Blixa Bargeld), kas divdesmit gadus bijis arī ģitārists un fona vokālists grupā "Nick Cave and the Bad Seeds". Festivālā Bārgelds uzstāsies ar vokālu solo performanci, kurā ar izsmalcinātas skaņu režijas palīdzību radīs daudzslāņainu mūziku tikai un vienīgi no savas balss, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Bliksa Bārgelds (Blixa Bargeld) ir vokālists un komponists, kas 1980. gadā dibināja avangarda rokmūzikas grupu Einstürzende Neubauten – kopš tā brīža apvienība ir izdevusi vairākus albumus, devusies tūrēs apkārt pasaulei un iemantojusi kulta statusu neatkarīgās kultūras sekotāju vidū. Bārgelda skatuves vārds ir veidots no vācu pildspalvu zīmola Blixa nosaukuma un vārda "bargeld" (vāc. - nauda). Fiktīvais uzvārds ir arī atsauce uz vācu dadaistu Johanesu Teodoru Bārgeldu (Johannes Theodor Baargeld).

No 1983. līdz 2003. gadam Bārgelds spēlēja ģitāru dziesminieka Nika Keiva (Nick Cave) grupā The Bad Seeds, un vairākās ansambļa dziesmās – piemēram, "The Weeping Song" un "Death is not the End" – dalīja vokālu ar Keivu.

Sākot ar deviņdesmito gadu vidu, Bārgelds uzstājas arī ar projektu, ko dēvē par savu vokālo solo performanci, kas tad arī būs dzirdama Rīgā.

Vokālās solo performances ietvaros Bliksa Bārgelds tiecas izpētīt robežas klausītāju izpratnē par jēdzieniem "runa", "skaņa" un "mūzika". Priekšnesums piedāvā negaidītas Bārgelda balss metamorfozes, kuru ietvaros sarežģīti skaņu salikumi vai kakofoniski pretstati tiek radīti no šķietami "ne-muzikāliem" izejmateriāliem, piemēram, zilbēm, frāzēm un teikumiem. "Dzīvajā" ierakstīti Bārgelda balss fragmenti ar Einstürzende Neubauten skaņu inženiera Borisa Vilsdorfa (Boris Wilsdorf) palīdzību tiek savīti teju simfoniska mēroga kompozīcijās, kas turpina citos Bārgelda projektos aizsāktos estētiskos meklējumus. Uzstāšanās tehniskais ekipējums no kvantitātes viedokļa ir radikāli vienkāršs – uz skatuves ir tikai Bārgelds, mikrofons un četri pedāļi. Vokālajai performancei ir klātesošs arī teatrāls elements, kurā Bārgelds sarunājas ar publiku un sonificē poētiskas idejas un filozofiskas spēles, saglabājot savu ironiski eleganto stilistiku. Bārgelda vokālā solo performance ir tikusi dokumentēta filmā "Rede" ("Runa"), kas pieejama DVD formātā.

Papildus "Einstürzende Neubauten" un vokālajiem solo priekšnesumiem, Bārgelds ir aktīvs arī mūzikas projektā ANBB kopā ar eksperimentālās elektronikas producentu Alva Noto, kā arī sadarbībā ar itāļu filmu mūzikas komponistu Teho Teardo (Teho Teardo). Tāpat Bārgelds rakstījis mūziku Džona Hilkouta (John Hillcoat) filmām un vairumam teātra izrāžu, kā arī radījis radio lugas un publicējis audio-esejas par mūziku un 20. gadsimta sākuma avangarda mākslu.

2014. gada maijā "Einstürzende Neubauten" paziņoja, ka strādā pie jauna albuma.

Festivāla "Skaņu Mežs'2014" apmeklētājiem, kas īpaši ieinteresēti tieši šajā priekšnesumā, lūgums ierasties uz pasākumu laicīgi – attiecīgi paša mākslinieka vēlmei, Bliksa Bārgelds 11. oktobra koncertvakarā uzstāsies pirmais, un savu priekšnesumu sāks precīzi 20:00.

Biļetes nopērkamas Biļešu Servisa tirdzniecības vietās – www.bilesuserviss.lv. Vienas dienas biļete iepriekšpārdošanā maksā 20 eiro. Divu dienu abonements maksā 30 eiro un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!