Foto: Publicitātes attēli

Sestdien, 13. oktobrī, no pulksten 13 līdz pulksten 16 bārā ”Chomsky” noritēs festivāla ”Skaņu mežs” vadīts seminārs ”Mūzika un citas mākslas formas”, portālu ”Delfi” informē festivāla rīkotāji.

Svinot ”Skaņu meža” desmitgadi, festivāla veidotāji ir domājuši par jaunām perspektīvām un maršrutiem, ko varētu realizēt tā tālākajā attīstībā, tāpēc nolēmuši šīs pārdomas konkretizēt un novadīt forumu, kas neformālas diskusijas un īsu lekciju formā tiks veltīts starpdisciplinaritātes aspektam mūsdienu mūzikā, kā arī tiem iespējamajiem ceļiem, kurus vajadzētu iet nepieradinātās mūzikas festivālam. Idejas aizmetņi meklējama faktā, ka Latvijā dzimušais gleznotājs Marks Rotko ar saviem darbiem ir iedvesmojis ievērojamus 1950.-1960. gadu mūzikas improvizētājus rietumos. Šis seminārs ir pilotprojekts nākotnē plānotai lielākai norisei par mūzikas un citu mākslas formu attiecībām.

Diskusijā piedalīsies un īsas prezentācijas norunās tādas mākslas un mūzikas personības kā norvēģu rakstniece, žurnāliste un mūziķe Jenija Vāla (Jenny Hval), vācu mākslinieks un domātājs Jans-Peters Zontāgs (Jan-Peter Sonntag), kanādiešu mūzikas kurators un izdevējs Eriks Matsons (Eric Mattson), norvēģu vizuālais mākslinieks, dīdžejs un mūziķis Āre Mukelbusts (Are Mokkelbost), somu māksliniece un mūziķe Islaja, zviedru mūziķis un mākslinieks Johans Bergmarks (Johannes Bergmark), latviešu mākslinieks-konceptuālists Leonards Laganovskis un multimediju mākslinieks Mārtiņš Ratniks.

Kā vēsta festivāla rīkotāji, visi pasākumā iesaistītie cilvēki ir savā radošajā darbībā saskārušies ar starpdisciplinaritāti vai arī darbošanos vairākās mākslas formās, to skaitā mūzikā, paralēli. Savās īsajās runās un tām sekojošajā diskusijā tie kopā ar festivāla ”Skaņu mežs” veidotājiem centīsies pārrunāt mākslas un mūzikas saistību, kā arī kritiski vērtēs mūzikas festivāla veidošanas procesu.

Runās un diskusijā citu starpā tiks apspriesti šādi jautājumi: Kā starpdisciplinaritāte eksistē dalībnieku radošajā darbībā? Kā savstarpēji mijiedarbojas tās mākslas formas, kurās viņi paralēli strādā? Kādi ir, viņuprāt, visizteiksmīgākie piemēri mākslai, kurā mūzika tieši vai netieši saslēdzas ar citām mākslas formām? Kādi ir būtiskākie eksperimentālās mūzikas festivāla uzdevumi? Ko festivāls iegūst vai zaudē, sākot sintezēt mākslas formas vai paplašinot savu fokusu no vienas uz vairākām? Kādi jauni veidi, izņemot tradicionālos, būtu iespējami, mūzikas festivāla norisē? Kā mūzikas uztvere mainās, vienu un to pašu mūziku ievietojot dažādos kontekstos?
Ieeja pasākumā ir bez maksas.

”Skaņu mežs” ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā ”European Cities of Advanced Sound”. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma ”Kultūra 2007-2013” un Latvijas Kultūras ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!