Foto: Publicitātes foto
Festivālā "Skaņu mežs" šogad uzstāsies arī poļu-britu trokšņu mūzikas duets "Naked" un pašmāju eksperimentālā roka grupa "Tesa", informēja pasākuma rīkotāju pārstāvis Rihards Endriksons.

Duetā "Naked" uzstājas Agnesa Gričkovska un Aleksandrs Džonstons. Viņu debijas albums "Zone" balstās uz "witch house" un industriālās mūzikas estētiku, taču šie elementi līdzsvaroti ar "drīmpopa" un digitāla "shoegaze" žanru elementiem.

Turpretī duets sava nesenākā albuma "Total Power Exchange" tapšanā ļāvies ekstrēmam vokālas trokšņu mūzikas skanējumam, norādīja Endriksons. Četru dziesmu minialbums rosina asociācijas ar Pjēra Paolo Pazolīni filmu "Salo" un, kā komentē mūziķi, tā nosaukums apzīmē mazohistisku pakļaušanās rituālu. "Ieraksts tiecas meklēt paralēles starp šādu intīmu pakļaušanos un sociopolitisku kontroli. Tiek apgalvots, ka tajā iespējams sadzirdēt virkni cilvēka ķermeņa radītu skaņu - no seksa līdz vemšanai," dueta jaunāko albumu aprakstīja Endriksons.

Pašmāju grupa "Tesa" izveidota 2005.gadā un tajā spēlē Kārlis Tone, Dāvis Burmeisters un Jānis Burmeisters. Iepriekš mūziķi atpazīstamību bija iemantojuši kā "hardcore/punk" grupu "In.Stora" un "Kriegopfer" dalībnieki. "Arī "Tesa" mūziķi joprojām saglabā daudz no šim žanram raksturīgā, neļaujot sevi ievietot vienā konkrētā stilistikā un aicinot klausītājus pamest "komforta zonu". Tesas mūzika ir instrumentāla - izmantojot dinamikas un ritma daudzveidīgās iespējas, emocijām bagātu melodiju un skaņas deformēšanu, grupa uzbur suģestējošu un pasakainu skaņu ainavu," mūziķus raksturoja Endriksons.

"Tesa" sniegusi koncertus arī Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā, kā arī pēdējo piecu gadu laikā iemantojusi arvien vairāk cienītājus arī Viduseiropā. Septembrī grupa uzstāsies Ugandas festivālā "Nyege Nyege".

Tāpat uz mūzikas nama "Daile" skatuves festivālā kāps sintezatoru mūzikas komponiste Katerīna Barbjēri, kura mūziku rada ar analogajiem sintezatoriem, koncentrējoties uz tādiem mākslinieciskiem paņēmieniem kā minimālisms un atkārtošanās. Pati māksliniece apgalvo, ka viņu interesē "sintezatoru spēja polifoniski un poliritmiski veidot sarežģītas un stingras struktūras laikā un telpā". Barbjēri apguvusi ģitāras spēli, kā arī mācījusies elektroakustisko kompozīciju Boloņas konservatorijā. Mākslinieces albums "Patterns of Consiousness" laists klajā pērn, un tika iekļauts žurnāla "The Wire" gada labāko mūzikas ierakstu apkopojumā.

Mūzikas festivāls "Skaņu mežs" 16. reizi norisināsies no 12. oktobra līdz 13. oktobrim mūzikas namā "Daile", un tajā uzstāsies arī ambientās mūzikas klasiķim Viljamam Basinskim no ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!