Foto: Publicitātes foto

Festivāla "Skaņu Mežs'2015" ietvaros koncertzālē "Palladium" uzstāsies virkne mūziķu, kuru daiļrade pieskaitāma tā dēvētajai eksperimentālajai deju mūzikai. Festivāli organizatori piedāvā iepazīties tiem jau pirms festivāla.

Minēto mūziķu starpā ir itāļu trance mūzikas dekonstruētājs Lorenco Senī (Lorenzo Senni), portugāļu afro-hausa aktualitāte DJ Nigga Fox, ungāru datormūzikas komponists Gabors Lazars (Gábor Lázár) un pašmāju mūziķis Mārtiņš Roķis ar savu projektu "N1L". Visas minētās uzstāšanās notiks 2. oktobrī, pirmajā festivāla koncertvakarā, kurā uzstāsies arī IDM ikona "Squarepusher".

DJ Nigga Fox savā mūzikā apvieno kuduro (angoliešu tradicionālās mūzikas mijiedarbība ar house), afro-house un brazīļu mūzikas ietekmes. Viņa debijas ierakstu "O Meu Estilo" 2013. gadā laida klajā izdevniecība "Príncipe Discos", un to ievēroja vairāki mūzikas mediji, ieskaitot britu žurnālu "The Wire", kas vēlāk to nodēvēja par vienu no gada labākajiem ritmiskās mūzikas ierakstiem. Tam sekojoši DJ Nigga Fox mūziku izlasē "CARGAA" publicēja arī prestižā elektroniskās mūzikas izdevniecība "Warp", stāsta festivāla organizatori.

Itāļu mūziķis Lorenco Senī sevi dēvē par deju mūzikas dekonstruētāju, bet savu mūziku apzīmē kā "puantilisma transu". Viņa skaņdarbu galvenais iedvesmas avots un izejmateriāls ir deviņdesmito gadu trance mūzikas skaņa - rūpīgi, tomēr intuitīvi analizējot tās sastāvdaļas, viņš šo mūziku sadala fragmentos un atkal liek kopā, tikai šoreiz jau atņemdams tai virzības un noslēguma sajūtu, rezultējošo mūziku padarot par nebeidzamu kāpinājumu, kas patiesībā nevirzās nekam pretim. Viņa mūziku ir publicējušas tādas izdevniecības kā Vīnes "EditionsMego", kas šogad svin savu 20. jubileju, un "The Death Of Rave", kas piesaistīts mūzikas veikalam "Boomkat".

Gabors Lazars ir datormūzikas komponists no Ungārijas, kas savā mūzika apvieno abstraktas tendences un interesi par ritmiskām struktūrām. Viņš ir studējis elektronisko mūziku un mediju mākslu Pēčas Universitātē. Viņa agrīnie darbi tika publicēti kopīgā kasetē ar Raselu Hasvelu, savukārt viņa debijas albumu "ILS" izdeva Lorenco Senī leibls "Presto!?". 2014. gada beigās izdevniecība "The Death of Rave" izrādīja iniciatīvu publicēt Lazara minialbumu "EP16", savukārt šī gada aprīlī jau minētais leibls izdeva arī Lazara sadarbības albumu ar angļu elektroniskās mūzikas komponistu un skaņu mākslinieku Marku Felu (Mark Fell). Lazars ir novatoriskajai mūzikai un audiovizuālajai mākslai veltītās platformas "Shape" dalībnieks.

Skaņu mākslinieka Mārtiņa Roķa interešu priekšplānā ir cilvēka uztveres robežas, ķermeņa un telpas attiecības. Veidojot instalācijas, audio vizuālas performances vai skaņdarbus multikanālu skaņas sistēmām, viņš ir prezentējis savas radošās aktivitātes gan Latvijā, gan ārvalstīs.

"N1L" ir viņa blakusprojekts, ko raksturo pulsējošas skaņu tekstūras un abstrakts bez-konteksta futūrisma un nostalģijas sajaukums ar atsaucēm uz dažādām mūsdienu elektroniskās deju mūzikas formām. 2015. Gada 10. septembrī britu producenta Lī Gembla (Lee Gamble) jaunajā izdevniecībā "UIQ" tika laists klajā "N1L" debijas ieraksts "Wrong headspace". Tā ir arī pati pirmā izdevniecības publikācija.

Pasajera Oscura ir projekts, kurā apvienojušās austriešu eksperimentālās mūziķes Irradiation un Chra. Projekta mūziku raksturo ar tumšām noskaņām apvītas ritmiskas struktūras, zemu frekvenču skaņas un analogo sintezatoru improvizācijas. Irradiation ir pazīstama kā atmosfēriskas ritmiskās mūzikas producente un izdevniecības "TEMP~Records" vadītāja, savukārt Chra ir pazīstama ar dalību tādos projektos kā Shampoo Boy un SV Damenkraft. Šī gada aprīlī ievērojamā austriešu izdevniecība "Editions Mego" publicēja Chra solo albumu "Empty Airport", un drīzumā savu pirmo mini-albumu laidīs klajā arī Pasajera Oscura, stāsta "Skaņu meža" organizatori.

Visi augstāk minētie mūziķi ir Skaņu meža līdzdibinātās 16 festivālu platformas "Shape" dalībnieki. Platforma ir veltīta novatoriskās mūzikas un audiovizuālās mākslas popularizēšanai, un to atbalsta ES programma "Radošā Eiropa".

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties "Biļešu Servisa" kasēs, kā arī internetā. Abonements uz visām trim festivāla dienām maksā 30 EUR un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā, savukārt biļešu sākotnējā cena uz koncertvakariem iepriekšpārdošanā ir sekojoša: 2. oktobris - 20 eiro, 9. oktobris - 15 eiro; 10. oktobris - 15 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!