Foto: Publicitātes foto

Festivāla "Skaņu mežs" laikā 11.oktobrī "Splendid Palace" uzstāsies holandiešu projekts "Machinefabriek" un prezentēs darbus, kas radīti dizaina studijas "Lesley Moore" izstādei "Colour Tones", kas veidota veidotai pēc Imanta Ziedoņa "Krāsaino pasaku" motīviem.

Kā vēsta festivāla rīkotāji, "Machinefabriek" darbinātāja Rutgera Zuidervelta elektroniskās mūzikas darbus raksturo emocionāli intensīvu skaņu ainavu, neoklasicisma, minimālisma un drone atbalsis, kas, saklājušās monolītā kompozīcijās, klausītājiem piedāvā skaņu stāstus, veidotus ar lielu uzmanību pret smalkām detaļām – ne velti viņš pēc izglītības ir grafiskais dizaineris.

Kopā ar Zuiderveltu video pavadījumu prezentēs paši "Lesley Moore" dizaineri Karina van der Brandta un Alekss Klejs, kas kopā ar latviešu dizaineri un "Skaņu meža" vizuālā tēla veidotāju Zigmundu Lapsu un Nīderlandes vēstniecības atbalstu paši šim koncertam būs radījuši vizuālu pavadījumu. Priekšnesumā tiks atskaņoti un improvizācijā atvasināti skaņdarbi, ko, strādājot pie izstādes, Zuidervelts bija radījis kā skaņu celiņus katrai no "Krāsainajām pasakām".

Grafiskā dizaina aģentūras "Lesley Moore" pārstāvji uzsāka projektu, kas sakņojās vēlmē atainot krāsu spēku, neizmantojot pašas krāsas. Šo vēlmi dizaineros bija iedvesmojuši latviešu dzejnieka un prozaiķa Imanta Ziedoņa teksti no cikla "Krāsainās pasakas" ar kurām nīderlandiešus bija iepazīstinājis Zigmunds Lapsa un kurās krāsas tiek personificētas un izmantotas personāžu līmenī. Šis projekts rezultēja izstādē "Colour Tones", kas sastāvēja no vizuāliem darbiem, stāstu lasījumiem balsī un "Machinefabriek" radītiem pavadījumiem katra stāsta lasījumam, vēsta festivāla rīkotāji.

"Machinefabriek" uzstāšanās "Skaņu meža" ietvaros sakņosies materiālā, kas ticis radīts projektam "Colour Tones", taču mūzika koncerta laikā tiks pārveidota un daļēji improvizēta. Lai gan koncerts noritēs ar pašu Lesley Moore vizuālo pavadījumu, tas nebūtu jāuztver kā "Colour Tones'' prezentācija, bet gan kā jauna šī projekta interpretācija.

Rutgers Zuidervelts (Rutger Zuydervelt) dzimis 1978. gadā Nīderlandē, savukārt viņa mūzikas projekts "Machinefabriek" dibināts 2004.gadā. Neskaitot klavierspēles un ģitārspēles privātstundas bērnībā, Rutgers nav ieguvis muzikālu izglītību, tā vietā izmācoties par grafisko dizaineri – tieši tāpēc viņa ierakstu vizuālais noformējums bieži ir viņa paša veidots un ir uztverams par būtisku viņa albumu šķautni. Kā vēsta "Skaņu meža" rīkotāji, viņa mūzika savukārt ir kā īsfilmas bez kadriem, muzikāli stāsti bez naratīva, kas īpaši smalki attīstās to klausītāju ausīm, kas ir raduši pievērst uzmanību detaļām. Zuidervelts sacer mūziku arī laikmetīgajai dejai, filmām, videoinstalācijām un skulptūrām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!