Foto: Publicitātes foto

Biedrība "Skaņu mežs" sadarbībā ar Prāgas mākslas centru "MeetFactory" ir dibinājusi jaunu platformu, kas veltīta Eiropas novatoriskās mūzikas un audiovizuālās mākslas popularizēšanai. Platformas nosaukums ir SHAPE (Sound, Heterogeneous Art and Performance in Europe) un tajā ietilpst 16 novatoriskajai mūzikai veltīti Eiropas festivāli. Projektu atbalsta Eiropas Savienības programma "Radošā Eiropa", portālu "Delfi" informē "Skaņu meža" pārstāvji.

SHAPE tika izveidota 2014. gada decembrī pēc "Skaņu meža" iniciatīvas un tajā apvienojās Eiropas dalībnieki no jau 7 gadus eksistējošā starptautiskā festivālu tīkla ICAS (International Cities of Advanced Sound). To starpā ir gan vadošie Eiropas festivāli šajā laukā (CTM, Unsound, TodaysArt), gan mērogā mazākas, taču attiecīgajos reģionos nozīmīgas norises (UH Fest Rokolectiv, SONICA). Projekta vadību uzņēmies Prāgas mākslas centrs MeetFactory, kā arī festivāla "Skaņu mežs" komanda.

Platformas mērķis ir iesaistīto festivālu auditorijām popularizēt novatorisko mūziku visdažādākajās tās izpausmēs, sākot ar mūsdienīgu ritmisko mūziku un beidzot pat ar laikmetīgo kompozīciju. Papildus tiks uzturēta arī audiovizuālās mākslas šķautne.

SHAPE dalīborganizāciju vidū ir liels īpatsvars festivālu, kas uzsvērti interesējas par elektronisko mūziku un mediju mākslu, un likumsakarīgi liela daļa SHAPE mākslinieku strādā šo lauku ietvaros, taču projektam nav strikti noteiktu žanrisku robežu: tajā pārstāvēta arī performatīva skaņu māksla, laikmetīgā kompozīcija, brīvā improvizācija, noizroks, kā arī pat stilizēts hip-hops un metāls. Relatīvi atpazīstami mūziķi – piemēram, itāļu reiva mūzikas dekonstruētājs Lorenco Senni (Lorenzo Senni) vai islandiešu čelliste Hildura Gudnadotira (Hildur Gudnadóttir) – projektā darbojas līdzās plašu atpazīstamību vēl neieguvušiem, taču radoši spēcīgiem vārdiem. 

Arī šogad oktobrī gaidāms festivāls "Skaņu mežs", un paredzams, ka festivāla programmā tiks iekļauti aptuveni 11 platformas SHAPE mākslinieki.

Projekts darbojas sekojoši: platformas festivāli rīko regulārās tikšanās, un katru gadu kopīgi vienojas par 48 mākslinieku un mūziķu sarakstu; pēc tam katrs no festivāliem uzņemas vismaz deviņus no šiem kopīgi izvēlētajiem māksliniekiem un projektiem prezentēt savos pasākumos.

Ir vērts uzsvērt, ka minēto 48 mākslinieku un projektu atlase notiek visai detalizēti, proti, tiecoties uz vienbalsīgu piekrišanu: katra dalīborganizācija izvirza 3 mūziķus vai projektus, un visām pārējām organizācijām par šīm nominācijām ir jābalso. Var teikt, ka SHAPE mākslinieku saraksts ir sava veida pārskats pār novatoriskās mūzikas norisēm no festivālu perspektīvas: tas ir 16 dažādu festivālu kuratorisko komandu sadarbības rezultāts, par kura saturu visi iesaistītie profesionāļi ir mazāk vai vairāk vienisprātis.

Papildus SHAPE mākslinieku koncertiem un izstādēm konkrētajos festivālos noritēs arī izglītojoši pasākumi, kas vērsti kā uz ieinteresētas auditorijas kultivēšanu, tā uz mūziķu un citu profesionāļu redzesloka paplašināšanu.

Projekts turpināsies vismaz 3 gadus, un katru gadu tiks radīts jauns mākslinieku saraksts. Festivāls "Skaņu mežs" dalībai projektā izvirzījis latviešu ekstrēmās datormūzikas komponistu Mārtiņu Roķi un viņa ritmiski orientēto projektu N1L, vācu laikmetīgās mūzikas komponistu Jākobu Ulmanu (Jakob Ullmann), kā arī šveiciešu redukcionisma improvizācijas pārstāvi Kristianu Volfartu (Christian Wolfarth). 

Platformu SHAPE atbalsta Eiropas Savienības programma "Radošā Eiropa". "Skaņu meža" dalību projektā līdzfinansē Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Sīkāk iepazīties ar visiem šī gada SHAPE mūziķiem un turpmākajiem pasākumiem var, apmeklējot www.shapeplatform.eu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!