Foto: morgueFile

Aizvadītajā mēnesī žurnāls "Forbes" apkopojis sarakstu ar pieciem bagātākajiem hiphopa izpildītājiem pasaulē. Šādu topu izveidot pamudinājis repera Dr. Dre darījums ar "Apple" - austiņu sērijas "Dr. Dre Beats" pārdošana uzjundīja runas par "pirmo hiphopa miljardieri".

Lai arī minētais darījums beigu beigās izrādījās mazāk ienesīgs kā gaidīts, hiphopa scēna ir naudas pārpilna. Ņemot vērā to, ka arī Latvijā hiphopa cienītāju netrūkst un šobrīd aktualizējušās ir radio "Pieci.lv" organizētās repa cīņas, "Delfi Kultūra" piedāvā ieskatu "Forbes" veidotajā topā.

5. vieta - Birdman

Foto: Reuters/Scanpix

Meksikāņu izcelsmes reperis Birdman jeb Braiens Viljamss savas bagātības lielākoties ieguvis, strādājot tieši mūzikas biznesā. Līdzās ieņēmumiem no viņa paša radītās mūzikas, lielu lomu viņa maka satura papildināšanā spēlējusi izdevniecība "Cash Money Records", kuru Birdman kopā ar savu brāli dibināja 1991. gadā.

Šī ierakstu kompānija savos zelta laikos bijusi viena no svarīgākajām hiphopa izdevniecībām - tā popularitāti atnesusi, piemēram, reperim Lil Wayne.

Līdzās darbam mūzikas biznesā Birdman pirms pieciem gadiem pievērsies arī naftas tirdzniecībai. Galu galā viņa bagātība pēc "Forbes" aprēķiniem sasniedz 150 miljonus ASV dolāru.

4. vieta - 50 Cent

Foto: AP/Scanpix

Lai arī Kērtiss Džeimss Džeksons jeb 50 Cent šobrīd vairs nav ne tuvu tik populārs kā pirms gadiem 10, par trūkumu sūdzēties viņam nav nekādu tiesību.

Jāatzīst, ka 50 Cent pirmie soļi biznesā nebija paši atzīstamākie - 12 gadu vecumā viņš sācis pārdot narkotikas. Tiesa gan, pievēršoties mūzikai, viņš no narkotiku biznesa atteicās, taču pagātne turpināja viņu vajāt - 2000. gadā viņu sašāva ar deviņām lodēm.

Popularitāti 50 Cent ieguva pašā 21. gadsimta sākumā, kad viņu ievēroja Eminems. Iegūtā popularitāte ļāva ne tikai veiksmīgi pārdot ierakstus, bet arī nodibināt apģērbu līniju, kas ieguva panākumus.

Taču lielāko daļu no viņa šībrīža bagātībām 50 Cent ieguva, pateicoties dzērienam "Vitaminwater". 2007. gadā šī dzēriena ražotnes iegādājās "Coca-Cola", tādējādi atnesot reperim 100 miljonu peļņu.

Pēc "Forbes" aprēķiniem, 50 Cent var lepoties ar sev piederošiem 155 miljoniem ASV dolāru.

3. vieta - Jay Z

Foto: AP/Scanpix

Jay Z - īstajā vārdā Šons Korijs Kārters - ir viens no visu laiku vispelnošākajiem mūziķiem. Kopumā pārdoti vairāk kā 100 miljoni viņa ierakstu kopiju, viņš ir apbalvots arī ar 21 Gremija statueti.

Taču arī Jay Z bagātību neveido tikai ieņēmumi no mūzikas - viņam pieder klubs "40/40 Club", apģērbu līnija "Rocawear", kā arī vairākas mūzikas ierakstu kompānijas. Viens no ienesīgākjiem Jay Z biznesiem ir "Armand de Brignac" šampanieša ražotne, ko viņš iegādājās 2014. gadā.

Pēc žurnāla "Forbes" aplēsēm, Jay Z bagātību apmērs sasniedz 550 miljonus ASV dolāru.

2. vieta - Dr. Dre

Foto: Reuters/Scanpix

Andrē Jangs - plašāk pazīstams ka Dr. Dre - arī ir īpašnieks vairākām ierakstu kompānijām un citām firmām, taču labu daļu ienākumu ir devusi viņa producenta karjera. Dr. Dre strādājis ar lielāko daļu zināmāko reperu - Snoop Dog, Eminemu, Xzibit, 50 Cent, Kendriku Lamāru un citiem.

Viņš, tāpat kā 50 Cent, ir filmējies arī vairākās filmās un pamanījies pat tikt "Rolling Stone" žurnāla 100 visu laiku vislabāko mūziķu topā.

Taču finansiāli viņa veiksmīgākais gājiens bija "Dr. Dre Beats" austiņu līnijas izveide. 2014. gadā to pārdodot firmai "Apple", Dr. Dre nopelnīja ļoti daudz, un, pēc "Forbes" aprēķiniem, viņa rīcībā ir 700 miljoni ASV dolāru.

Ironiski, ka karjeru Dr. Dre sāka kā repa grupas "N.W.A." dalībnieks - viņa pārstāvētā apvienība glorificēja vardarbību, noziedzību un narkotiku lietošanu, kā arī protestēja pret meinstrīma kultūru.

1. vieta - Diddy

Foto: AFP/Scanpix

Šons Džons Kombs - pazīstams kā Diddy - reperis, producents, aktieris un biznesmenis - ir pats bagātākais hiphopa izpildītājs šobrīd.

Viņa debijas albums "No Way Out" vien ir ieguvis septiņkārtīgu platīna statusu. Taču lielāko daļu naudas Diddy ir sāņemis no ar mūziku nesaistītiem biznesiem.

Diddy pieder "Sean John" apģērbu līnija, filmu producēšanas kompānija, viņa pārvaldībā ir arī "Aquahydrate" dzēriens un "Ciroc" alkohola firma.

Pēc žurnāla "Forbes" aplēsēm, Diddy īpašumā ir 735 miljoni ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!