Svētdienas, 6.jūlija, vakarā pie operas notikušais koncerts "Dzimuši Rīgā" neatstāja vienaldzīgus tikai klātesošos, bet arī tos tūkstošus sociālo tīklu lietotāju, kuri koncertu skatīja dažāda izmēra ekrānos. Daudzi no viņiem savas emocijas pauduši arī "Twitter", "Facebook" un citviet internetā.

Eiropas kultūras galvaspilsētas koncerts "Dzimuši Rīgā" uz īpaši izveidotas brīvdabas skatuves pulcēja lielu skaitu Rīgā dzimušo pasaules mūzikas zvaigžņu. Koncertā piedalījās Maija Kovaļevska, Inese Galante, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš, Miša Maiskis, Ksenija Sidarova, Baiba Skride, Iveta Apkalna, Vestards Šimkus, Raimonds Pauls, Daniils Bulajevs un Laima Jansone, kā arī Latvijas Radio koris, Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un diriģents Māris Sirmais, kamerorķestris "Kremerata Baltica" un īpaši šim projektam izveidots orķestris, kurā apvienojušies mūziķi, kuri pašlaik spēlē ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas orķestros. Orķestri diriģēja Andris Poga un Māris Sirmais. Koncerta "Dzimuši Rīgā" idejas autore ir Daina Markova, režisors Dāvis Sīmanis, scenogrāfs Aigars Ozoliņš.

Koncerts daudzos atstājis neviltotu sajūsmu, un arī vairākas Latvijā pazīstamas personas publiski izteikušas prieku, ka tas apliecina Rīgas kā kultūras galvaspilsētas pelnīto godu. Jūsmīgajos saucienos "Twitter" par brīnišķīgo mūziku, scenogrāfiju un video kvalitāti vienojušies arī neskaitāmi cilvēki citās valstīs, kuri, iespējams, par Latviju agrāk neko nebija dzirdējuši.








Dažu sajūsma bijusi pat tik liela, ka viņi izteikuši nepieciešamību šāda mēroga vai pat tieši tādus pašus koncertus rīkot katru gadu. Atbalstu šādai idejai paspējis izteikt arī galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs.

Tomēr viedoklis par to visiem nav vienāds, piemēram, Baiba Rubesa izteikusies, ka ikgadēji šāds pasākums zaudētu savu vienreizīgumu, taču rīkot tādu ik pēc diviem vai trim gadiem gan varētu.


Savukārt citus sociālo tīklu lietotājus kvalitatīvā koncertā dzirdētā klasiskā mūzika ļāvusi kārtējo reizi atgādināt par koncertzāles nepieciešamību.

Viens no šī viedokļa paudējiem ir arī LTV žurnālists Jānis Geste, kurš uzskata, ka jāīsteno pirms vairākiem gadiem tapušais, bet nerealizētais koncertzāles projekts AB dambī.


Uzslavu izpelnījušies ne tikai mūziķi, bet arī profesionālais televīzijas kolektīva darbs, pasākumu atspoguļojot. Spriežot pēc lielā sociālo tīklu lietotāju skaita, kuri šim aspektam pievērsuši uzmanību, daudziem pārraidītā koncerta kvalitāte bijusi patiešām liels pārsteigums.



Lielāko kritiku savukāt izpelnījies ne tas, kas norisinājies uz skatuves, bet gan skatītāju rindās. Tiem, kas sēdējuši pie opernama, nav patikuši skatu aizsedzošie un skaļos fotoaparātu slēdžus klikšķinošie fotogrāfi, bet tiem, kas "Dzimuši Rīgā" vērojuši ekrānos, nav patikuši koncerta vērotāji klātienē.

Operas skvērā sēdošie skatītāji nopelti gan par pārāk drūmajām sejām, gan par to, ka tieši viņi tikuši uz šo koncertu. Tikmēr netrūkuši arī tādi, kas jūsmojuši par koncertu no "nabagu ložām" jeb kanālmalas zālītes.





Savukārt citos šis koncerts izraisījis vēlmi draudzīgi sacensties un padižoties ar citās pilsētās dzimušajiem.



Foto no koncerta:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!