Foto: LETA
Šogad Starptautiskajā džeza dienā, 30.aprīlī, šīs mūzikas cienītājiem piedāvās lielāku koncertu skaitu nekā iepriekšējā gadā, un tie notiks arī ārpus Rīgas.

Šī būs otrā UNESCO Starptautiskā džeza diena Latvijā, un Rīgā 30.aprīlī ir paredzēti 19 koncerti, tāpat tie notiks arī citās Latvijas pilsētās - Valmierā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī, kā arī viens koncerts notiks Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā.

Organizatori arī informēja, ka Džeza dienas ieskaņas pasākumi notiks 29.aprīlī, kad notiks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas džeza mūzikas katedras vadītāja Indriķa Veitnera lekcija par džeza vēsturi Latvijā, kam sekos arī kinofilma un koncerts. Šis pasākums notiks no plkst.19 Rīgā, Audēju ielā 7. Savukārt 30.aprīlī plānoti kopumā 25 koncerti, un Rīgā pirmie koncerti sāksies no plkst.12, bet pēdējie koncerti beigsies nākamajā rītā. Džeza dienas koncertu programma pieejama mājaslapā.

Organizatoru pārstāve Evilena Protektore uzsvēra, ka šogad viena no galvenajām atšķirībām salīdzinājumā ar pirmo Džeza dienu ir tas, ka koncerti notiek vairākās Latvijas pilsētās, un arī turpmāk plānots palielināt koncertu norises vietu skaitu. Tāpat šogad būs lielāks koncertu skaits kopumā - 25, bet pērn Džeza dienās bija 17 koncerti, kuros piedalījās 142 mākslinieki. Arī šogad mākslinieku skaits varētu būt līdzīgs, piebilda organizatoru pārstāve.

Savukārt Veitners preses konferencē uzsvēra, ka Džeza dienas programmā būs daudz jaunu vārdu, kuri pārstāv gandrīz visas Latvijas džeza skolas. Viņš arī uzskata, ka pašlaik "džezs Latvijā piedzīvo tādu kā renesansi" un viens no galvenajiem iemesliem ir džeza izglītības sistēmas attīstība.
UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Kultūras sektora vadītāja Ieva Švarca preses konferencē šodien uzsvēra, ka UNESCO izceļ šo mūziku kā pozitīvo pārmaiņu spēku, jo džezs palīdz nojaukt robežas starp tautām un cilvēkiem, tas palīdz "veidot pasauli, kur virzītājspēks nav kara kultūra un karaspēks, bet gara spēks".

Organizatori norāda, ka viens no iemesliem, kāpēc radās ideja organizēt šo pasākumu, saistīts ar komunikāciju starp džeza mūziķiem un potenciālo auditoriju. Mūziķiem nepieciešama palīdzība, lai sāktu komunikāciju ar klausītājiem, un Džeza dienas organizatori vēlas palīdzēt mūziķiem atrast klausītājus, bet klausītājiem iepazīt jaunu mūziku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!