Foto: SIPA/Scanpix/LETA

"Spotify" izmaksājis pērnā gada maksu par straumēšanu, publiskojot, ka kopumā ir 130 dažādi mākslinieki, kuri saņēmuši ap 4,5 miljoniem eiro katrs, atsaucoties uz "Spotify" oficiālo vietni "Loud and Clear", vēsta BBC.

Pēc "Spotify" publiskotajiem datiem, tādi mūziķi, kas par mūzikas straumēšanu 2021. gadā saņēmuši vairāk nekā deviņus tūkstošus eiro, kopumā ir 52 600.

Pavisam "Spotify" mūziķiem izmaksājis 6,4 miljardus eiro, kas kopumā ir 25% no industrijas ieņēmumiem par autortiesībām. Pēc "Loud and Clear" publicētajiem datiem, šī ir vislielākā summa kāda samaksāta par mūzikas atskaņošanu gada laikā modernās mūzikas industrijas vēsturē. Šādas izmaksas nav bijušas ne par CD, ne digitālajām lejupielādēm.

"Spotify" nav publiskojis, kuri ir to 130 mākslinieku sarakstā, kas saņemuši vislielākās summas. Tomēr ir zināms, ka starp pērn visvairāk "Spotify" klausītajiem māksliniekiem ir reperis
Bad Bunny, dziedātāja Teilore Svifta, dienvidkorejiešu puišu grupa "BTS", reperis Dreiks un kanādiešu popzvaigzne Džastins Bībers. Savukārt pērn "Spotify" visvairāk klausītā dziesma ir Olīvijas Rodrigo "Drivers License".

Tiesa, BBC arī vēsta, ka norādītās summas neatklāj pilno ainu. Piemēram, ja mūziķis ir saņēmis 10 000 no "Spotify", tad, iespējams, viņa kontā nonāks vien divi tūkstoši, bet pārējā summa tiks ierakstu kompānijai, izdevējiem un autortiesību turētājam. Tikai 28% no tiem mūziķiem, kas saņēmuši virs deviņiem tūkstošiem par viņu mūzikas straumēšanu, paši augšupielādējuši savas dziesmas "Spotify".

"Spotify" dati liecina, ka aptuveni astoņi miljoni mākslinieku ir augšupielādējuši savus radošos darbus šajā servisā, bet ik dienu tiek augšupielādētas ap 60 000 jaunu dziesmu. Kā analizē BBC, mazāk nekā deviņus tūkstošus eiro šajā servisā saņem 99,3% no "Spotify" atrodamajiem māksliniekiem.

Zviedru audiofailu straumēšanas milzis "Spotify" ir dibināts 2006. gadā un šobrīd ir viens no lielākajiem šāda servisa sniedzējiem pasaulē. 2021. gada decembrī tam bija 406 miljoni aktīvu ikmēneša lietotāju, no tiem 180 miljoni lieto "Spotify" premium jeb maksas versiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!