Foto: Publicitātes foto

11. februārī Strasbūras Minsterhofas zālē (Salle du Munsterhof) ar solokoncertu uzstājās jaunā un talantīgā akordeoniste Ksenija Sidorova. Koncerts tika rīkots "Latvijas dienu" Strasbūrā laikā, atzīmējot Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē uzsākšanu un dalības Eiropas Padomē 20. gadadienu, portālu "Delfi" informē Ārlietu ministrijā.

"Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība", piesakot Kseniju Sidorovu, uzsvēra vēstnieks Eiropas Padomē Rolands Lappuķe. "Šo moto varētu būt iedvesmojusi mūsu šīvakara soliste", viņš atzina.

Strasbūras koncerta programmā skanēja gan oriģināldarbi akordeonam, kā arī zelta klasika, kurai akordeona skanējumā tika piešķirta jauna elpa. Programmā bija tādi klasikas šedevri kā Sergeja Rahmaņinova "Barkarola op. 10. nr. 3", Morica Moškovska "Spāņu kaprīze", Alfrēda Šnitkes "Gogoļa svīta" un Pjotra Londonova "Skerco-tokāta". Dziļi emocionāls bija Ksenijas Sidorovas izpildījums ukraiņu mūsdienu mūzikas skaņdarbiem - komponista un mūzikas zinātnieka Alekseja Voitenko (1981) "Atklāsmei" un bajānista Artjoma Ņižņika (1980) opusam "Sansara", kas piedzīvoja savu pirmatskaņojumu Francijā.

Ksenija Sidorova ir viens no Latvijas mūzikas jaunākajiem lepnumiem. Par savu misiju viņa uzskata nepieciešamību atbrīvot akordeonu no stereotipiem un pierādīt, ka tas ir klasiskās mūzikas instrumentu saimes pilntiesīgs dalībnieks. Ksenija Sidorova ar izcilību absolvējusi Londonas Karalisko Mūzikas akadēmiju. Šobrīd jaunā māksliniece ir skatītāju un kritiķu augsti novērtēta gan Latvijā, gan arī starptautiskajā arēnā.

"Latvijas dienu" Strasbūrā laikā no 10.februāra līdz 15.februārim Eiropas Parlamentārajā Asociācijā ir skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēju darbu izstāde "Brokastis Eiropā". 13.februārī pulksten 18.15 Eiropas Parlamentārās Asociācijas telpās notiks Latvijas kino vakars, kura laikā tiks demonstrēta kinofilma "Mammu, es Tevi mīlu".

Ieeja "Latvijas dienu" pasākumos ir bezmaksas. Dalību pasākumos lūdzam apstiprināt, piesakoties Eiropas Parlamentārajā Asociācijā pa e-pastu contact@ape-europa.eu vai tālruni +33 388251949 (franču vai angļu valodā).

"Latvijas dienas" Strasbūrā rīko Latvijas pārstāvniecība Eiropas Padomē sadarbībā ar Eiropas Parlamentāro Asociāciju, Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu un Latvijas Mākslas akadēmiju. Atbalstu pasākumu īstenošanā sniedz Elzasas Reģionālā padome, Lejasreinas departaments un Strasbūras dome. Izstāde "Brokastis Eiropā" un Ksenijas Sidorovas koncerts iekļauts Latvijas prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Strasbūra ir vairāku Eiropas institūciju mītnes vieta. No 2015. gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam Latvija prezidē Eiropas Savienības Padomē. Savukārt, kopš 1995. gada 10. februāra Latvija ir Eiropas Padomes dalībvalsts, kas ir ar Eiropas Savienību nesaistīta starptautiska organizācija. Eiropas Padomes mērķis ir veicināt cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas ievērošanu tās 47 dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!