Foto: Kristīne Sergejeva

Starptautiskais mūzikas festivāls "Laba Daba" šogad notiks augusta pirmajā nedēļas nogalē, no 5. augusta līdz 7.augustam.

Vieta – brīnišķīga un nemainīga – Līgatnes pagasta Ratnieki, kur uz sešām skatuvēm būs skatāmas vairāk kā 80 dažādu mūzikas novirzienu grupas un dīdžeju apvienības. Paralēli muzikālajam piedāvājumam festivālā darbosies dažādas radošās un izzinošās darbnīcas visām paaudzēm. Gatavojoties festivālam, organizatori apkopojuši galveno, kas attiecas uz ģimenēm ar bērniem, kā arī sniedz padomus, kas noderīgi, apmeklējot festivālu kopā ar bērniem.

Festivāls jau kopš tā sākuma ir slavēts gan mūzikas, gan aktivitāšu, gan brīvās, nepiespiestās atmosfēras ziņā, ko var baudīt gan lieli, gan mazi festivāla apmeklētāji. Nemainīgi arī šogad festivāls ir parūpējies par ģimenēm, kurās aug bērni, iekārtojot speciālu ģimenes zonu telšu pilsētā, kas tiks atdalīta ar norobežojošu žogu un atradīsies nedaudz tālāk no paša festivāla un lielās cilvēku kņadas, lai gulēšana būtu mierīgāka. Apmeklētāju ērtībām šajā zonā būs iekārtotas arī atsevišķas tualetes un roku mazgājamās ierīces.

Tāpat kā citus gadus, arī šogad vecākiem būs iespēja atstāt savus bērnus (vecumā no 3 gadiem) festivāla bērnudārzā "Laba Vieta", kur par simbolisku samaksu par bērniem parūpēsies kvalificētas auklītes un nodarbinās mazos festivāla apmeklētājus dažādās izzinošās aktivitātēs. Bērnudārzs darbosies 5. augustā no plkst.17:00 līdz 22:00, kā arī 6. augustā no 9:00 līdz 22:00. Dalības maksa vienam vakaram 5. augustā no 17:00-22:00 ir 3 eiro. Uz divām dienām, pērkot 5. augustā, 5 eiro, savukārt pilnā sestdienas biļete 6. augustā no 10:00-22:00 arī 5 eiro. Samaksa – skaidrā naudā.

Zīdaiņu un jauno vecāku labsajūtai pavisam jaunām ģimenēm, kurās aug mazuļi, būs izveidota īpaša "Babyroom" terase, kurā būs pieejams plašs serviss zīdaiņu aprūpei – mazuļa pārtīšanai, nomazgāšanai un pabarošanai. Līdzi var ņemt bērnu pudelītes un burciņas, jo būs pieeja zīdaiņu ēdiena uzsildīšanai un bezmaksas dzeramajam ūdenim. Arī nedaudz lielākiem bērniņiem būs darbošanās ar ''Mazo ekspertu skolu''. Uz vietas būs iegādājamas arī zīdaiņu sedziņas, mīļ-lupatiņas un spilventiņi no ''Ingas rokdarbi'', kas izgatavoti no īpaša un nesviedrējoša materiāla.

Sestdienas rītā tiks rādīta īpaša multfilmu programma, uz kuru aicināta visa ģimene. Viss festivāla kino – bez maksas. Pilna kino programma atrodama festivāla mājaslapā. Filmas bērniem no plkst. 10:00 līdz 14:15.

Radošajā pļavā būs virkne radošu aktivitāšu: spēles, tetovējumi, frizieri, lielie ziepju burbuļi, suņu-pavadoņu triki, katapulta, karikatūras un daudz kā cita. Lielākā daļa atrakciju būs bez maksas, daļa – par ziedojumiem. Bērniem ziedojumi lielā daļā aktivitāšu netiks prasīti.

Arī ēdienreizēs ir padomāts ne tikai par cilvēkiem, kas ir veģetārieši vai vegāni, bet arī par bērniem un tieši viņiem piemērotiem ēdieniem, lai tiktu nodrošināta visu vajadzīgo vitamīnu uzņemšana šo aktīvo dienu laikā. Festivālā būs pieejami dārzeņi, smūtiji un dabīgas sulas.

Bērniem, apmeklējot festivālu vecāku pavadībā, līdz 13 gadu vecumam (ieskaitot) – ieeja festivālā ir bez maksas. Bērniem, kuriem vecums ir grūti nosakāms, līdzi jāņem dokuments, kas apliecina bērna vecumu.

Lai "Laba Daba" tiktu izbaudīta bez dažādiem pārpratumiem, organizatori lūdz vecākus jau laicīgi padomāt par drošības aspektiem, atpūšoties kopā ar bērniem festivālā.

  • Pošoties ceļam, ieteicams pārrunāt ar savām atvasēm iespējamās situācijas dažādus drošības noteikumus, tai skaitā, kā rīkoties situācijās, ja bērns noklīst. Gadījumos, kad bērns nevar atrast savu tuvinieku, viņam ir jādodas pie apsardzes darbiniekiem vai policijas, kas būs norīkota viscaur festivāla teritorijā (tai skaitā arī būs uzraugi pie dīķiem), kuri tālāk bērnu aizvedīs līdz informācijas punktam, kur bērns varēs sagaidīt savus vecākus. Par noklīdušiem bērniem tiks ziņots no festivāla skatuvēm. Arī vecākiem, kuri konstatē, ka ir noklīdis bērns, ir jādodas pie apsardzes darbiniekiem, jāinformē viņi par notikušo, un vienam no vecākiem jādodas uz informācijas punktu, kas bērna atrašanas gadījumā būs satikšanās vieta. Apsardzei un festivāla atbildīgajiem darbiniekiem būs rācijas, ja satikšanās vieta tiks mainīta (gadījumā, ja bērns ir nobijies, lai viņu vestu uz informācijas punktu), vecāki par to tiks informēti un pavadīti līdz bērnam.
  • Aicinām uzrakstīt vecāku telefona numurus uz papīra aprocēm, kuras varēsit saņemt informācijas punktā, un aplikt bērniem ap roku, lai nepieciešamības gadījumā varam pēc iespējas ātrāk atrastā bērna vecākus sazvanīt. Vai arī iemāciet vecāku telefona numuru bērniem noskaitīt kā dzejolīti.
  • Ierodoties festivāla teritorijā, iepazīstiniet bērnu ar teritoriju, kopīgi to izstaigājot. Parādiet informācijas centra atrašanās vietu un izstāstiet, ka nozušanas gadījumā var nākt uz turieni. Parādiet apsardzes darbiniekus un informējiet par to, ka noklīšanas gadījumos nebaidoties var vērsties arī pie viņiem.
  • Ģimenēm ar mazuļiem ir vērts padomāt par dažādām bērnam nepieciešamajām lietām, tai skaitā arī austiņām, kas pasargās bērna dzirdi no skaļās mūzikas. Krāmējot ceļasomu, der atcerēties par tādām lietām, kā saules ultravioletā starojuma aizsargkrēms, līdzeklis pret odiem, pret-alerģijas zāles, dezinfekcijas līdzeklis, plāksteri, galvas lukturītis, apģērbs lietainam laikam, cepure, gumijas zābaki. Bērna apģērbam būtu jābūt ērtam un laika apstākļiem piemērotam.
  • Paņemiet līdzi skaidru naudu. Lai arī liela daļa aktivitāšu ir bez maksas, jo ir iekļautas festivāla biļešu cenās, var gadīties, ka kādā aktivitātē tiek prasīta samaksa. Tādēļ labāk, ja līdzi būs nedaudz skaidras naudas.
  • Atpūšoties, ieklausieties savā bērnā – ja bērns kādu brīdi grib klusumu, aizvediet viņu uz ģimeņu telšu zonu vai bērnu dārzu. Atcerieties, ka bērnam svarīga ir arī atpūta un diendusa. Liekot bērnu gulēt uz diendusu, neatstājiet to vienu telšu pilsētiņā, pasēdiet tuvumā, kamēr bērns izguļas.

Svarīgi atcerēties, ka, lai festivāls būtu brīnišķīgs piedzīvojums kopā ar bērniem, vecākiem jārūpējas par bērnu drošību un labsajūtu, uz maiņām izvirzot kādu atbildīgo par bērnu uzraudzīšanu.

Biļetes iepriekš pārdošanā un lētāk iegādājamas visās biļešu servisa kasēs un internetā. Vairāk informācijas par festivālu atrodams festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!