"Klausītājiem vienkārši jāizbauda šīs dažādās kultūras, šī fantastiskā enerģētika, ko dod kormūzika," tā par nākamvasar gaidāmo Pasaules koru olimpiādi Rīgā sarunā ar portālu "Rīga 2014" saka diriģents, jauniešu kora "Balsis" mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis. Viņš un koris "Balsis" ar panākumiem startēja Pasaules koru olimpiādē Šaoksingā, Ķīnā, 2010. gadā, iegūstot zelta medaļu tautas programmas kategorijā un sudraba medaļu jaukto kamerkoru kategorijā.

2014. gadā, kad Rīga kļūs par pasaules koru centrālo pulcēšanās vietu, koris "Balsis" no dalības kādā no konkursa kategorijām ir atteicies, taču, kā sola Ints Teterovskis, noteikti būs klāt gan lielajā kopkoncertā Mežaparkā, gan dziedās dažādās ārpuskonkursa programmās un piedalīsies reprezentatīvos pasākumos. Savukārt pats kora vadītājs uzaicināts dalīties pieredzē meistarklasēs ārvalstu dziedātājiem Mežaparka Lielajā estrādē, kuri nekad šajā vietā nav iepriekš dziedājuši un pirmo reizi iepazīs, ko nozīmē šāda mēroga skatuve.

"Esmu priecīgs par to, ka Latvijā beidzot notiks starptautisks koru konkurss. Par mūsu koriem pasaulē zina, un tie elitē jau ir gadiem. Tas ir tādēļ, ka Latvijā jau vairākās paaudzēs ir spēcīga kordiriģentu plejāde. Ārzemju koriem beidzot būs iespēja atbraukt uz Latviju un redzēt, kur visi šie labie kori dzimst un dzīvo, kur tad ir šī īpašā vieta. Savukārt mūsu publikai būs fantastiska iespēja redzēt tādus korus, kādus šeit mūžam neredzētu. Rīgā ieradīsies kori no Āzijas, Āfrikas, Austrālijas, protams, Eiropas un Amerikas – krāsaina un dažāda koru kultūra."

Turklāt Pasaules koru olimpiādē var novērot ļoti izteiktu skatuvisko koru kultūru, kas pie mums nav tik pierasta un Latvijas skatītājam varētu būt interesanta. "Pie mums to aizsāka un attīstīja koris "Ave Sol" un diriģents Imants Kokars – visas šīs skatuves kustības, pārejas, kas klasiskai kora dziedāšanai nav pierastas. Tas viss vēl sajaucas ar tradicionālajām kultūrām un folkloras elementiem," Pasaules koru olimpiādes eksotiku ieskicē Teterovskis.

Viņš akcentē, ka ir būtiski saprast jau pieminētā kora "Ave Sol" un kordiriģēšanas leģendas Imanta Kokara lielo nozīmi koru kultūras attīstībā ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. ""Ave Sol" 1970. un 1980. gados, braucot koncertēt ārpus PSRS robežām, izraisīja nenoliedzamu koru kultūras renesansi. Visi Āzijas kori lielākoties balstīti Latvijas pieredzē. Profesori, kas ir mācījuši tos, kuri patlaban aktīvi diriģē, strādā ar Imanta Kokara paņēmieniem un kora veidošanas principiem. Ir fantastiska sajūta, kad sadzirdi šo pieredzi vēl joprojām.

Pirms pāris gadiem ar kori "Balsis" bijām kādā kormūzikas gadatirgū Francijā, kur uzstājās arī koris no Ziemeļkorejas. Es saviem koristiem čukstu: "Ave Sol!" Vienkārši viss – koncerta dramaturģija, dziesmu secība, neņemot vērā to, ka tie ir viņu skaņdarbi, tā ir Kokara skola. Šī ietekme ir nenoliedzama."

"Savukārt korim "Balsis" pirmā pieredze ar Pasaules koru olimpiādi bija Šaoksingā, Ķīnā. To ir grūti salīdzināt ar citiem konkursiem vai to, kas 2014. gadā gaidāms Rīgā." Ķīnā valdījuši diezgan strikti nosacījumi un ierobežojumi. Kora dalībniekiem bijusi limitēta iespēja pašiem kaut kur doties, turklāt pats mazumiņš atļauts tikai gides un vēl viena pavadoņa obligātā kompānijā.

"Es tomēr viņus "pielauzu" un katru dienu iesniedzu lapiņu ar tekstu angļu valodā, ka atbildu par visu savu grupu, un tad varējām darīt, ko vien vēlējāmies," ar pieredzi Ķīnā dalās Ints Teterovskis. "Vajadzēja redzēt, cik šie abi ķīnieši bija laimīgi, jo viņiem bija jāpaliek ar mums. Tā viņi kopā ar kori "Balsis" varēja nokļūt vietās, kur paši, iespējams, nebūtu varējuši tikt."

"Arī no organizatoriskā viedokļa raugoties, Ķīna tomēr ir pavisam cita pasaule. Mums bija maza iespēja tur dzirdēt citus korus. Šajā ziņā Latvijas klausītāji ir ieguvēji – Pasaules koru olimpiādes konkurss ir bez maksas, ej un klausies! Vienkārši seko plānam.

Vienlaicīgi dažādās Rīgas koncertzālēs un baznīcās notiks šo dažādo kordziedāšanas olimpisko kategoriju koncerti. Konkurss ir domāts dziedātājiem. Klausītājiem vienkārši jāizbauda šīs dažādās kultūras, šī fantastiskā enerģētika, ko dod kormūzika. Pilsēta Pasaules koru olimpiādes laikā pulsēt pulsēs. Tas ir patiešām foršs pasākums, kaut vai vienkārši redzēt un saprast, kā tas pasaulē notiek."

Ieskats kora "Balsis" mēģinājumā:

Jau ziņots, ka kori no Latvijas joprojām var pieteikties Pasaules koru olimpiādes koncertam Mežaparka Lielajā estrādē, kas plānots 2014. gada 13. jūlijā. Latvijas kori, kas vēlas piedalīties koncertā, līdz 10. novembrim aicināti aizpildīt anketu, kas atrodama Latvijas Nacionālā kultūras centra mājaslapā.

Šāds koncerts, kurā piedalās dziedātāji no visas pasaules un izpilda vienotu repertuāru, Pasaules koru olimpiādē notiks pirmo reizi. Tajā skanēs gan Latvijas Dziesmu svētku klasika, gan Igaunijas un Lietuvas komponistu darbi, gan pasaules kormūzikas pērles.

Pasaules koru olimpiāde Rīgā ir daļa no Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas. Tā notiks no 9. līdz 19. jūlijam, Rīgā pulcējot ap 20 000 dalībnieku. Desmit dienu laikā plānota sacensība 29 kategorijās labākajās Rīgas koncertzālēs un parkos, meistarklases un semināri, sadziedāšanās "Arēna Rīga", lielkoncerts Mežaparka Lielajā estrādē, sadraudzības koncerti, dalībnieku gājiens un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!