Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 19. maijā, pulksten 19 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) korē koncertprogrammā "Krāšņās skaņrades" tiešsaistē uzstāsies vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte.

Kā informē organizatori, koncertu varēs baudīt tiešsaistē Latvijas Nacionālās bibliotēkas "Facebook" un "Youtube" kanālos.

Pēdējos gados visā pasaulē aktuāla klasiskās mūzikas koncertu tendence ir iepazīstināt publiku ar dažādu laikmetu komponistēm, kuras gadsimtiem ilgi dažādu tradīciju un sabiedrības aizspriedumu dēļ nav novērtētas un atzītas atbilstoši viņu talantam un muzikālajiem sasniegumiem. Tomēr situācija klasiskās mūzikas sfērā joprojām komponistēm ir bēdīga – pēc nesenākajiem datiem izcilāko orķestru programmās tikai katru divpadsmito skaņdarbu ir sarakstījusi komponiste . Pat mūsdienu klasiskās mūzikas atskaņojumos, tikai 12,8% skaņdarbu sarakstījušas komponistes .

Vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte caur šo koncertprogrammu iecerējušas iepazīstināt gan ar divu izcilu romantisma pārstāvju – Klāras Šūmanes un Amandas Maieres skaņdarbiem, gan ar retāk spēlētām mūsdienu latviešu komponistu Rutas Paideres un Maijas Einfeldes kompozīcijām vijolei un klavierēm. Ja Klāru Šūmani (Clara Schumann, 1819-1896) klasiskās mūzikas cienītāji pazīst kā Roberta Šūmaņa sievu, mazāk zināms ir fakts, ka viņa bija lieliska komponiste. Savukārt zviedru komponistes un vijolnieces Amandas Maieres (Amanda Röntgen-Maier, 1853-1894) izcilā sonāte vijolei un klavierēm pēdējos gados ieguvusi arvien lielāku popularitāti visā pasaulē, bet Latvijā, iespējams nekad nav skanējusi. Vēl koncertā tiks atskaņots Hamburgā dzīvojošās latviešu komponistes Rutas Paideres (1977) skaņdarbs "Līnijas. Krustpunkti", kā arī Maijas Einfeldes (1939) 3. sonāte, kas kopš pirmatskaņojuma 1995. gadā spēlēta ļoti reti.

Lielajai Mūzikas balvai divkārt nominētā vijolniece Magdalēna Geka un izcilā pianiste un kamermūziķe Iveta Cālīte regulāri koncertē kopā jau kopš 2009. gada. Pēdējo gadu nozīmīgākie projekti ir Pētera Vaska fonda organizētais latviešu mūzikas koncerts "Pēteris Vasks ielūdz. Rudens. Sigulda" tiešsaistē no Siguldas koncertzāles "Baltais flīģelis", par kuru atzinīgi izteikušies gan kritiķis Armands Znotiņš, gan Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījums "Post Factum", un kuru noskatījušies ap 2000 unikālo skatītāju. Tāpat ļoti nozīmīgs duetam ir Maijas Einfeldes sonāšu ieraksts 2020. gada nogalē izdevniecībai "Skani" sadarbībā ar Liepājas koncertzāli "Lielais Dzintars". Ja latviešu mūzikas atskaņošana līdz šim ir bijusi un arī nākotnē būs dueta mākslinieciskās darbības centrā, tad nākotnē plānots lielāku uzmanību pievērst arī 20.gadsimta skaņdarbiem vijolei un klavierēm, franču mūzikas atskaņošanai (abas mūziķes vienlaikus studējušas Parīzē), kā arī konceptuāli un mākslinieciski aktuāliem projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!