Foto: Matīss Matvejs

Rīgas Lutera ev. lut. baznīcā Torņakalnā 3. septembrī pulksten 20 izskanēs koncerts "Amao Omi" jeb "Bezjēdzīgais karš", kurā uzstāsies Rīgas Doma kora skolas jauktais koris, diriģents Jurģis Cābulis un aktieris Kaspars Znotiņš.

Kā vēsta koncerta rīkotāji, programma iecerēta, lai caur mūzikas un literāro lasījumu sintēzi sniegtu iespēju kaut uz brīdi apstāties, aizmirst ikdienas rūpes un apdomāt to, kas bijis aktuāls kā pirms simts gadiem, tā joprojām – mīlestība, miers, gaisma un savstarpējs atbalsts. Šī Rīgas Doma kora skolas jauktajam korim būs pirmā tikšanās ar skatītājiem pēc nepilnu divu gadu pauzes.

Koncerta programmā iekļauti trīs komponistu - Pētera Vaska, Gijas Kančeli un Jēkaba Jančevska - skaņdarbi. Kančeli skaņdarbs "Amao Omi" jeb "Bezjēdzīgais karš" būs koncerta centrālais opuss, caur kura vēstījumu veidoti programmas saturiskie atzari – bezjēdzība un nozīme, karš un miers, mīlestība un gaisma.

Koncertprogrammu papildinās saturiskajiem atzariem atbilstoši literārie darbi, ko savā interpretācijā un vēstījumā atklās Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš. Skaņdarba "Bezjēdzīgais karš" tēmas caurvīs fragmenti no Nobela prēmijas laureātes baltkrievu rakstnieces Svetlanas Aleksijevičas (Svetlana Alexandrovna Alexievich) dokumentālās literatūras par Afganistānas karu "Cinka zēni".

"Afganistānas karā 80. gados karoja arī latviešu zēni, kuri nupat vēl bija vidusskolēni – tādi paši jaunieši kā Rīgas Doma kora skolas jauktā kora dziedātāji. Pārdzīvojot dzīves izaicinājumus un sāpīgus brīžus, mēs spējam paraudzīties uz laiku, kad tūkstošiem Latvijas jauniešu bija jāpieņem patiešām traģiski likteņa triecieni. Tādejādi ir iespējams saprast šī brīža grūtību mērogu. Tomēr izvēlētās literatūras izvēles mērķis nebūt nav šausmināt, bet gluži otrādi – dot iespēju paraudzīties uz stihiju no droša attāluma. Iecerētais nodoms ir pieminēt šo traģisko un jau aizmirsto lappusi nesenā vēsturē. Un meklēt atbildi," raksta koncerta rīkotāji.

Koncertprogramma sāksies ar Pētera Vaska "Mīlas dziesmu" ciklu un noslēgsies ar "Klusuma augli". Mīla un klusums – varbūt tā ir vienīgā iespējamā atbilde bezjēdzīgam karam, skaidro organizatori.

Koncertā līdzās Rīgas Doma kora skolas jauktajam korim, diriģentam Jurģim Cābulim un aktierim Kasparam Znotiņam stāsies izcili Latvijas mūziķi – Rīgas Saksofonu kvartets, perkusionisti Ernests Mediņš un Marta Kauliņa, ērģelniece Kristīne Adamaite un pianiste Ilze Kalniņa.

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Ņemot vērā pasākumu rīkošanas ierobežojumus, ieeja koncerta norises vietā būs iespējama tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina, ka apmeklētājs (tai skaitā bērns) ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā. Apmeklējot pasākumu, kopā ar derīgu sertifikātu jāuzrāda arī personu apliecinošs dokuments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!