Foto: Anrijs Požarskis

Sestdien, 25. februārī, Koncertzālē "Cēsis" gaidāma atkalsatikšanās ar "Trio Palladio" – vijolnieci Evu Binderi, čellisti Kristīni Blaumani un pianistu Reini Zariņu. Šoreiz trio klausītājiem piedāvās programmu ar nosaukumu "Dumkas".

Kā "Delfi" informē koncertzāles pārstāvji, trio sniegumā skanēs Mečislava Veinberga un Antonīna Dvoržāka skaņdarbus, kā arī leģendārā poļu komponista Zigmunta Krauzes jaundarba "Elēģija" pasaules pirmatskaņojumu.

"Trio Palladio" – ansamblim, kas 2018. gadā bija Koncertzāles "Cēsis" rezidences mākslinieki, vienmēr raksturīgas īpaši pārdomātas programmas. Tāda ir arī 25. februāra vakarā gaidāmā, kurai dots nosaukums "Dumkas" (tulkojumā no ukraiņu valodas deminutīvs vārdam "domas"), norāda koncerta rīkotāji.

"Šī programma ir mūsu reakcija uz pašreizējo karu, bezspēcīgs niknums par šo rūpīgo ļaunuma kultivēšanu un sāpes par katra kara bezjēdzību. Bet visi trīs mūsu izvēlētie komponisti arī rāda pāri šai tumsai stāvošu cilvēcīgumu, cilvēka iekšējo skaistumu, ticību gaismai un dzīvībai, un prasmi jēgpilni dzīvot," māksliniecisko ieceri atklāj "Trio Palladio" mūziķi.

Programmas izejas punkts ir poļu komponista Zigmunta Krauzes jaundarbs klavierēm, vijolei un čellam "Elēģija" – opuss, kas radīts īpaši izcilajam latviešu mūziķu ansamblim "Trio Palladio", un tā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvosim Cēsīs.

"Pirmoreiz tuvāk iepazināmies ar Krauzes mūziku 2018. gadā tieši Koncertzālē "Cēsis", kad noslēdzām savu rezidences gadu ar viņa darbu "Kvartets Piedzimšanai", piedaloties klarnetistam Antonam Dresleram," stāsta mūziķi.

"Krauzes mūzikas valoda ir ļoti neparasta, citāda, nekā varētu gaidīt, un arī iespaids, ko tā spēj atstāt uz klausītāju un izpildītāju, ir pārsteidzošs un paliekošs. Šī koncerta ierakstu aizsūtījām autoram, un viņš bija tik apmierināts ar tā lasījumu, ka piedāvāja tieši mums uzrakstīt kaut ko pavisam jaunu. Kopš šī dāsnā piedāvājuma esam pārdzīvojuši pandēmiju, Krauzem šogad aprit jau 85, taču viņš joprojām ne vien komponē, bet pats kāpj uz skatuves kā koncertējošs pianists. Šo nervu, šo nopietno mērķtiecību un nepastarpināto spēku var skaidri just arī viņa jaundarbā "Elēģija", kurš arhetipiskā valodā izsakās par kara sāpēm un bezjēdzību. Mēs esam pagodināti, ka drīkstam pirmatskaņot šo darbu, un tā ir laime, ka tas var notikt atkal tieši Koncertzālē "Cēsis"!" par Krauzes jaundarba pirmatskaņojumu saka trio.

Līdzās Krauzes refleksijai uz notikumiem Eiropā un pasaulē programmā likts Mečislava Veinberga Klavieru trio op.24, kas radīts 1945. gadā, autoram esot piespiedu kārtā šķirtam no savas poļu ebreju ģimenes, taču dziļi sirdī nojaušot tuvojošos traģēdiju.

Emocionālais mūzikas pavediens tālāk vedīs pie čehu komponista Antonīna Dvoržāka un viņa Trio op. 90 "Dumkas", kura pretrunīgie, izteikti kontrastējošie elementi ierakstīsies Trio Palladio programmas kopējā dziļi dramatiskajā, bet dzīvi apliecinošajā tematiskajā mūzikas audumā.

"Trio Palladio" kopš 2015. gada spēlē trīs pazīstami solisti, dedzīgi kamermūziķi un atzīti ierakstu mākslinieki – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš. Trio veido konceptuālas programmas ar bagātīgu repertuāra dažādību no visiem laikmetiem, īpašu uzmanību pievēršot latviešu un Baltijas komponistu darbiem. "Trio Palladio" ir uzstājušies Polijā, Anglijā, Skotijā un visā Latvijā. 2018. gadā trio debitēja Vigmora zālē Londonā, saņemot izcilas atsauksmes. 2020. gadā kritiķu atzinību guvušais trio debijas albums ar Pētera Vaska darbiem saņēma prestižā žurnāla "Gramophone" "Editor's Choice".

Koncerta biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!