Foto: Edijs Pālens
Janvāra beigās un februāra sākumā vairākus jaunus māksliniekus nosaukuši lielākie Eiropas festivāli, papildinot jau pagājušā gada beigās izsludinātos programmu sarakstus.

Pirmos māksliniekus nosaucis Dienvideiropas lielākais festivāls "Benicassim" Spānijā. Tur šogad gaidāma grupu "Kasabian", "The Prodigy", "Public Image Ltd", kā arī Iana Brauna uzstāšanās. Festivāls šogad norisināsies no 16. līdz 18. jūlijam.

Šogad vairākas "European Festival Awards" saņēmušais "Rock Werchter" Beļģijā jau nosaucis visu četru dienu galvenos māksliniekus, kas šogad ir "Green Day", "Muse", "Pearl Jam" un "Rammstein".

Norvēģu "Oya" festivālā, kas Oslo norisināsies no 10. līdz 14. augustam, gaidāma rokmūzikas veterānu "Iggy and the Stoogies", kā arī "Pavement" uzstāšanās.

Jau ziņots, ka "Muse" un "Pavement" būs galveno mākslinieku vidū arī Roskildes festivālā Dānijā. Pasākumā no 1. līdz 4. jūlijam dalību apstiprinājuši arī virkne citu mākslinieku, tai skaitā "Nofx", "Bucovina Club Orchestra", "Wooden Shjips" un daudzi citi.

Atgādinām, ka šogad vairāki festivāli svin apaļas jubilejas, tāpēc tiek gatavotas īpašas programmas. Galvenais "jubilārs" šogad būs leģendārais Glastonberijas festivāls Lielbritānijā, kas atzīmēs savu 40. gadadienu. Kā ierasts, daudz tiek baumots par gaidāmo festivāla programmu, kas varētu ietvert gan "The Rolling Stones", vai pat "Led Zeppelin". Šobrīd no galvenajiem māksliniekiem apstiprināta īru grupa "U2". Apaļas jubilejas šogad atzīmē arī Vācijas festivāli "Rock am Ring" (25 gadi) un "Rock im Park" (15 gadi). Abi festivāli piedāvās grupu "Kiss", "Rammstein", "Muse", "Motorhead", "Editors" un daudzu citu uzstāšanos.

Apaļu jubileju šovasar atzīmēs arī pašmāju festivāls "Baltic Beach Party", kas jūlijā Liepājas pludmalē norisināsies 10. reizi. Festivāla organizatori pavisam drīz sola vairāk informācijas, pirmo festivāla paziņojumu laižot klajā jau tuvāko nedēļu laikā.

Latviešu festivālu apmeklētāju iecienītais "Heineken Opener" Polijā līdzās jau izziņotajiem māksliniekiem "Pearl Jam", kā galvenos nosaucis britu grupu "Kasabian", tāpat zināms, ka festivālā uzstāsies "Mando Diao" un Mali grupa "Tinariwen", kas pagājušā gada nogalē saņēma žurnāla "Uncut" balvu. Atgādinām, ka "Heineken Opener" ikgadējā "European Festival Awards" saņēma balvu kā pagājušā gada labākais lielais festivāls.

Otrs latviešu iecienītais ārvalstu festivāls "Sziget" Budapeštā Ungārijā, pagaidām vien piedāvā apmeklētājiem aizpildīt "Wish List" un izteikt savas vēlmes par to, kādus māksliniekus viņi vēlētos redzēt festivālā.

Pagaidām, noslēpumaini ir arī Latvijas festivāla "Positivus" organizatori, solot drīzumā izziņot festivāla māksliniekus, kā arī dažādos sociālajos tīklos izplatot paziņojumus, ka "abu galveno skatuvju programma ir piepildīta. Vēl gan ar zīmuli". Atgādinām, ka "Positivus" šogad norisināsies 17. un 18. jūlijā Salacgrīvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!