Foto: Privātais arhīvs
Komponistam Uģim Prauliņam piederošajā Ērmaņu muiža sestdien, 14. maijā, plkst. 15.00 izskanēs trīs Bēthovena klaviersonātes, portālu “Delfi” informēja pats komponists.

Bēthovena 5. klaviersonāti (op. 10, Nr. 1) do minorā atskaņos Uģis Prauliņš, 6. klaviersonāti (op. 10, Nr. 2) Fa mažorā – Rihards Plešanovs un 7. klaviersonāti (op. 10, Nr. 3) Re mažorā – Edgars Tomševics.

Šīs klaviersonātes komponists veltījis savai skolniecei, Rīgā dzimušajai Annai Margarētai fon Braunai (1769 – 1803), kuras vīrs Johans Georgs fon Brauns bija komponista pirmā daiļrades perioda patrons.

Sonātes sacerētas laikā no 1796. līdz 1798. gadam un ir visoriģinālākās no šī perioda sacerējumiem – tajās jau parādās Bēthovenam raksturīgie dramatiskie "likteņa klauvējieni" un līdz tam nebijis mūzikā romantisks patētiskums – ar noskaņu maiņām no cerībām, līksmes, humora līdz pēkšņas vilšanās sajūtām, pat dusmām.

Programma izvēlēta saistībā ar to, ka Ērmaņu muiža ir kādreizējā Marienburgas pilsnovada apdzīvoto vietu ansambļa sastāvdaļa, to savos pastāvīgajos dienesta ceļojumos starp Rīgu un Pēterburgu radīja izcilākais kultūras mecenāts Latvijas vēsturē – Annas Margarētas tēvs Oto Hermanis fon Fītinghofs. Pēc viņa vīzijas veidotā jaunā Marienburga (tag. Alūksnes vēsturiskā centrs): Ozolkoka pils ēku ansamblis, Hāberlanda celtā baznīca, palmu māja un parks ar arhitektūras sīkformām un skatiem pāri ezeram – bija Eiropas kultūras kartē zināma oāze, kur, domājams, Anna pavadījusi bērnības vasaras savu mūzikas skolotāju pavadībā, savā laikā šeit viesojušies monarhi, to savās piezīmēs aprakstījuši ceļotāji.

Viens no skaistākajiem 19. gadsimta koka arhitektūras pieminekļiem Latvijā – Ērmaņu muiža atrodas 215 kilometrus no Rīgas, Ievednes upītes krastā Alūksnes novada Malienas pagastā starp kādreiz skaisto Vecannu un vēlāko brāļu draudžu centru – Brenciem. Klasicisma koka arhitektūras paraugs būvēta 1820. gados, savā iecerē bijusi kā intelektuālu izpriecu lustes muiža vai eremīta namiņš, kas mūsdienu kontekstā būtu kultūrmuiža.

Biedrība "Ērmaņu muiža" specializējas attiecīgā laikmeta – klasicisma, romantisma un tiem pieguļošo laikmetu mūzikā, estētikā, filozofijā. Koncertsezonā plānoti seši pasākumi, kuros aicināti muzicēt arī laikmetīgās mūzikas autori, etnomūziķi un džeza lietpratēji, tiek organizētas mākslas izstādes, semināri un kursi par kultūras mantojuma aktualitātēm un tradicionālo amatmācību restaurējamo objektu kontekstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!