Šajā laikā, kad Ukrainā jau vairāk nekā pusotru gadu notiek Krievijas izraisītais karš, ir pierādījies, ka kultūra nevar palikt ārpus politikas un ir ļoti svarīgs ierocis karā, šādu viedokli "Delfi TV" raidījumā "Kultūrklubs" pauda Latvijā dzīvojošā ukraiņu etnomūziķe un ukraiņu biedrību konfederācijas "Viče" valdes locekle Viktorija Prituļaka. Maijā viņa piedalās arī pianista Andreja Osokina rīkotajā "Brīvības festivālā Ukrainai".

"Es domāju, ka dzīvojam vēsturiskā laikā. Šajā kontekstā varu atgādināt slaveno teicienu par lielgabaliem un mūzām, tikai šobrīd – kad runā lielgabali, tad mūzas nedrīkst klusēt," sarunā "Delfi TV" saka Prituļaka.

"Ukrainas kara kontekstā esam sapratuši, ka kultūra nevar būt ārpus politikas un visiem ir stingri jāpauž sava nostāja. Šeit Latvijā visi mūziķi un kultūras nozares pārstāvji esam parādījuši savu redzējumu un izvēli. Tik tiešām, ja karavīriem ir ieroči frontē, bet brīvprātīgie dara to, kas viņu spēkos, bet mums, kultūras cilvēkiem arī ir savs ierocis – tas ir mūsu māksla. Un ar to mēs varam panākt ļoti daudz," saka mūziķe un aktīviste, kura Latvijā strādā arī kā tulce pasākumos.

Viņa norādīt arī uz to, kas notiek otrā pusē – agresorvalstī: "Cik daudz tur tiek panākts ar to pašu kultūru un mākslu. Tā tiek arī tiek lietota kā ierocis, bīstams ierocis, ja tiek izmantota nepareizā virzienā. Tādēļ arī mums ir jāizmanto tas, kas ir mūsu spēkos, lai parādītu patiesību, lai paustu viedokli, nostāju, palīdzētu un iesaistītos. Tas ir ļoti svarīgi."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!