Vācijas skaņu ierakstu industrijas balvas "Opus Klassik" (iepriekš zināma kā "Echo Klassik" balva) nominantu sarakstā šogad atrodami daudzi Latvijas mākslinieku vārdi un ieraksti, vairāki no tiem uz apbalvojumu pretendē pat vairākās kategorijās.

Nomināciju sarakstā ir vairāki latviešu mūziķu ieskaņoti albumi, taču īpaši veiksmīgs šis gads ir bijis Nacionālai Ierakstu kompānijai "Skani". Nominācijas saņēmuši visi "Skani" pieteiktie albumi.

"Skani" izdotais albums "Tālivaldis Ķeniņš" izpelnījies trīs nominācijas. Kategorijās "Gada soliste" un "Gada labākais instrumentālais solo ieraksts" nominēta vijolniece Eva Bindere par sniegumu Tālivalda Ķeniņa vijolkoncerta ieskaņojumā, kurš ierakstīts pērn koncertzālē "Lielā Ģilde" skaņu producenta Normunda Šnē vadībā. Kategorijā "Gada simfoniskās mūzikas ieraksts" 20. / 21.gs mūzikā nomināciju izpelnījies arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga. Albumā ieskaņoti Tālivalda Ķeniņa Vijolkoncerts, Koncerts pieciem sitaminstrumentālistiem un orķestrim un Beatae voces tenebrae.

Dziedātāja Inga Kalna saņēmusi nomināciju kategorijā "Gada dziedātāja" par sniegumu "Skani" albumā "Das Rosenband", kas sadarbībā ar pianisti Diānu Ketleri tapa pērn Liepājas koncertzālē "Lielais Dzintars" skaņu producenta Normunda Slavas vadībā. Albumā ieskaņotas Alfrēda Kalniņa, Jāņa Mediņa un Riharda Štrausa solo dziesmas.

Pianists Daumants Liepiņš nominēts kategorijā "Gada jaunais mākslinieks" par sniegumu "Skani" albumā "Rachmaninoff: Zemzaris", kas tapis pērn Liepājas koncertzālē "Lielais Dzintars" skaņu režisora Normunda Slavas vadībā un tajā klasuāma Imanta Zemzara un Sergeja Rahmaņinova klaviermūzika.

Senās mūzikas ansamblis "Schola Cantorum Riga" saņēmis nomināciju kategorijā gada vokālās mūzikas ieraksts par sniegumu albumā "Vox Clara", kas arī tapa pērn Liepājas koncertzālē "Lielais Dzintars" skaņu producenta Jāņa Straumes vadībā. Tajā klausāma vēlīno viduslaiku garīgā mūzika no Rīgas, Lundas, Limožas un Hamburgas.

Trīs kategorijās prestižajai balvai nominēts arī pianists Andrejs Osokins. "Prima Classic" mūzikas izdevniecībā radītais Osokina albums "Two Worlds" nominēts kategorijās "Gada labākais instrumentālists", "Klasika bez robežām" un "Gada labākais instrumentālais solo izpildījums".
Kategorijā "Gada instrumentālists/instrumentāliste" nominēti arī vijolnieki Eva Bindere, Gidons Krēmers un ērģelniece Iveta Apkalna.

Savukārt kategorijā "Gada labākais instrumentālais izpildījums" līdz ar Osokinu par balvu sacenšas Eva Bindere, Iveta Apkalna un Daumants Liepiņš.

Kategorijās "Gada dziedātāja" un "Vokālais sniegums kamermūzikā" pretendē arī pasaulē slavenais latviešu mecosoprāns Elīna Garanča. Viņa balvai izvirzīta par vairākiem ierakstiem.

Kategorijas "Gada dziedātāja" nominantu sarakstā atrodama arī operas māksliniece Marina Rebeka, kura balvai izvirzīta par garīgās mūzikas albumu "Credo". Kopumā šis albumu uz balvu pretendē piecās kategorijās, izceļot vairākus Latvijas māksliniekus. Par darbu pie šī albuma kategorijā "Gada diriģents" izvirzīts Modests Pitrens, bet kategorijā "Gada ansambļa/orķestra sniegums" – kamerorķestris "Sinfonietta Rīga". Savukārt Latvijas Radio koris par darbu albumā "Credo" balvai izvirzīts kategorijā "Gada kormūzikas ieraksts". Albums "Credo" nominēts arī kategorijā "Klasika bez robežām".

Latvijas Radio kora vārds atrodams arī citos balvas pretendentu sarakstos. Par skaņu ierakstu nama "Ondine" izdoto albumu Latīņu motetes ar Antona Bruknera mūziku koris "Opus Klassik" balvai nominēts kategorijās "Gada ansamblis/orķestris" un "Gada kormūzikas ieraksts".
Viens no balvas pretendentiem ir arī latviešu diriģents Andris Nelsons. Viņš nominēts divās kategorijās – "Gada diriģents" un "Gada simfoniskās mūzikas ieraksts (XVIII/XIX gadsimta repertuārs)". Pasaulslavenais latviešu diriģents balvai izvirzīts par Otrās un Astotās Antona Bruknera simfonijas ieskaņojumiem kopā ar "Leipcigas Gewandhaus" orķestri. Ierakstus izdevusi "Deutsche Grammophon".

Kopumā laureāti tiks apbalvoti 25 dažādās kategorijās. Šobrīd plānots, ka "Opus Klassik" ceremonija notiks 10. oktobrī Berlīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!