Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 5. decembrī, Ventspilī, koncertzālē "Latvija" viesosies somu mūziķis – ekscentriskais akordeonists Kimo Pohjonens (Kimmo Pohjonen).

Kā vēsta koncerta rīkotāji, lai arī bieži un publicitātes labad dēvēts par "iespējams, pasaules bezbailīgāko" akordeonistu un talkā ņemot arī citus spēcīgus izteicienus, nav noliedzams, ka Kimo Pohjonens ir izaicinājis akordeona kā instrumenta un tā spēles robežas, dara to arvien un nekas neliecina, ka ideju jebkad varētu aptrūkties. Mākslinieks pārsvarā muzicē uz īpaši veidota instrumenta, kas papildināts ar dažādiem efektiem.

"Viņa radītās kompozīcijas ir dinamiskas, bagātas ar jaunām, drosmīgām un iedvesmojošām skaņām. Savukārt priekšnesumos, meistarīgi apvienojot akordeonu, stīgu instrumentus, vokālu un vizuālos efektus, Kimo Pohjonens saviem klausītājiem piedāvā unikālu un neaizmirstamu pieredzi," raksta koncertzāles "Latvija" pārstāvji.

Savas karjeras laikā Kimo Pohjonens piedalījies dažādos muzikālos projektos, iegūstot prestižas balvas un nominācijas. Mūziķis saņēmis gan divas somu džeza izdevuma "Jazz Rytmit" Gada akordeonista balvas, gan arī BBC Radio 3 "Pasaules Mūzikas Balvas" un "Planētas Balvas" nominācijas. Mākslinieks sniedzis koncertus Karaliskajā Alberta zālē (Royal Albert Hall), Karalienes Elizabetes zālē (Queen Elizabeth Hall), kā arī neskaitāmos festivālos. Pēc vairākām koncertu vizītēm Pohjonens ir labi pazīstams un viņu iecienījuši arī klausītāji Latvijā.

"Kimo Pohjonens ir īpatnējs mūziķis, kurš 20 gadu spēlējis tradicionālu akordeonu tautas un klasiskās mūzikas garā, tad (38 gadu vecumā) sapratis, ka kaut kas ir jādara citādi, un atklājis jaunu skaņu, jaunu akordeona ideju un jaunu radošo dzīvi, kļūdams par skandināvisku akordeona dievu – muskuļotu, mežonīgu, senu arhetipu un mūsdienīgu tehnoloģiju apvienojumu," tā par kādu no iepriekš izdotajiem albumiem recenzijā žurnālā "Rīgas Laiks" mūziķi aprakstījis publicists Ilmārs Šlāpins.

Savā jaunākajā solo projektā "Uzone" mākslinieks pievērsies nezināmā izpētei, pārvēršot akordeonu par elektronisku iekārtu, kas, papildus reāllaika slāņveida skaņu ainavai, spēj radīt gan attēlu, gan gaismas partitūru.

"Vēlme pārveidot akordeona skanējumu un jaunu krāsu meklējumi pēdējos trīsdesmit gadus ir bijuši nozīmīgs iedvesmas avots gan komponējot, gan uzstājoties. Mana iepriekšējā solo projekta centrā bija skaņas "cilpošana" (no 'looping' angļu valodā), t. i., mūzikas ierakstīšana un atskaņošana reāllaikā to daudzslāņojot. Ar "Uzone" es meklēju instrumentā ko jaunu. Mans mērķis ir parādīt akordeonu kā elektronisku ierīci, kas spēj radīt visdažādākās faktūras. Melodija, harmonija un ritms rodas dzīvās atskaņošanas laikā, jo vienlaikus tiek kontrolēti sintezatori un veidoti skaņas efekti. Uzstāšanās laikā instruments manipulē un vada arī vizuālos elementus. Tomēr pats labākais "UZone" procesā ir sajūta, ka atrodies kaut kā pilnīgi jauna un neizpētīta virsotnē," par savu šobrīd aktuālo projektu teic pats Kimo Pohjonens.

Biļetes uz Kimo Pohjonena koncertu 5. decembrī plkst. 17.00 Ventspilī, koncertzālē "Latvija" nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Pasākums paredzēts tikai vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!